Plastik ambalajlar cocuk sağlığı uzerinde ciddi olumsuz etkiler bırakıyor hatta cocuklarda tansiyon problemine bile neden oluyor.

ABD ’deki New York Universitesi Lagone Tıp Merkezi uzmanları, plastik ambalajlarda kullanılan tatsız ve kokusuz toksik bir madde olan DEHP ’e (di-2-ethyhexylphthalate) maruz kalan cocuklarda erken yuksek tansiyon gorulduğunu ortaya cıkardı.

Cocuk kalp sağlığını da etkiliyor

New York Universitesi ’nden Dr. Leonardo Trasande konu ile ilgili şunları soyledi: “Gıda urunleri ambalajlarında sık kullanılan lastikte bulunan Phthalates maddesi, kalp hucrelerinin fonksiyonlarını etkileyerek stres yaratabilir ve atardamarların sağlığını tehlikeye atar. Daha once hic kimse bu etki ile cocuk kalp sağlığı arasındaki bağı araştırmamıştı.”

Plastik Kaplar Zararlı mı?

Suya dayanıklı plastik ambalajlar yuksek ısıya maruz kaldıklarında yiyeceklerinize zehirli toksinler damlatır. Dioksin 2004 yılında zehirlenen Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yushchenko ’nun zehirlenmesine neden olan kimyasalın adı. Yuz kondisyonunun korkunc bir şekilde bozulması ve klorakneleriyle Toksik İntikamcı ’ya benzedi. Ancak bir karikatur dergisinde değil. Ciddi bir şekilde hastalandı, neredeyse oluyordu. Dioksin cok sayıdaki insan yapımı toksiklerden biridir. Endustriyel surecin yan urunleri sayesinde acığa cıkarlar, her an her yerde bulunurlar, hatta o kadar ki canlı varlıkların bedenlerinde bile az miktarda da olsa mevcutlar. En cok besin yoluyla, hatta kirli havanın solunmasıyla bile gecebilir.

Plastik ambalajlarla saklama kapları gercekten sizi bazı kimyasallara maruz bırakırlar. Ama dioksinler onlardan biri değildir. Aslında dioksin hemen hemen asla ticari plastiklerde bulunmaz. Eğer bulunsaydı mikrodalgadaki ısıyla acığa cıkıp yiyeceğinize gecebilirdi ama oda sıcaklığında tutulan plastik su şişesinde ya da soğuk tutulan bir saklama kabında bir şey olmazdı cunku bu toksiğin kimyasal reaksiyona girebilmesi icin ısıya ihtiyacı vardır. Her şekilde tehlikeli olabileceğinden ureticiler bu maddeyi kullanmazlar.

Eğer endişelenilecek bir şey varsa o da plastiklere esnekliğim sağlayan ftalat ya da plastikleştirici olarak bilinen diğer bir grup kimyasaldır. Plastikleştiriciler cok kucuk bir oranda yiyeceğinize gecebilir ancak toksik ya da doksinler gibi olumcul değildir.
Plastikleştiriciler yuksek oranda astım, hormon a l problemler ve diğer medikal problemlere yol acabilir. Bazı bilim insanları goğus kanserini tetikleyen ostrojen gibi, plastik-leştiricilere maruz kalmanın da goğus kanseri riskini de tetiklediğini soyluyorlar. Ancak plastikleştiricilerle kanser arasındaki bağlantı, eğer varsa bile kapsamlı olarak tartışılmamış, bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Pratikte ne kadar plastikleştiricinin yiyeceklerinize gectiği ve risk oluşturup oluşturmadığı kesin değil. Fakat John Hop-kins Universitesi Su ve Sağlık Merkezi uzmanı, “Kendinizi korumak bu kadar kolayken neden kendinizi bu kimyasallara maruz bırakıyorsunuz?” diyor.

İşte riski azaltacak bazı ipucları:

• Uzerinde yalnızca mikrodalgaya uygundur yazan plastik ambalajlan kullanın ve bu ambalajların asla doğrudan yiyeceğinize temas etmesine izin vermeyin.

• Plastik ambalajınızın yiyeceğinizin uzerine gevşek bir şekilde yerleştirmiş olduğundan ( ve bir koşesini acık bıraktığınızdan) emin olun, boylece buhar dışarı cıkabilir. Damlacıkların kimyasal icerme riskini duşununce yiyeceğinizin uzerine damlamasını istemezsiniz.

• Uzerinde mikrodalgaya uygundur (ki bu yuksek ısıya dayanıklı olduğunu gosterir) yazmayan hicbir plastik kabı ısıtmayın. Ozellikle mikrodalga icin tasarlanma mış kaplar yuksek ısıda eriyip sizi plastikleştiricilerin etkisine maruz bırakabilir.

• Margarin ve restoranların evlere serviste kullandığı paketler yuksek ısıya dayanamazlar, sakın, sakın mikrodalgada kullanmayın!

• Mikrodalgalar icin uretilmiş kapları da sakın bir kereden fazla kullanmayın. Tek kullanımlıktırlar.

• En iyisi yiyeceklerinizi mikrodalgada comlek ya da seramik kağlarda ısıtmanızdır.