1- 2 yaş cocuklarda beslenme sorunları ile cozum yolları… iştahsızlık, bebeklerde iştahsızlık, cocuklarda iştahsızlık, bebeklerde iştah acmanın yolları , bebeklerde iştah acma , bebeklerin iştahını acmak icin , bebeklerin iştahını ne acar , cocuklarda iştah acma…

Cocukların ilk 2 yaşta gosterdikleri hızlı gelişim ve değişime, anne-babaların uyum sağlaması bazen guc olmaktadır. Doğumdan sonra anne memesini doyana kadar emen, sonra bol bol uyuyan, ayda 500g ya da daha fazla kilo alan bir bebek 1-2 yaş arasında beslenmeyi reddeden, surekli hareket eden ve ayda yaklaşık 50g alan bir cocuk durumuna gelir. Cocuğun doğal gelişiminin bir parcası olan bu durum, anne-babaların endişelenmesine yol acabilir. Sonucta cocuğun beslenmesi başta anne olmak uzere butun aile bireylerini ilgilendiren bir sorun olur, cocuk icin de bazen bir oyun, bazen de bir işkenceye donuşur . Bu yaşlarda gorulen sorunlardan en onemlisi iştahsızlıktır..

İştahsızlık

İştahsızlık, annelerin en sık şikayet ettikleri beslenme problemlerinin ilk sırasını alır.

İştahsızlık sorunu olan bir cocukta kilo almada da sorun varsa,cocuk doktorunuz iştahsızlık yapan hastalıklar grubunu araştırır. Cocuğun kilo alamaması veya kilo kaybetmesi iştahsızlığın altındaki hastalıkları araştırmayı zorunlu kılar.

Ancak bazen hicbir organik hastalık olmadan da cocukta gecici kilo problemleri olabilir. Buna doktorunuz muayene ettikten sonra karar verir.

Eğer cocuğunuzun kilosu yeterli ise ve iştahsızlık var ise, bu durum organik hastalıktan ziyade psikososyal gelişme ile ilgilidir. Bu durumda doktorunuz sizden,cocuğunuzun 3 gunluk beslenme listesi ile uyuma ve yemek yeme saatlerini belirten gunluk programı konusunda bilgi ister. Beslenme sorunu olan cocuklarda genellikle uyku sorunu da birlikte gorulur. İştahsız cocuklar genelde gec yatıp gec kalkan, belirli bir gunluk duzeni olmayan cocuklardır.

Beslenme ve uyku sorunu cocukların %20-30′unda gorulur. Uykunun duzene girmesi ile genellikle beslenme sorunu da cozulur. Doktorunuz cocuğun 3 gunluk beslenme listesini, protein ve kalori iceriği acısından değerlendirir.

Cocuğunuza oğun aralarında şeker, cikolata gibi şeyleri yedirmeyiniz, koka kola, hazır meyve suları gibi şekerli icecekleri de icirmeyiniz.

İştahsız cocukların yemek yemeleri icin oyunlar uydurabilirsiniz. Ancak bu oyunlar uzun sureli ve aşırı olmamalıdır.

Bazen cocuğunuz miktar olarak az yiyordur ama oğunlerdeki besinlerin enerji iceriği cok yuksektir. Bunu size doktorunuz acıklayabilir.

Cocuğa doğru beslenme davranışı kazandırma acısından doktorunuz sizi bilgilendirir.

Aile bireyleri arasında uyumun sağlanması icin bazen psikolojik destek gerekir.

Besini soluk borusuna kacırma

İlk 3 yaşta cocuklarda ciğneme ve yutma fonksiyonlarının gelişimi tamamlanmamıştır. Bu nedenle besinler yumuşak bir şekilde verilmelidir. Fındık, fıstık, kabak ve ayciceği gibi sert ve taneli besinler kolayca soluk borusuna kacarak boğulmaya yol acabileceği icin 3 yaşından once verilmemelidir.