Nasıl bir uslupla ne anlatılmalı, ne olcude acıklanmalı, sorularının hepsi cevaplandırılmalı mı, fazla bilgi tehlikeli olur mu, anlatacağımız bilgiler onu urkutur mu” gibi duşunceler ailelerin bu konuşmayı geciktirmesine neden olabilir.

Cocuk, bedenini keşfettiği donem olan 2 yaşından itibaren cinsellikle ilgili sorular sormaya başlayabilir. Ozellikle 3 yaştan itibaren 2 cins arasındaki farklılıklar uzerinde durur, buna yonelik sorular sorar. Bu donemdeki ilgi tamamen merak ve oğrenmeyle alakalıdır. Ailelerin cocuğa cinsellikle ilgili bazen gereksiz, bazen eksik bilgiler vererek konuyu hızlıca kapatması ve cevapların cocuğu tatmin etmemesi sıkıntılı anların yaşanmasına sebep olabilir. Cocuk aklında soru işareti kaldığı zaman cevreden gordukleriyle kendi kendine yorum yapar ki bu da coğu zaman doğru olmayan ve urkutucu olayları tetikler. Verilecek cevabın doğruluğu kadar ebeveynin o anki tavrı da oldukca onemlidir. Kararsız, isteksiz, net olmayan, sinirli cevaplar ya da konuyu komik bulup gulmek cocuğun zihninde değerlendirilir. Cocuk kendi değerlendirmesi sonrasında korkabilir, uzulebilir veya kafası karışabilir; hatta 2. bir defa soru sormaktan vazgecebilir. Bu durumu ayıp, kotu ya da olumsuz olarak duşunup merakını ve icgudulerini bastırma yoluna gidebilir. Sorduğu soru anlamsız bile olsa, seviyesine yakın, durust ve doğal bir tavırla yanıtlanmalıdır. Acık ve sade sozcukler kullanmalı, eğer yabancı terimler kullanmak ebeveyn icin kolaylaştırıcı olacaksa ‘ ’vajina ’ ’, ‘ ’penis ’ ’ gibi kelimeler tercih edilmelidir.

“Ben annemin karnına nasıl girdim?”

Cocuk, “Ben nasıl dunyaya geldim? ’ ’ diye sorduğunda aile bu sorunun cevabını verirken daha az zorlanır. 3 yaş sonrasında, “Ben annemin karnına nasıl girdim?” diye sorduğunda ise aile paniğe kapılabilir. Bu sorunun cevabında cinsel ilişkiden bahsetmek gerekmektedir. Aile bundan kacınabilir. Bu noktada aileye en onemli tavsiyemiz, cocuğunuza guzel bir şekilde aşkı, sevgiyi anlatmaktır. Anne ile babanın Âşık olmasından, yaşadıkları guzel, mutlu duygulardan bahsedilmelidir. Bu olaylar hikaye, masal, oyku gibi anlatılırsa cocuk keyif alır ve mutlu olur. Dunyaya gelme kavramını daha iyi anlar. Oncelikle ‘bebekler nasıl olur, ben nereden geldim ’ gibi sorular ilk sorulardır. Cocuklar bu soruları meraklarını gidermek icin sorarlar. Cinsellikle ilgili değildir. Ozellikle yaz aylarında cocukların cinsellikle ilgili sorular sorması daha kolaydır. Bazen sizi cinsel ilişki anında gorebilir ya da yakalayabilir. Bu durum sizi korkutmasın. Boyle durumlarda onunla konuşmanız uygun olacaktır. En uygunu boyle bir durumla karşılaşmadan once onunla bu konuları konuşmaktır. “Bu konu cok tatsız, birkac cumleyle geciştirilmeli ’ ’ imajının yaratılmaması gerekir.

Ayrıca cocuklar arkadaşlarıyla da bu konuda diyalog halindedirler. Bazı cocuklar ailelerinin bu konuları anlattığını ve bildiklerini soyleyerek “ailem bana guveniyor ’ ’ goruntusu verirler. Anne karnında 9 ay kaldığını, gelişimini tamamladığında dunyaya geldiğini onun anlayacağı şekilde anlatmaya calışırken hayvanların doğumlarından yararlanabilirsiniz. Bunlar onun ilgisini cekecektir. Eğer sezaryenle doğum yaptıysanız doğum izinizi ona rahatlıkla gosterebilirsiniz.

Cocuğunuzu mutlaka cinsellik hakkında bilgilendirin

Gunumuzde cocuklar okula başlamadan, okuma-yazma oğrenmeden once internetle tanışıyor ve kullanmaya başlıyorlar. Bu sayede pek cok şeyi de hızlı bir şekilde oğreniyorlar. Cocukların internet ve bilgisayar kullanımı belirli sure sınırlandırmalarla desteklenmelidir. Fakat bu esnada internette kotu niyetli kişiler cocuklar icin cinsel tehlikeler yaratabilir. Siz cocuğunuza bilmesi gerekenleri anlayacağı bir şekilde anlatırsanız, onu internette karşısına cıkacak tehlikelerden de korumuş olursunuz.

Bilgilendirme yaparken abartıdan kacının, zayıf ihtimallerle olabilecek şeyleri bile anlatmayın. Bunları anlatmanız onu urkutecek, cinsiyetinden ve cinsellikten soğumasına neden olacaktır. Boylesi bir durumu duzeltmek icin ise cok uğraşmanız gerekir.

Ailelerin televizyon konusunda dikkatli olmaları gerekir. Cocuğunuzun uyku saatini iyi ayarlamalısınız. 2-6 yaş arası cocuklar 20:00-21:30 saatleri arasında uyumuş olmalıdır. Bu saatlerden once tv ’de gosterilen programlardaki cinsel icerikler daha az ve olculudur. Psikologlar bu gibi durumlarda yaşanan sorunlar konusunda ailelere yardımcı olabilmektedir.

Sonuc olarak; cocuğunuz cinsellikle ilgili soru sorduğunda onu dinleyin. Anlatırken olumlu konuşabilirsiniz, fakat yuz ifadeniz olumsuz bir elektrik veriyorsa, bunun hicbir anlamı olmaz. Cocuğun guveni sarsılır ve korkabilir. Onun aklındaki karmaşaları giderin, sıkıntıya duştuğunuzde ise psikologlardan yardım alın.

Genellikle ilk sorular cinsiyet farklılıklarına yonelik olur;

Soru:Kızların niye pipisi yoktur?
Cevap:Kızlarla erkekler ayrı yaratılmışlardır.Kızların pipisi olmaz cunku buyuyunce kızlar anne olurlar.Pipisi olsaydı anne olamazlardı.

Soru:Annelerin niye memesi olur?

Cevap:Anneler bebeklerini beslesinler diye goğusleri vardır ve orada bebekleri beslemek icin sut olur.

Soru:Ben nasıl oldum?(Ya da bebekler nasıl olur gibi sorular)

Cevap: Annenin icindeki yumurtayla (ya da tohumla),babanın yumurtası (tohumu)birleşince bebek oluşur.Bebekler de annelerinin karnındaki yuvada buyurler.

Soru:Annelerin karnı neden şişer,karnında ne var?
Cevap:Cocuklar annelerinin karnında buyurler.Annenin karnında seni koruyacak bir yuva var,sen buyuyup geliştiğinde hastaneye gittik ve doktorlar seni oradan cıkardılar.

Soru:Cocuk anneden nasıl cıkar?(Ya da doğmak ne demek?)
Cevap:Annelerde cocuğun dışarı cıkması icin bir delik vardır.Bebekler cok kucuktur ve annedeki o delikten kolayca dışarı cıkabilir.

Soru: Bu balonu şişirebilir miyim? Bu ne işe yarar? (Prezervatif icin)
Cevap:O balon değil ve şişmez.Biz şu an başka bir cocuk sahibi olmayı duşunmuyoruz.Bu yuzden babanla beraber yatarken,tohumlarımız birbirine karışmasın ve bebek olmasın diye baban bunu kullanıyor.

Soru:Eğer bebek yapmayacaksanız neden birlikte yatıyorsunuz?
Cevap:Anne babalar sadece bebek yapmak icin beraber yatmazlar.Biz birbirimize sarılarak uyumayı seviyoruz.

Soru:Bu kadın ve adam ne yapıyorlar?(Televizyonda bir sevişme sahnesini goren cocuğun sorusu)
Cevap:Birbirlerine sarılmak ve kucaklamak istemişler.Kucaklaşıp opuşuyorlar.

Soru:Fahişe ne demek?
Cevap: Bazı kadınlar tanımadıkları erkeklerle aynı yatakta yatarlar ve bunu para karşılığı yaparlar.Bu davranış hoş karşılanmaz ama onlar bu işi meslek olarak yaparlar.

Soru: Aşk yapmak (ya da sevişmek) ne demek?
Cevap: Kadın ve erkek ya da anne baba birbirine dokunmak, kucaklaşmak ve opuşmek ister. Birbirlerini bu şekilde sevmek isterlerse buna sevişmek denir.

Soru: Benim vucudum niye buyuklerinki gibi değil?
Cevap: Cunku henuz kucuksun. Buyuduğunde vucudunda buyuyecek ve buyuklerin vucudu gibi olacak.(Bu tip sorularda cok ayrıntıya girmeye gerek yok.)

Soru: Buyuklerin vucudunda niye tuyler var,niye benim tuylerim yok?
Cevap: Sen buyuduğunde vucudun da buyuyecek ve bazı değişiklikler olacak.Vucudun bazı hormonlar uretecek ve o hormonlar senin vucudunda tuyler oluşturacak.

Soru:Ben de buyukler gibi opuşebilir miyim(ya da sevişebilir miyim)?
Cevap:Cocuklar buyukler gibi boyle şeyler yapamazlar.Bunun icin buyumeniz gerekir.Buyuduğun zaman bir erkeği (ya da kadını) sevebilirsin ve onunla opuşebilirsin.

Soru:Doğum yapmak ne demek?Nasıl doğum yapılır?
Cevap:Annenin karnında buyuyen bebeğin dışarı cıkmasına doğum yapmak denir. Annenin bacaklarının arasındaki bir delikten bebek dışarı cıkar.Bebekleri doktorlar dışarı cıkartabilir. Bazen annenin ameliyat edilmesi gerekir.Bunun icin doktorlar annenin karnında kucuk bir delik acarak bebeği dışarı cıkartırlar.

Soru:Doğum yaparken annenin canı yanar mı?
Cevap:Doğum yaparken anneler biraz ağrı duyabilirler,canları yanabilir.Ama bu kısa surer ve anne bebeğini kucağına alınca butun ağrıları biter.Doğum yapmak guzel bir olaydır,herkes cok mutlu olur.

Soru:Seks ne demektir?Seks yapmak ne demektir?
Bu cok onemli ve anne babayı cok zorlayan bir sorudur.Cocuklar genellikle 6-7 yaş civarındayken bu tip sorular sorarlar.3-4 yaşındaki bir cocuk sorsa da ayrıntılı olarak acıklamak yaşını ve anlama duzeyini aşacağı icin gereksizdir. Yaşı daha buyuk olan cocuklar artık cinselliğin ne olduğu konusunda bazı duşuncelere sahiptir.Bu duşuncelerinin doğru ya da yanlış olduğunu test etmek amacıyla bu tur soruları sormaya başlayan cocuklar konuyu gercekten oğrenmek isterler.O nedenle cinsel ilişki doğru olarak anlatılmalıdır.Boyle değerlendirildiğinde yaş duzeyleri goz onune alınarak iki ayrı cevap verilebilir.

Cevap 1 (Kucuk yaş grubu icin):Kadın ve erkek ya da anne ve baba birlikte oldukları zaman birbirlerine dokunmak ve kucaklaşmak isteyebilirler. Birbirlerini opebilirler. Birbirlerine sarılarak ve dokunarak yatabilirler.Seks yapmak boyle bir şeydir.
Cevap 2 (Buyuk yaş grubu icin): Anne ve baba ya da kadın ve erkek birbirlerini cok sevdikleri zaman birbirlerine dokunmak ve sarılmak isterler. Beraber oldukları zaman babanın penisi annenin vajinasına girer.Bu seks yapmaktır.Sadece anne babalar yapabilirler.

Bu sorular aslında tehlikeli sorulardır.Cocuktan boyle bir soru geldiğinde konu uzatılmadan ve kacak cevaplar verilmeden net olarak acıklanmalı ama ayrıntılı konuşmalara girilmemelidir.

Soru:Kızlar neden ayakta tuvaletini yapamaz?Neden erkekler ayakta ciş yapabilirler?
Cevap:Cunku kızların pipisi(penisi) yoktur.Erkeklerin pipisi olduğu icin onların tuvalete oturmasına gerek yok.Ayakta da yapabilirler.

Cocuğun cinsel sorularını cevaplarken ayıp ya da yasak kavramının ardına sığınılmaması gerektiği unutulmamalıdır.Ayıp ,bizim konuya yuklediğimiz bir anlamdan başka bir şey değildir.Cocuklar icin ayıp yoktur ve onlar gercekten de oğrenmek icin sorarlar.Yanıtından emin olmadığınız ya da cevaplarken sıkılacağınız sorular icin bazı kaynaklardan araştırma yapmak yararlı olur.Bu konuda cocukların sorularına nasıl yanıtlar verilebileceğine dair hazırlanmış cok guzel kitaplar var ve anne babalar sıkıntılarını aşmakta bu kitaplardan yararlanabilirler.