Olum, hapis veya boşanma gibi nedenlerle yaşanan baba kaybının, gelişme cağındaki cocukların DNA ’sını etkilediği ortaya cıktı.
ABD ’nin buyuk şehirlerinde doğan yaklaşık 5 bin cocuk uzerinde yapılan araştırmada, fiziksel ve ruhsal sağlık, bilişsel işlev, sosyal-duygusal kabiliyetler, okul ve ev ortamı, aile yapısı ve maddi durumları hakkında bilgi toplandı, ayrıca cocukların telomer boyları incelendi.
Bilim adamları, 9 yaşına kadar babasını kaybetmiş olan cocukların telomerlerinin diğerlerinden ortalama yuzde 14 daha kısa olduğunu gozledi. Babası olen cocuklarda bu oranın yuzde 16 ’ya cıktığı, 5 yaşından once babalarından ayrı duşen ya da babaları olen erkek cocuklarında ise bu etkinin daha guclu olduğu tespit edildi.
TELOMER NEDİR?
Hucrenin ve organizmaların yaşlanmasını tetikleyen yapı taşı telomerler, kromozomların en uc kısımlarında yer alıyor. Hucre her bolunduğundetelomerler kısalıyor, telomerler cok kısaldığında hucre coğalması da duruyor.
Daha once yapılan araştırmalar, kısalan telomerlerin yetişkinlerde kardiyovaskuler rahatsızlıklar ve kanser dahil olmak uzere bircok hastalıkla bağlantısı olduğunu ortaya koymuştu .
Kaynak: posta
Baba kaybı cocuğun DNA’sını bozuyor
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Baba kaybı cocuğun DNA’sını bozuyor