Vucutta alyuvarlarda bulunan ve icinde demir bulunarak vucudun oksijen taşımasına yardımcı olan hemoglobini yeni doğan bebekler hızla parcalayarak yerine yetişkin hemoglobini iceren alyuvarlar uretmeye başlarlar.

Henuz doğmamış bebeğe fetus denir ve fetuslerin alyuvarlarında bulunan hemoglobin ile dunyaya gelmiş yeni doğan bebeğinkinden farklıdır. Biluribin sarı renklidir ve bebeğin karaciğerinde fazlaca biriktiğinde kana karışır.

Kanında biluribini fazla bulunan bebeklerin cildi sararır. Boylece sarılık hastalığı oluşur. Bebeklerde sarılık once yuzunde ve goz akında gorulmeye başlar. Daha sonra tum vucudu sarı renk kaplar.

Yeni doğan sarılık hastası bebekler daha cok uyur. Sut emmesi azalır ve tum bunlar hastalığı daha fazla tetiklemektedir. Eğer hastalık ilerlemişse bebek havale gecirebilir. Ayrıca gorme ve duyma bozukluğu da yaşayabilir.

Bebeklerde sarılık gorulme nedenleri arasında bebeğin yetersiz anne sutu almasıdır. Ayrıca erken doğan bebeklerde gununde doğmuş bebeklere oranla gorulme riski daha fazladır.

Cok nadir de olsa anne ve bebeğin kan uyuşmazlığından doğan sebeplerle de sarılık gorulebilmektedir. Yeni doğan bebeklerde sarılık ilk 24 saatte tespit edilmektedir.

Bebeğin kafa derisinde kanama varsa ve annenin diğer cocuğunda da sarılık varsa hastalığın gorulme riski daha yuksektir. İlk 24 saatte sarılık tespit edilmişse bebeği takip altına almak gerekir.

Coğu yeni doğan bebeklerde sarılık hastalığı 2 hafta icinde kendiliğinden gecmektedir. Eğer 2 hafta icinde hala hastalık gecmemişse fototerapi yontemiyle bebek florasan ışık altında tutulur. Bu ışık vucutta bulunan yuksek bilirubini eriterek vucuttan atar.

Dışkı yontemiyle atılan bilirubin ışık tedavisinden sonra normal duzeye gelir. Ayrıca bebeğin bu surecte iyi beslenmesi gereklidir.

Doktor gozetiminde bulunan bebekte hastalığın tekrarlanmaması icin uzun sure kontrol altında tutulur. Ayrıca yoğun terapi gerektirmeyen durumlarda evde de fototerapi uygulanabilir.

Bebeklerde sarılık ilk 2 haftada gecmezse mutlaka onemsenmelidir. Ev ortamında anneden uzaklaşmadan uygulanabilecek evde fototerapi yontemiyle bebeğin anne sutu almasını kolaylaştırmasının yanında hastanenin olumsuz koşullarından da bebek korunmuş olur.

Evde uygulanan fototerapi anne ile bağını koparmadan daha sağlıklı koşullarda tedavi goren bebeğin bilirubinin yukselmesi engellenir. Bebeğinizin sağlığı icin erken teşhis cok onemlidir.

Hafife alınmaması gereken bu hastalık tedavi edilmeğinde ciddi problemlere yol acabilmektedir.