Mantıklı plÂn yapma, problem cozme, soyut duşunme, karmaşık duşunceleri anlama, hızlı oğrenme ve deneyimlerden yararlanma yetenekleri cocuğun gelişim duzeyiyle paralellik gostermez.



Oğrenme yetersizliği, gelişim yetersizliğinden dolayı, bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yonde etkilenmesi durumudur. Oğrenme yetersizliği olan cocukların zihinsel işlevleri ve sosyal davranışları yaşıtlarına gore geri ve yetersizdir. (Gec ve guc oğrenirler, sınıf veya toplum icindeki kurallara uymakta zorlanabilirler). Sosyal davranışlar dediğimizde, cocuğun yaşına ve yaşadığı cevreye uygun davranışlar gostermesini ifade etmekteyiz. Bu davranışlar cocuğun icinde bulunduğu gelişimsel doneme ve icinde yaşadığı topluma bağlı olarak değişmektedir. Zihinsel oğrenme yetersizliği olan cocuklar problemlerinin ağırlığına gore hafif, orta ve ağır duzeyde olmak uzere uc gruba ayrılır. Gruplama cocuğun gereksinimlerinin belirlenmesi, bu gereksinimleri en iyi ve uygun şekilde karşılayacak eğitim programlarının hazırlanması ve cocuk icin en uygun eğitim ortamının bulunması amaclarıyla yapılmaktadır.

Hafif Duzeyde Oğrenme Yetersizliği

Bireyin, temel okuma-yazma ve sayma becerilerini kazanmasında ortaya cıkan gecikme durumudur.

Orta Duzeyde Oğrenme Yetersizliği

Bireyin, gecikmeli bir konuşma ve dil gelişimi, sosyal, duygusal veya davranış problemleri ile temel okuma-yazma ve sayma becerilerini kazanmasında ortaya cıkan gecikme durumudur.

Ağır Duzeyde Oğrenme Yetersizliği

Bireyin, ciddî bicimde konuşma ve dil gelişimi gucluğu .............devamı icin ...