Cocuklarda sıklıkla gorulen ishal ve kusma yaz aylarında daha da artış gosteriyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler.İshal ve kusma cocuklarda sık gorulen hastalıklardandır. Ozellikle yaz aylarında bu hastalıkların belirtisi sıklık gosterir. İkisi aynı anda başlayabilir, ya da kusmanın arkasından ishal kendini gosterebilir. Ozellikle anne sutunun kesildiği donemlerde cocuklar icin buyuk tehlike oluşturur.

Nedenleri

Kusmanın en sık nedenlerinden biri sindirim sistemine alınmış bir virus ya da alınan gıdalardır.
İshal ise yine yenilen gıdalardan, antibiyotik kullanımından ve enfeksiyondan dolayı ortaya cıkar.
Ellerin temizlenmemesi de ishal ve diğer enfeksiyonların en onemli nedenlerindendir.

Neler yapmalı?

Kusmanın anne ve babaları endişelendirdiğini; bu endişe ve panikle de bazen yanlış şeyler yapabildiklerini soyluyor ve ekliyor: “Orneğin cocuğun susuz kalacağından korkup hızla birşeyler icirmeye calışmak doğru değildir. Evet, sıvı alması gerekmektedir, ama bunun yavaş yavaş, yudum yudum olması emilebilmesine olanak sağlayacaktır. Yemek icin teklifte bulunmamak en iyisidir. Altta ciddi bir neden yoksa, coğu kusma yaklaşık 12 saatte gececek, cocuk rahatlayacaktır. Yudum yudum vereceğiniz sıvı, su veya doktorunuzun onereceği tuz-şeker karışımı olabilir. Kusma azalınca sıvı verme hızını arttırabilirsiniz. Ancak, cocuğun susuz kaldığından endişe ediyorsanız, kaybını yerine koyamadığınızı duşunuyorsanız, hemen doktorunuza ulaşmalısınız.“

İshalde de cocuğun sıvı kaybını karşılamamız cok onemlidir. Eğer, ishalle kaybettiği sıvıyı verdiğiniz iceceklerle telafi edebiliyorsanız, ne kadar sık gaita yapsa da sorun olmayacaktır. Eğer, yemek istiyorsa, barsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma, patates, ekmek, pirinc, yoğurt ( ozellikle probiyotik yoğurt ) gibi gıdalar verilebilir. Eğer hasta anne sutu alan bir bebekse, emmeyi surdurmekte fayda vardır, boylece ishali daha kolay atlatacaktır.

“İcme suları ve yiyeceklerin mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olmaması icin icme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olmasına ozen gosterilmesi gerekiyor. Dışarıda uzun sure bekleyen yiyecekler alınmaması ve ambalajlı urunlerin alınmasına gayret gosterilmesi gerekiyor. Ayrıca, acıkta satılan dondurmalar ozellikle cocuklar icin ishal olma tehlikesini artıran bir etken.”

İshalden korunmanın etkili yollarından biri de ellerin sık ve duzenli olarak yıkanmasıdır. Cunku kirli ellere yerleşen organizmalar, ishal ve diğer enfeksiyonların en onemli nedenlerindendir.