Utangac testis nedir? İnmemiş testis nedir? Hangi bebeklerde inmemiş testise daha sık rastlanır? Testis tamamen yok olabilir mi? İnmemiş testis ileride kısırlığa yol acar mı? Testis ne zaman iner? Nerelere takılarak inmesi engellenebilir? Sık gorulen bir rahatsızlık mı? Utangac ve inmemiş testis arasında ne fark var? Tedavi gerektirir mi? Sağlık acısından sakıncası var mı? Erken doğan bebeklerde neden daha sık gorulur? Genetik faktorler etkili mi? Hamilelikte yaşananlar testiste probleme yol acar mı? Testisi besleyen damarlar hangi nedenlerle beslemeyi durdurabilir? Testisin fonksiyonu hangi durumlarda geri donulemez şekilde biter? Doğum oncesi bu durum saptanabilir mi? İnmemiş testis ile cocuk sahibi olmanın arasında nasıl bir ilişki var? Spermleri etkiler mi?

İnmemiş Testis

Erkek bebekte, doğum oncesi karında olan testisler ( yumurtalıklar), 32-36 gebelik haftalarında skrotuma ( torbaya ) inerler. Ancak, bazı bebeklerde doğumda bu iniş tamamlanmamış olabilir. Eğer, bebeğin testisleri normal yerinde ele gelmiyorsa, kasıkta kalmış olabilir, skrotumun ustunde ele gelirler. Bazen de testisler, karın icinde olabilirler veya hic gelişmemiş olabilirler.

İnmemiş Testis Kimlerde Gorulur?

İnmemiş testis, anne karnındaki normal sureyi tamamlamadan doğan prematur bebeklerde daha sık gorulmektedir.

Doğumda Yerinde Olan Testisler Sonradan Yukarı Cıkar mı?

Bazı cocuklarda, testisler bebeklikte yerinde olup cocuk buyudukce, testisleri karına birleştiren bağın yeterince hızlı buyumemesi sonucu yukarıda kalabilirler. Bu yuzden anaokulu, ilkokul cağındaki erkek cocukların testisleri de kontrol edilmelidir.

Retraktil Testis Nedir?

Bazı cocuklarda ise, retraktil testis denilen, bazen skrotuma inen bazen de yukarı kacan testisler gorulebilir. Eğer, testis gunun buyuk bolumunde skrotum dışında kalıyorsa, bunu da inmemiş testis gibi kabul edip tedavi etmek hastanın lehine olacaktır.

İnmemiş Testisin Yol Actığı Riskler Nelerdir?

İnmemiş testis, ileride kısırlık veya kanser gelişimine zemin hazırlayabilir. Bazen kasık fıtığıyla da birlikte olabilir.

Ne Zaman Tedavi Edilir? Nasıl Tedavi Edilir?

İnmemiş testislerin coğu ilk 3 ayda, bir bolumu de 3-6 ay arasında normal yerine iner. 6 ayda inmeyen testisin tedavi edilmesi gereklidir. Bazen hormon tedavisi denenir, ancak kesin tedavi ameliyattır. Operasyon ile testis normal yerine getirilir. Ameliyatın mumkun olan en kısa zamanda, tercihen 1 yaşı gecmeden yapılması uygun olur.

İnmemiş testisli cocuk tedavi edilebilir mi?

Evet tedavi edilebilir. İki taraflı inmemiş testisi olan veya inmemiş testisle birlikte genital, uriner anomalisi olan bebekler haric, ilk 6 ay girişim yapılmasına gerek yoktur. Bebekler 6 aylık olduğunda tedavi planlanmalı ve en gec 2 yaşına kadar tamamlanmalıdır. Tedavi 2 yaş sonrasına bırakılmamalıdır. Eğer inmemiş testis tanısı ve tedavisi 2 yaştan sonraki doneme istenmeyerek ertelenmek zorunda kalınmışsa da bir an once tedavi tamamlanmalıdır.

Tedavinin geciktirilmeden yapılmasının nedeni, inmemiş testiste kalıcı yapısal bozukluklarının ilk saptandığı yaşın 2 yaş olmasıdır. Bu yaştan sonra anormal bir yerde durmakta olan testis sıcak ortamdan etkilenerek ilerde ureme hucreleri geliştirme fonksiyonlarını yitirmeye başlar. Bir başka deyişle hasta erişkin cağa geldiğinde kısırlık sorunları ile karşılaşabilir.

Tedavinin planlanmasında birinci adım testisin mevcut olup olmadığının, yerinin ve yapısının saptanmasıdır. Fizik muayenede testisler bulunmuşsa tanıyı koyma ve tedaviyi planlama acısından ileri tetkiklere gereksinim yoktur. Eğer testisler fizik muayenede bulunamıyorsa bazı kan ve radyolojik testlerin yapılması zorunluğu doğar.

Tedavi cerrahi girişim ile testisin torbaya yerleştirilmesidir. Hormon tedavisinin yararlı olabileceği duşuncesiyle ozel durumlarda hormon tedavisinin onerilmesi soz konusu olabilir. İnmemiş testisli bebeğe hormon tedavisi onerilmişse hekimden acıklayıcı bilgi alınması yerinde olur.

İnmemiş testisli bebeklerin ideal olarak 6ay ile 1 yaş arasında ameliyat olmaları uygundur. Bu sağlanamıyorsa ameliyat yaşı 2 yaştan sonraya kalmamalıdır. Eğer bebekte inmemiş testis ile birlikte kasık fıtığı da ortaya cıkmışsa yaşına bakılmaksızın beklenmeden ameliyat edilmesi gerekir. Aynı ameliyatta hem fıtık onarımı yapılır hem de testis torbaya indirilir.

Ameliyat oncesi yapılan fizik muayenede testis ele gelmiyorsa daha karmaşık bir durumla karşılaşılmış demektir. Bu bebeklerde testisin olup olmadığı, varsa nerede olduğunun bulunması gerekir. Kasık kanalında veya cevresinde ele gelmeyen testis bu bolgenin ultrasonografik incelemesi ile bulunmaya calışılır. Ultrasonografik incelemede de testis saptanamıyorsa karın icersinde kalmış olabileceğini duşunmek gerekir. Karın icersindeki testisin varlığı laparoskopi yardımıyla gorulebilir ve laparoskopi yardımıyla testisin torbaya indirilmesine calışılır.

Kolayca tahmin edilebileceği gibi inmemiş testisli bir hastada testis ne kadar torbaya yakın bir yerde kalmışsa ameliyat o kadar başarılı olacaktır.


Ameliyat zor mu? Kucuk cocuklar ameliyatı kaldırabilir mi?

İnmemiş testis ameliyatı, deneyimli cerrahlarca cocuk cerrahisi ameliyat yontemleri ve anestezisi kullanılarak oldukca duşuk risklerde başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Bebekler bu şartlarda ameliyatı kolaylıkla kaldırırlar; hatta erişkinlere nazaran cok daha hızlı bir şekilde iyileşirler. Cocuk cerrahisi eğitimi, bebek ve cocukların guvenli bir şekilde ameliyat edilebilmeleri icin verilmektedir ve ulkemizde cocuk cerrahisinin duzeyi cok yuksektir.

İnmemiş testis ameliyatı olmuş bebeklerin hastanede yatmalarına gerek yoktur. Ameliyat bitiminde birkac saat gozlenen hastalar aynı gun eve gonderilirler. Bu şekilde hastane ortamından uzak, evlerinde psikolojik travmalar en alt duzeye indirilmiş şekilde ameliyat sonrası donemi gecirirler. Ameliyat sırasında genel anesteziye ek olarak bolgesel anestezi de uygulandığından ağrı kesici ilaclara da nadiren gereksinim duyulur. Bebek hastaneden taburcu edilirken doktorunuz ameliyat sonrası takip icin gerekli uyarıları yapacaktır. Bu uyarılar dikkatli bir şekilde dinlenmeli ve uygulanmalıdır.


Kucukluğunde inmemiş testis ameliyatı gecirmiş erişkin nelere dikkat etmeli?

Cocukluk cağında inmemiş testis ameliyatı gecirmiş erişkinlerin 2 konuda dikkatlerinin cekilmesi gerekir. Ureme fonksiyonlarında azalma ve testiste tumor gelişme riski.
Ureme fonksiyonlarında azalma daha cok iki taraflı inmemiş testis ameliyatı gecirmiş erişkinlerde onem taşır. Bu erişkinlerin cocuk sahibi olma oranları %62 civarındadır. Normal bireylerle karşılaştırıldığında cocuk sahibi olamama riski 6 kat artmıştır. Eğer tek taraflı inmemiş testis ameliyatı gecirmişlerse cocuk sahibi olma acısından normal erişkinlerden farklı değillerdir.

İnmemiş testisli hastalarda testis kanseri gorulme sıklığı normal erişkinlere nazaran 20-46 kez daha cok olduğundan yakın takip gerekmektedir. Ergenlik donemine ulaşmış hastaların testislerini muayene etme yontemlerini oğrenmesi gerekir. Bu şekilde sık muayenelerle testiste gelişebilecek tumorlere erken tanı konulmasına ve hastalığın tedavi edilebilmesine olanak sağlanmış olur.