Bebekken kopekler ve ciftlik hayvanları ile haşırneşir olan cocuklar daha az astım hastası oluyor.

Yeni bir araştırmaya gore sık gorulen ebeveyn korkusunun tam tersine, kopekler ve diğer ciftlik hayvanları ile haşırneşir olmak cocukların astım gelişimini azaltıyormuş.

Araştırma bir ciftlikte buyumenin etkilerini araştıran onceki bir araştırmadan sonuclarını odunc almış.

Ardından İsvecli bu araştırmacılar 2001 ile 2010 yılları arasında İsvec ’te doğan 1 milyondan fazla cocuğun verilerini incelemişler. Bu donemde İsvec ’de ev hayvanlarını kaydettirmek devlet tarafından zorunlu kılınmıştı.

Araştırmacıların bulgusuna gore hayatının ilk yılını kopeklerle birarada gecirmiş olan 6 yaşındaki bebelerde astım yuzde 15 daha az goruluyor. Ciftlik hayvanları ise bu riski yuzde 52 azaltıyor.

Bulgular ebeveynlerde astım problemi olsa bile doğruluyor.

Bu araştırma hijyen hipotezini doğruluyor. Hijyen hipotezine gore cocuklar tamamen steril edilmiş ve temiz ortamlarda buyudukleri zaman cok daha kolay allerji geliştiriyorlar.

Hayvanların insanların bağışıklık sistemini nasıl desteklediği tam olarak anlaşılamasa da bilim adamları hayvanların cocuğun mide ve bağırsağındaki bakteri florasını ve mikrobiyomu değiştirerek daha sağlam ve sağlıklı olmalarını sağladığını duşunuyor.

Bununla beraber halihazırda kedi ve kopeklere alerjisi olan cocuklar onlardan uzak durmaya devam etmeli. Bu araştırma ve bulguları 2 Kasım ’da Jama Pediatrics dergisinde yayınlandı.

İsvec ’de ulusal veri tabanı araştırmacılara acık, ve doğumdan itibaren bir bebeğin her doktor ziyaretinin tum detayları bu veritabanına kaydediliyor. Bu veri tabanı ile bu tarz araştırmalar oldukca kolaylaşıyor.