Oncelikle yeni albumun hayırlı olsun. Adrenalin adını taşıyan ilk bandrollu albumun gecikmeli de olsa kısa sure once raflardaki yerini aldı. Neydi bu gecikmenin sebebi?
Teşekkur ederim. Album cıkarken de acıkladığımız gibi dağıtımcıyı beklemekten kaynaklanan bir gecikmeydi.Daha fazla geciktirmek istemedik ve hiphop shoplardan satışa sunduk.Kendi bıraktığımız bir kac muzik markette de var İstanbul’da.Fakat şoyle bir durum soz konusu.Album yasal bir album olduğundan ilerleyen zamanlarda bir dağıtımcıyla anlaşmamız durumunda veya 2. album cıkarken nasıl olsa anlaşılacak.O durumda yine dağıtımı yaptırabiliyoruz.Gerci bu saatten sonra gerekli olduğunu duşunmuyorum ulaşmak isteyen bir cok insan ulaştı zaten
Albumun perde ardındaki isimlerden ve oluşum surecinden bahsedebilir misin?
Albumu 2007 yazında Olympos'ta hazırlamaya başladım kışın da SNKRN’da bir kac kayıt aldım ve albumu tamamladım. Konuk olarak ise 9 Canlı, Deniz ve Zahriyan eşlik etti.
Album satışları hakkında bilgi verir misin, istediğin gibi mi?
Muzik marketlerde satılmayan bir albume gore iyi sanırım ilk 1000 kopya yani yarısı bitti. Bandrollu album cıkartan arkadaşlarım bunun bu piyasada iyi olduğunu soylediler. Hala da satılmaya devam ediyor sanırım elimdeki CD’lerin hepsini bitirebileceğim hatta yeniden belki bir bu kadar daha bastıracağım.
Albumde Intro ile birlikte 10 parcanın olması dinleyiciler tarafından az bulundu. Sen bu konuda ne duşunuyorsun?
Bunun bir kac sebebi var aslında. Oncelikle home studyomda hazırlamadım bu albumu daha kaliteli sistemi olan yerlerde kaydetmeye ozen gosterdim. Bu sırada evimde kaydettiğim şarkıları da sitemden yayınladım zaten. Diyebilirler ki biraz daha uzun surseydi daha cok şarkı olsaydı. Ben acıkcası zaten başlarken 12 track gibi duşunmuştum. Ama 10. şarkı bittiği an kapağı falan hazırlatıp şirkete teslim ettim 2007 Aralıkta. Sebebine gelince; bunu ilk defa anlatıyorum, bir rahatsızlık yaşadım. Bir suredir ilac kullanıyordum zaten.15 gun kadar hastanede kalıp beynime şok uygulanması gerekti. Ben 7. gun firar tabi

Ağır Roman'da hayatından kesitler goruyoruz. Album oncesinde de tanıtım amaclı bu şarkıyı piyasaya surmuştun. Bu şarkıdan bahseder misin biraz?
Benim şarkılarım hepsinde olmasa da genellikle beni anlatır. Bazı gereksiz isimleri andım şarkımda bir acıdan pişmanım gerek yoktu ama bir yandan bakınca hayatımın parcasıydı o yuzden bir şeyler yazmam gerekiyordu. Rapci olarak buyumeyi anlattım ayrıca. Cunku aklım başıma geldi geleli bu işi yapıyorum. Hatta 11 yaşında doldurduğum bir kaseti buldum gecenlerde. Muazzez Ersoy'un ustune. PC ye aktarabilirsem. Onumuzdeki projelerde skit olarak kullanmayı duşunuyorum.
34 Dramı'nda dikkat ceken sozlere rastlıyoruz. Albumdeki en sert şarkı diyebiliriz. Eski hırslı Sansar ile lirikal yonden gelişen yeni Sansar'ın gozunden harmanlayan bir Istanbul portresi ortaya cıkmış.
Tabii ki İstanbullu bir MC olarak ilk yasal albumumde İstanbul'u anlatan bir şarkı yapmadan olmazdı. Ama aslına bakarsanız şu an lirikal yonden daha iyiyim cunku siz yeni dinleseniz de o şarkılar benim icin eskidi. Kendimi geliştirip 2. albumde cok daha iyisini yapacağım inşallah.
Albume adını veren Adrenalin (Cocuk Uyan)'de hayatın gerceklerini insanların yuzune vuruyorsun. Bu şarkıyı kendi yaşamınla ortuşturerek mi yazdın?
O şarkı benim yaşamımla da bu roportajı okuyanların 10 da 9unun yaşamıyla da ortuşur. Yuruduğumuz aynı sokaklar. Yaşadığımız aynı şiddet ve sacmalık. Cok barışsever biri olarak gozukmediğimi biliyorum ve değilim de. Ama bazen gece yatmadan once keşke daha huzurlu bir yerde yaşasaydım diyorum. Eminim bircok kişide aynını soyluyordur.
Ayrıca şarkıda insanları bazı şeylerin farkına varması icin uyarıyorsun da. Bir nevi insanları bilinclendirmeye yonelik bir calışma.
Evet konsept bir şey olsun istedim dediğim gibi biraz da yaşı 30un ustundekilere de hitap etsin ilgilerini ceksin istedim.
Nakaratta Deniz'in de eşlik ettiği "Gotur Buralardan" da bu 19 yıl icinde yaşadığın hayattan yorulduğunu anlatıyorsun. Henuz 19 yaşında olmana rağmen yaşaman gerekenden fazlasını yaşadığını duşunuyor musun?
Cok fakir bir ailede buyumedim. Ama benimde sorunlarım oldu kendi capımda.6 yaşındayken maalesef yuvam dağıldı. Bircok kişi bilmez ama ayrımcılığı da yaşadım. Yine de cok zor bir hayat yaşadım deyip insanlara haksızlık edemem bircok insan bunun cok daha ağırını yaşıyor. Ama canımı yakan şeylerin bir kısmını anlattım o şarkıda.
Fesleğen'de herkesin rapci olduğundan yakınıyorsun. Once "rockcılar ve rapciler", ardından "popcular ve rapciler" i ve son olarak da rapcileri kendi aralarında kıyaslıyorsun. Ve duşuncene gore ne rockcılar ne de popcular, bize en cok zarar veren kişiler yine kendi camiamızdaki rapciler sonucu cıkıyor?
E oyle zaten hic bir rockcu veya popcu bize diss atmıyor. Bu onları cok sevdiğim anlamına gelmiyor tabii ki ama Turkce Rap piyasası cok cirkin be abi. Kondansator mikrofona arkadaş satanlar. Ow yeaa. Kazanamadığımız paranın kavgasını veriyoruz demek ki milyon dolarlar donse bu işte Amerika'dakilerden beter gireceğiz birbirimize.
En dikkat ceken şarkılardan biri de Recai'nin eşlik ettiği Mavi Duman. Son donemlerde adını Recai ile cok duymaya başladık. Recai ile olan tanışıklığından ve şarkının hikÂyesinden bahsedebilir misin?
Server (Pit10)'un evinde otururken msn’inde Recai yi gordum. Dedim bu bildiğimiz Recai'mi evet dedi. Cok sevindim mutlaka okutmak istedim albumumde cunku Turkiye'de bandrollu olsun underground olsun bu işi yapan en eski adamlardan biriydi. İnternetten tanıştık ben gelip bir nakarat yapmasını rica ettim o da kırmadı beni geldi sağ olsun.Kayıt yaptığımız gun bol bol muhabbette ettik. Cok iyi bir insan. Bir şey kullanmıyor ama benim icin o nakaratı yaptı

Albert Da Salvo'da bir karakter yaratıyorsun ve bu karakter ile kendini kıyaslıyorsun. Bu karakterden ve şarkıdan bahseder misin?
Sansar Salvo'nun salvosu aslında "yaylım ateşi"nden gelir. Askeri bir terimdir.2–3 yıl once dinleyicilerimden biri bana boyle bir adam olduğunu soyledi. Bende internetten falan araştırdım baya. Herif gercekten rahatsız. Sonra evde bir gun beat yaparken o altyapı cıktı ortaya. Zaten altyapı direk bir korku filmini andırıyordu. Dedim benimkinin şarkısını yapayım buna. Bayağı da beğendiler. Ama kimse yanlış anlamasın kimseyi oldurup bir tarafına supurge sokmak gibi duşuncelerim yok.
Politik Analizi albumdeki diğer şarkılara gore daha uysal olmuş. Tayyip Erdoğan'ı tasvip etmediğini ama ondan daha akıllı bir politikacının da bulunmadığını soyluyorsun. Bu konudaki duşuncelerini biraz daha acar mısın?
Siyasetle cok icli dışlı bir insan değilim. Goruş olarak ise Erdoğan'ın tam zıttı bir goruşteyim. Ama biraz gercekci olalım. En azından benim yaşadığım sure icerisinde ondan daha başarılı biri gelmedi ulkenin başına. Cok iyi olduğunu soylemiyorum.Ama bence kotunun iyisi.
Diss atınca cevap yerine posta kutunda bir mahkeme celsesi bulmak nasıl bir duygu?
Celse gelmedi bende herkes gibi internetten oğrendim durumu.Sonra avukatını arayıp oğrendik.Hoş bir duygu değil tabi.
Bu konu hakkında neler soylemek istersin, şu anki durum nedir merak edenleri bilgilendirebilir misin?
Benim hakkımda konuşmayan biri hakkında konuşmam gereksiz. Davayla ilgili yorum vs. yapmaksa dava surduğu surece yasadışı. O yuzden boş verin.
Sagopa Kajmer tarafından sana dava acıldığını oğrendikten hemen sonra "Paranı Verdim" adlı yeni bir şarkı yayınladın. Neden boyle bir davranış sergiledin?
Yani parayı verince oluyor mu diye cok duşundum dava acılınca. O şarkı belki hataydı belki değildi. Ama bu konuyla ilgili bir şeyler yapmam gerekirdi. Bu sacmalıkla ilgili yapacağım son şarkıda o olacak inşallah.
Şarkının ardından bu duruşuna destek amaclı Deniz başta olmak uzere bircok kişiden Sagopa'ya sitem şarkıları yağmaya başladı. Bu konu hakkında ne duşunuyorsun?
Deniz zaten benim arkadaşım kardeşim. Albumumde de var. Yapmadan sorsaydı bana o şarkıyı hayır yapma derdim. Kendisini ne riske atmasına nede gereksiz kavgalara sokmasını istemem cunku. Ama bircok insan bana desteğini verdi sağ olsun. Ama aynı şekilde bircok şaklaban da gaza gelip bana saldırdı.Benim reklam yapmaya calıştığımı soylediler ama aynı şekilde benim uzerinden reklam yapmak istediler.İronik..
Gerek Tayyip Edoğan'ın "Ses Cıkarma" şarkısı sonrası actığı dava gerekse sana acılan davayı goz onunde bulundurursak gonul verdiğin muziğin kısıtlanmasını sen nasıl karşılıyorsun?
Amerika'da da Rap şarkılarından dolayı pek cok dava acılıyor. Ama şoyle bir sorun var. Amerika’daki Rapciler bunları karşılayacak kadar kazanıyor. Biz kazanmıyoruz. Bir kere bir ulkenin başbakanının bir rapcinin şarkısına bu kadar icerlemesi komik ve aslında bir anlamda gurur duyulacak bir şey. Yapacak bir şey yok bu ulkenin mahkemeleri var. Davayı acanda haklı. Ama bizde haklıyız cunku biz "Rap" yapıyoruz. Eğer bu insanlar kendilerini Rapci olarak gormuyorlarsa bittabi haklarıdır. Bizde ona gore duruşumuzu savunmamızı hazırlarız.
Ozel bir anında yazdığın "Gozlerinin İcinde" adlı bir şarkın bulunuyor. Dinleyenler tarafından muzik hayatının en iyi şarkılarından birisi olarak gosteriliyor. Bu şarkıyı yazarken ki ruh halinden bahseder misin? Şarkıyı yayınlamayı duşunmuyor musun?
Hastanede kaldığım surece yaşadıklarımı anlattım o şarkıda. Kim tarafından yayıldı bilmiyorum ben 2. albumume saklayacaktım. Hic hoş değil benim guvenimin bu şekilde sarsılması artık bircok insanla unreleased şarkılarımı paylaşmayacağım. Hastaneye ilk girdiğimde kolunda serumla gezen kokain i bırakmaya calışan bir hastayla tanışmıştım onu anlattım biraz. Şoklar uyuşturucu bağımlıları ve ağır hastaların kaldığı kapalı bolumde veriliyordu ben acıkta kalıyordum şok icin oraya gidiyordum ilk şoka girdikten sonra cıktığımda sarsılmıştım ve gozlerim dolmuştu bu normalmiş ilk seferde. Bir abiyle odasına gittik bana biraz nasihat verdi moralimi duzeltti o uzun suredir tedavideymiş ve o gun cıkacakmış Sorunu eroin... Onun icinde bir iki satır yazdım cok ozeldir o şarkı. Umarım o da dinler.
Adrenalin'in ardından 30 Ağustos'ta "Album Tanıtım Partisi" duzenliyorsun ve bu tanıtım gununde hakkında sert acıklamalarda bulunan Kadıkoy Acil'den de bazı isimler bulunuyor. Bu olay bazı takipcilerini şaşırttı, bu konu hakkında bir acıklama yapmak ister misin?
Bircok rapci tartışıp barışıyor insanlar bunu kabullensin artık. Kimse bir şey diyecek diye biz arkadaşlık bitirmiyor veya başlatmıyoruz. Orada olmaları benim icin cok onemliydi cunku onlar Rap kariyerimin kopmaz bir parcası. Ben o gruba mensup olsam da olmasam da. Aynı şekilde Olympos'ta oyle. O gun eski arkadaşlarım ve yeni arkadaşlarım buluşacak. Bakırkoy'deki ekibim Alcatraz'da orada olacak o gun Telaş ve Heja. Bu birliktelik muziğe değer veren herkesi mutlu eder. Ama ici fesatlıkla dolu olanlar kelime yapacaktır. Ama bu kelimeleri her zamanki gibi sadece klavyede yapabileceklerdir.
Adrenalin icin bir şirketle anlaşman sonrasında bircok olumsuz gelişme yaşandı senin adına. Sure gittikce uzadı, dağıtım problemleri cıktı vesaire. Bunların temelde yatan sebebi neydi? Bir bandrollu daha album yaparsan bu sefer izleyeceğin yol ve calışacağın şirketler icin neler duşunuyorsun?
Adrenalin gibi bir album yaptıysanız albumunuzu alıp buyuk şirketlere gitmenin hic bir anlamı yoktur. Acın dinleyin albumu commercial-piyasa adına hicbir cacık yok o albumde. Aklımda olan albumu cıkardım yani. Yapanları suclamıyorum yanlış anlaşılmasın ama bende bilirdim popcularla duet yapmayı albume kafa sallatacak ritimler yazmayı. Ama bu bok underground. Uzerinde bandrol barkot. Ama sonuna kadar underground. Bu benim secimim.2. Album icinse bir şey soylemek icin cok erken. Bu sefer dağıtım konusunu da kendi halledebilecek bir şirket olur sanırım. Ya da belki kendi şirketimiz. Bilmiyorum zaten 2. albumu yapmama da uzun zaman var. Ama tarzımı yumuşatmam gerekecekse bu şekilde devam ederim daha iyi.
Son olarak dinleyicilerine soylemek istediklerin...
Onları cok seviyorum destekleri icin Allah razı olsun.