Bebek Beslenmesi Yaz aylarında gıda secimi
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Bebek Beslenmesi Yaz aylarında gıda secimi
-
17-09-2022, 09:37:35
Gıdaların, sıcakta cok daha cabuk bozulabileceği duşunulerek, cocuklara verilen yiyeceklerin temizliğine, tazeliğine ve iyi korunmuş olmalarına dikkat edilmesi gerekir.
– Tamamen steril hazırlanan kapalı ambalajlı dondurmaların bile eriyip yeniden dondurulmuş olması cok tehlikelidir.
– Tatil yorelerinde zaman zaman yaşanan elektrik kesilmeleri sonucu olabilecek bu risklere dikkat edilmelidir.
– Acıkta satılan yiyecek ve icecekler verilmemelidir. Ozellikle otellerde acık bufe yemeklerde rastgele, cocuğun kendi tercihiyle sectiği, besin ihtiyacını karşılamayacak, hatta zararlı olabilecek gıdaları almasına izin verilmemeli; kontrollu ozgurluk verilmelidir.
– Sıcak ortamlarda gelişebilecek ishal ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı temizlik kurallarına dikkat edilmesi, hastalık belirtilerinde, ozellikle ishalde, kendi kendine iyileşmesi beklenmeden hemen sağlık kurumuna başvurulması gerekir.
– Havuz suyunu yutmasına bağlı karın ağrısı ve ishal olabileceği icin yalnız başına ve derin sulara gitmesine izin verilmemeli; ozellikle kucuk cocuklar, bebek havuzunda bile yalnız bırakılmamalıdır. Bir cocuk, dizine kadar derinlikteki suyu olan bir havuzda, dengesini kaybedip duşerek kolayca boğulabilir.
– Cocuklar, bağlık ve bahcelik alanlarda da kontrolsuz bırakılmamalı, zehirli ot veya bitkileri yiyebileceği, yılan, bocek ve benzeri hayvanlar tarafından sokulabileceği unutulmamalıdır.
“Sutu kaynama noktasına geldikten sonra 5-10 dakika daha kaynatmalısınız”
– Ozellikle yaz aylarında besin zehirlenmeleri ve bağırsak enfeksiyonları yani ishaller artar. Bu hastalıkların en buyuk nedeni temizlik kurallarına uyulmaması ve besinlerin uygun koşullarda saklanmamasıdır. Bu nedenle ozellikle yaz aylarında dışarıda ve acıkta satılan yiyeceklerin tuketiminden kacınmaya, cabuk bozulan potansiyel riskli besinleri (et, yumurta, sut, balık vb.) acıkta bekletmemeye dikkat etmek gerek.
– Yaz meyvelerini, yaşına gore cocuğunuza ister sıkarak, ister pure kıvamında, isterse ısırıp, ciğneyebileceği şekilde verebilirsiniz.
– Biberonla besliyorsanız gıdayı hazırladıktan sonra hemen cocuğunuza bekletmeden verin.
– Cocuğunuza yalnızca pastorize sut ve şişelenmiş meyve suyu verin. Ya da normal sutu kaynama noktasına geldikten sonra 5-10 dakika daha kaynatın. Dondurma benzeri urunlerde tercihinizi acıkta satılmayanlardan yana yapın.
“Tatil beldelerine giderken kapalı kavanoz ve kaşık mamaları goturun”
– Oncelikle sıvı kaybının fazla olabileceğini duşunerek sıvı desteğini artırmamız gerekir. İlk 6 ay sadece anne sutu alan bir bebek icin ek bir sıvıya ihtiyac olmasa da, annenin alması gereken sıvı miktarını artırarak bu dengeyi sağlayabiliriz. Katı gıdalara gecmiş olan veya anne sutu almayan bebeklerde sıvı desteği cok daha onemlidir. Ozellikle yemeklerden sonra verilen su, besinlerin sindirimine ve metabolik atıkların vucuttan atılmasına yardımcı olur. Bağırsakların calışmasında, dolayısıyla kabızlığın onlenmesinde son derecede yararlıdır. Vitamin, mineral, protein ve ozellikle yaşanabilecek hastalıklar acısından posalı yiyeceklere her zamankinden daha fazla onem vermeliyiz. Tahıl, meyve-sebze, sut ve sut urunleri, ayrıca et, balık ve tavuk urunlerini dengeli olarak tuketmelerini sağlamalıyız.
– Yaz aylarında besinlerin hazırlanması ve saklanması da son derece onemlidir. Sıcak yaz donemlerinde biberonla beslenme yapılıyorsa dikkatli olunmalıdır. Bebeğe hazırlanan besinlerin bekletilmeden verilmesi gerekir.
– Yazın tatil bolgelerine gidildiği duşunulurse, besinleri doğru bir şekilde hazırlamak kolay olmayacağı icin kapalı olarak muhafaza edilen kavanoz ve kaşık mamalarından da faydalanabiliriz.
“Dondurma yedirmekten korkmayın; zararlı değil, aksine cok faydalı”
– 6 aylıktan kucuk bebeklere sadece anne sutu oneriyoruz. Anne sutu steril ve her zaman kolay ulaşılabilir bir besin. Cocuğun sıvı ihtiyacı dahil tum enerji ve protein ihtiyaclarını karşılıyor. Ayrıca bağışıklık sistemini geliştirip enfeksiyonlara karşı cocuğu koruyor.
– Bebeklerin sindirim sistemi cok hassas olduğundan az yağlı, az tuzlu gıdalar verilmelidir. Alerjik reaksiyonlara karşı her gıda her seferinde ayrı ayrı denenerek, azar azar artırılarak, reaksiyonlar gozlenerek verilmelidir. Sevmediği gıdalar konusunda cocuk zorlanmamalı, sevmediği besin en az bir hafta tekrar denenmemelidir.
Bebeklere ilk bir yıl icinde inek sutu onermiyoruz. Alerji yapabilecek domates, cilek, bal gibi besinleri de 1 yaşından sonra vermek gerekiyor.
– Hazır meyve sularından kacınılmalı, taze meyve, sebzeler tuketilmelidir.
– Halk arasında dondurma yedirmeyle ilgili yanlış bilgiler var. Aslında dondurma cok faydalı bir gıda. Protein, kalsiyum, demir iceriyor. Cocukların dondurma yemesi zararlı değil faydalı.
– Yaz aylarında vucudun sıvı ihtiyacı artacağından cocukların sıvı alımı artırılmalı.
Yaz aylarında guneş ışınları daha dik geldiği icin yanık ve guneş carpmasının kısa surede ve kolayca olabilir. Bu nedenle de cocuklara sadece plajda değil, acık havada oynarken de guneşten koruyucu krem veya sıvıların belli aralıklarla surulmesi gerekir. Guneşin en yakıcı olduğu oğlen saatlerinde cocuklar mutlaka dinlendirilmeli, acık havada oynamalarına sadece sabah veya akşamustu izin verilmelidir.
Yaz aylarında bebeğinizin sağlığı icin dikkat etmeniz gereken noktalar:
– Bebekler ve cocuklar, su kaybına daha yatkındır.
– Ozellikle deniz kenarı gibi sıcak ve nemli ortamlarda sıvı kaybı daha fazla olur.
– Bebeği direkt guneşe cıkarmadan bile yansıyan ışınlarla su kaybına uğrayabilir.
– Bu ortamlarda bol sıvı almaları sağlanmalıdır.
– Anneyi emen bebekler daha sık emzirilmeli, su icirilmelidir.
– Mamayla beslenen veya yemek yiyebilen cocuklara da yine sık sık su, meyve suyu ve ayran gibi mineraller iceren sıvılar verilmelidir.
– Guneş carpması denen ve aşırı sıvı kaybına yol acabilen durumda cocuğun ateşi yukselir.
– Yuksek ateşi gorunce, alışkanlıkla hemen antibiyotik başlayıp beklememeli, mutlaka doktora goturulmelidir.
– Her ateş enfeksiyon demek değildir, antibiyotik verip beklemek fayda yerine zarar verebilir.