Doğru okul secimi nasıl yapılır?
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Doğru okul secimi nasıl yapılır?
-
17-09-2022, 08:29:40
Okul secimi cocuğunuzun başarısını onemli olcude etkileyen bir durumdur.
OKUL SECİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Anne baba olarak hayatımızın belki de en onemli secimlerinden biriyle karşı karşıya kaldığımız anlar bizi en cok bunaltan donemlerdir.Cocuğumuz soz konusu olduğunda cok secici olduğumuz bir gercek.Gozumuzden sakınarak buyuttuğumuz yavrularımızı emanet edeceğimiz okulu secmek başlı başına bir sorun.Cevremizde birbirinden farklı ve iddialı pek cok okul varken biz cocuğumuzu ve eğitimini emanet edeceğimiz kurumları cok iyi secmek, tanımak ve araştırmak zorundayız.Soz konusu olan cocuğumuzun sadece okuma yazma oğrenmesi ya da bir takım derslerde başarı elde etmesi değil. Bu kadar sınırlı bir tanımdan ya da kavramdan soz etmiyoruz.Bahsettiğimiz cocuklarımızın neredeyse butun bir omrunu, karakterini,mesleğini ve geleceğini belirleyecek uzun bir eğitim sureci.Bu uzun surecteki ilk basamaklar ise en onemli nokta olmuştur.Her şeyin otesinde cocuklarımız ister ilkoğretime başlasınlar,ister ortaoğretime,ya da universiteye; okul secimi her zaman kafa karıştırıcı ve anne babaları en cok sıkıntıya sokan konudur.
Butun bu acılardan bakıldığında okul seciminde nelere dikkat etmeliyiz,en onemli kriterler neler olmalıdır ve bir okulda olmazsa olmaz diyeceğimiz şeyler nelerdir sorularına yanıt verelim istedik.
Okulun Misyonu ve Vizyonu:
Okul bir eğitim ve oğretim kurumudur.Bunu hepimiz biliriz elbette.Ancak cocuklarımızın bu bilincte olmasını beklemek biraz hayalperestlik olur.Onlar hem yaşları itibarıyla,hem de henuz o bilişsel olgunluğa ulaşamamış olmaları nedeniyle okulun onemini ve kendilerine katacağı değerleri algılayamazlar.Cocuklara okulun ne olduğunu ve orada neler oğreneceğini anlatabilmek icin somut anlatımlarda bulunmak gerekir.Ustelik bir okuldan beklentilerimizi iyi saptamak gerekiyor.Hem anne babalar olarak biz yetişkinler, hem de cocuklar okulun neler sağlayacağı ve ne tur bir vizyon ve gorev ustlendiğini tam olarak bilmek zorundayız.Zira okul tek başına bir binadan oteye gitmez,okulu tanımlayan asıl değerler, bir butun oluşturmaya yonelik farklı kavramlardan oluşur.Okul eğer aşağıdaki oğeleri kapsıyorsa,eğitim alan cocuk icin ve ebeveyn olarak bizler icin bir eğitim kurumu olarak amacına ulaşmış,gorev ve sorumluluklarını yerine getirmiş olacaktır:
· İyi bir okul ve iyi bir oğretmen:
Okula başlayan cocuk icin oğretmen aile kadar hatta belki daha fazla yakınlık duyacağı bir modeldir.Oğretmenin tavrı cocukta motivasyonu ve ilgiyi olumlu yonde etkiler.
· Cocukla işbirliği yapan,ona guven duyan ebeveynler:
Eğitim hayatı boyunca ailesinden destek goren ve kendisine guven duyulan cocuk
başarılı ve daha ozguvenli olur.
· Cocuğun secimiyle alınmış okul malzemeleri:
Okul malzemeleri cocuğu heveslendirmek acısından buyuk onem taşır.Onun zevkleri goz onunde bulundurularak yapılan okul alışverişi o malzemeleri kullanarak ders yapacak cocuk icin derse oturmak daha keyifli olur.
· Yeni arkadaşlar,yeni oyunlar:
Okul cocuğun aile dışındaki ilk sosyal cevresidir.Burada yeni arkadaşlar edinecek,yeni oyunlar oğrenerek paylaşma bilinci edinecektir.
· Artık kendi başına okuyup yazabilmek:
Daha once okuyamadığı kitapları artık kendi kendine okuyabilme ve yazabilme becerisini kazanmak cocukta kendini ifade etme yeterliliğini artıracaktır.
· İlgi ve yeteneğine gore bir faaliyete katılmak:
Okullar genellikle cocukların bir sosyal faaliyete katılmalarını destekler. Eğitsel kollar gibi calışmalara katılmak,spor ya da muzik etkinliklerinde yer almak bir gruba ait olma duygusu vermesi acısından onemlidir.
· Arkadaşları tarafından kabul gormek,onaylanmak:
Aile icinde sınırlı sayıda insanla muhatap olan cocuk okulla beraber artık kalabalık bir topluluğun uyesidir.Bu topluluğun kurallarını ve bu kurallara uygun davranmayı oğrenecektir,sınırlar icinde kalması halinde onay gorecek,uyumlu bir birey olarak kabul edilecektir.
· Başarılı calışmalarda kazanabileceği sozel taktir ve oduller:
Sorumluluk almak ve bu sorumluluğun gereklerini yerine getirmek gibi sosyal bir birey olmanın da ilkelerini okulla beraber kazanan cocuk, başarılarıyla taktir ve teşvik edilirse olumlu davranışları pekişecektir.
· Arkadaşlarıyla eğlenceli bir eğitim ortamı:
Okula başlayan ve bir gruba dahil olan cocuk pek cok kararı sınıf arkadaşlarıyla beraber alacaktır.Grup calışmalarına katılan cocuk eğlenirken aslında oğrenecektir.
· Zorluklarla başa cıkabileceği yeni cozum yolları oğrenme:
Aldığı eğitimi hayatına uygulama becerisi ve kazandığı becerilerle sorunlarla başa cıkma yontemleri geliştirecektir.
Okulun Eve Yakınlığı:
Bu en onemli konulardan biridir ve cevabı da cok basittir. En yakın, en kolay ulaşılacak okul en iyi okuldur. Henuz 6-7 yaşında bir cocuğu sabahın erken saatlerinde uykusundan kaldırıp servislere bindirmek ve neredeyse saatlerce surecek yolculuklara gondermek cok da akıllıca değildir. Bu kadar kucuk yaştaki bir cocuk henuz oyun cağı cocuğudur ve sabah ve akşam uzun saatlerini yollarda gecirmesine hic gerek yoktur. Ustelik ozellikle ilkoğretimin ilk basamağına başlayacak cocuklar icin aileler sık sık okula gitme ihtiyacı duyabilirler.
Okulun uzun sureli bir eğitim kurumu olduğunu unutmadan,her tur hava koşulu olabileceğini goz onunde bulundurarak,zaman zaman sağlık sorunları yaşanabileceğini duşunerek,hatta bazen sınavlar ve etut donemleri olduğunda yaşanacak sıkıntıları da dikkate alarak olabilecek en yakın okulu duşunmekte fayda var.Bu anlamda da eve yakın bir okulun tercih edilmesi son derece yararlıdır. Sadece adı duyulduğu icin ya da tavsiye edildiği icin cocuğu uzun yollara gondermek yerine ailelerin de rahat ulaşabileceği ve cocuğun eğitimini takip ederken sıkıntı yaşamayacakları bir okul secimi onemlidir.
Amacımız cocuğu okula gondermek ve geri kalan her tur sorumluluğu okul yonetimine ya da oğretmenin kontrolune bırakmak değil elbette.Okul, aile ve oğretmen işbirliğinin ne kadar onemli olduğuna dair pek cok hatırlatma yapıldığını anımsatmakta fayda var.Sık sık okula gidilerek,her tur bilgi alışverişinde bulunulması, oğretmenlerin cocukla ilgili her durumdan zamanında haberdar olması gibi bir cok sebepten dolayı okul seciminde eve olan uzaklık mutlaka goz onunde bulundurulmalıdır.
Eğitimin kalitesi ve oğretmen secimi:
Okul ve eğitimin kalitesinden bahsediyorsak en onemli konunun oğretmen secimi olduğunu bilmek zorundayız:Cunku en hayati nokta budur; iyi bir oğretmen.
Okulları okul yapan binanın gorkemi, boyaları, malzemeleri değil, o okulda eğitim verecek oğretmenlerin niteliği, deneyimi ve yeterliliğidir. Bu ilk oğretmenler cocuğun kişiliğindeki yapı taşlarını oluşturan ve aileden sonraki en onemli insanlardır. Oğretmen sadece ders anlatan, ders suresi bitince okulla ve cocukla ilişiğini kesen bir insan değildir. Gercek anlamda bir oğretmen cocuğu ailesiyle ve cevresiyle bir butun olarak goren, değerlendiren eğitim hayatına daha baştan doğru şekil veren gercek eğitmendir.Aileler okul seciminde oncelikle oğretmen secimi uzerinde durmalıdır.Her sene oğretmenleri değişen bir okul ozellikle cocuktaki devamlılık duygusuna zarar vereceğinden asla onerilmez.Okul yapı olarak pek cok donanıma ve muhteşem teknik imkanlara sahip olabilir.Ancak o donanımı cocukların eğitiminde kullanma yeterliliğine sahip oğretmenler yoksa butun o malzemeler sadece goz boyama ve gosteriş malzemeleri olarak kalmaktan başka bir işe yaramazlar.
Eğitimin kalitesi derken;
· Yeterli deneyime ve eğitime sahip oğretmenler,
· Okulun sahip olduğu deneyim,eğitim alanındaki bilinirliği.
· Okulun, veli oğretmen işbirliğindeki tutumu ve calışmaları,
· Okulun sahip olduğu teknik donanım ve alt yapı.
· Okulun sunduğu eğitim olanaklarının uygulanabilirliği.
· Oğrenci sayısı.
· Oğrencilerinin başarı duzeyleri gibi bircok değişkenden soz edildiğini hatırlatmakta fayda var.