Rabbime geri donuşu olmayan bir donuş yaptım

Rapci Sagopa Kajmer'den cok ozel Ramazan anıları...

Rap muziğinin Turkiye'deki en onemli temsilcilerinden Sagopa Kajmer, Ramazan ayı ile ilgili anılarını, Ramazan ayını nasıl değerlendirdiğini BUGUN'e anlattı. Asıl adı Yunus Ozyavuz olan Sagopa Kajmer, Ramazan'da ozlediği en onemli olayın, komşuların getirdiği tatlılar olduğunu belirtirken, en korktuğu şeyin davul sesi olduğunu soyledi. Kajmer, samimi bir itirafta da bulunarak, bir donem duşmuş olduğu boşluktan bir daha geri donmemek uzere donduğunu acıkladı.

Favori iftar sofranızda neler var?

Soframda 2 şeyin olması benim icin onemlidir. Biri hurma, diğeri mercimek veya ezogelin corbası.

Anneniz, babanız, kardeşlerinizle gecirdiğiniz Ramazan ayına ilişkin neleri ozluyorsunuz?

Cocukluğumda Ramazan ayları gercekten de ozeldi. İftar icin annem muhteşem bir sofra hazırlardı. Ancak maalesef ben buyudum ve İstanbul'a geldim. Uzun bir sure aile sofrasında iftar acamadım. Sanırım en guzel hatıra o guzel iftar sofralarıdır.

Ramazan davulcularıyla ilgili neler duşunuyorsunuz?

Davullar nedense bana hep korkutucu gelmiştir. Davulun sesi uzaktan hoş gelir derler ama bence o davulun sesi uzaktan da korkutucuydu. Lakin yine de cocukluğumu bana hatırlattığı icin kalbimde ayrı yeri vardır.

TEYZELER NE GUZEL TATLILAR YAPARDI

Siz cocukken komşuluk ilişkileri cok sıcaktı. Sahurda, iftarda komşular birbirlerine ikramda bulunurlar, yaptıkları yemeklerden, tatlılardan gonderirlerdi, o gunlere ait hatıralarınız var mı?

Ben komşuluk ilişkilerinin sıcak olduğu son donemde yetiştim. Ama sessiz ve tek başıma bir cocukluk gecirdiğim icin, anılarımda bu gibi şeylerin yeri pek olmadı. Herkesten gizli ve munzevi bir şekilde yaşadım. Vaktimi odamda muzik dinleyerek geciriyordum. Ancak unutamadığım bir şey var ki, o da komşuların getirdiği tatlılar. En cok sutlac, baklava ve irmik helvasının ikram edildiğini hatırlıyorum. Ne guzel de yaparlardı anneler, teyzeler.

Cocukken hic orucunuzu bozdunuz mu?

Hayır. Ben cocukken o kadar guzel oruc tutuyordum ki, bu konuda ailem de beni cok takdir etmiştir. 30 gun boyunca orucumu tutar, akşamları Muhammed adlı arkadaşımla teravih namazına giderdim.

SUSAMAMAK İCİN DİŞİMİ FIRCALAMAZDIM

Cocukluğunuzda oruc tutarken zorlandınız mı?

Zorlanmadım. Sadece dişimi fırcalayarak yattığımda, sabahları susayarak kalkardım. O gunlerden kalma alışkanlık olarak artık diş fırcalayıp uyumuyorum. Bir de Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri, yatmadan once 1 kaşık balın susuzluğu gidereceğini aktarır. Bu bilgi gercekten cok işime yarıyor.

DEDEME COK ŞEY BORCLUYUM

Anneanneniz, babaanneniz, dedeleriniz Ramazan'da neler yapardı, sizi oruc konusunda yonlendirirler miydi?

Elbette. Ozellikle dedem, orucun ve namazın ihyasının onemini vefat edene kadar bahsetmiş ve beni yetiştirmişti. Zaten bu ebeveynlerimiz olmasaydı sonumuz haraptı. Dedeler, anneanneler, babaanneler bu yonden cok kıymetlidirler. Ben her vakit bulduğumda dedemde kalırdım. Ondan dinen cok fazla şey oğrendim. Şimdiki bilgilerimi ve sadakatimi de ozellikle dedeme borcluyum.

Ramazan ayını nasıl gecirirsiniz, calışmalarınızı surdurur musunuz? İşlerinize ara mı verirsiniz? Ya da ozel olarak yaptığınız bir şey var mı?

İşlerime devam ederim. Ancak konserlere cıkmam. Hazırlıklı giriyorum Ramazan'a. Kendime gore Ramazan'ı yaşamaktansa, ayet ve hadise gore yaşamayı tercih ediyorum.

PİŞMANLIKLARIMLA DONDUM

Her yıl duzenli olarak oruc tutar mısınız? Kac yıldır tutuyorsunuz?

Uzunca bir sure orucumdan gafil kaldığımı soylemek isterim. Universite yıllarım boyunca bir hayli boşlamıştım. 4 sene hic ibadet etmedim, muzik, arkadaşlar eğlence, sacma sapan yanlış mı yanlış bir hayat yaşadım. Ama bu boşlama, buyuk bir pişmanlık sonucu normale dondu. Rabbimin inayetiyle, mucizeleriyle tekrar ona harika ve geri donuşu olmayan bir donuş yaptım.

Ramazan ile birlikte carşı pazarda fiyatların yukselmesi konusunda ne duşunuyorsunuz? Ramazan fırsatcıları bulunduğuna inanıyor musunuz?

Ben ramazanda fiyatların duşmesi gerektiğine inanıyorum. Duşsun ki herkesin sofrası Halil İbrahim bereketine nail olsun. 2 kuruş fazla kazanmak icin iki avuc dolusu ateşe ne gerek var. Ama ulkemizde o kadar cok şeytanın direktiflerine uyan insan var ki...

Ramazan ayında evde yemekleri kim yapar? Ramazan ayında yapılan ozel yemekleriniz var mı? Siz de yemek yapar mısınız?

Yemekleri, eşim Kolera yapar. Ramazan'da daha cok corba iceriz. Hurma cok tuketiriz. Ben mutfakta kendimi beğenmiş gibi olmayayım ama gayet iyiyimdir. Guzel yemek yaparım. En guzel yaptığım yemek, hunkar beğendidir. Beğenilerine sunduğum beğendiyi herkes cok beğenir.

İftar saatinde genellikle nerede olursunuz?

İftar saatinde evimde olmayı tercih ederim. Dışarıda iftar yaptığım zaman ibadet vaktini kacırabiliyorum. O yuzden evimde iftar etmeyi tercih ediyorum. Şunu da unutmamak gerekir ki, iftarı her gun biriyle acmak da sunnettir. Ben de eşimi, dostumu bu maksatla iftara cağırırım.

İftar sofrasının sizin icin olmazsa olmazları nelerdir?

Hurma, su, pide, corba, herhangi bir tatlı ve sonrasında cay.

Sahur vakti uyanmak icin nasıl bir onlem alırsınız?

Cok fazla uyumuyorum. Gecelere değer veriyorum. Benim icin 3, 4 saatlik uyku yeterli. Ancak bazen hic uyumadan işleri yetiştirmem gerekiyor. O zamanlarda da dengeyi kendimce kurmaya calışıyorum.

Hayatınızda hic iftar vakti top patladığını duydunuz mu?

Hem de cok. En sevdiğim şey o top sesiydi sanırım. Hemen su ile acardım orucu. Bazı şeylerin simgesi vardır. Bence Ramazan denince akla bir Ramazan davulu bir de atılan iftar topu gelir. Şimdi ezan sesini duymak icin pencereden kafamızı cıkartıp acaba okundu mu diye dikkat kesiliyoruz.

Ramazan'ın sizin icin anlamı nedir, anlatır mısınız?

Ramazan ayında tutulan 1 gun orucun faziletini, diğer tuttuğunuz oruclarla elde edemezsiniz. Rabbimiz onun ecrini bizzat kendisi ahirette vereceğini buyuruyor. Bu yonuyle manen anlamı benim icin tarifsizdir. Diğer yandan, Ramazan bana cocukluğumu hatırlatır. Kalabalık trafiği ve teravih namazı ardından fırına gidip taze atom (beze) alıp yediğim o hoş gunleri hatırlatır. O dinginlik, huzur, huşu, iftar sonrası gelen rahatlık... Bunlar harikadır. Şu andaysa benim icin kurtarıcı olan bir ay derim.

Haberin Kaynağı
http://www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=39428