Rapor parası denilen odeme analık iş gormezlik odenigidir. Calışan anne doğum yapacağı sebebi ile hekiminden iş gormezlik raporu alir. Buna bağlı isgormezlik odenegi SGK tarafından odenir. Doğum oncesi ve doğum sonra olarak toplam 16hafta raporlu ucretli izne cıkılır.
oncelikle iş yerinizden en erken 32.haftada en gec 37.haftada isgormezlik raporu alarak ayrilmali. Rapor aldığınız gune kadar sigortalı devam etmeli.
bu odemeyi almak icin bir yıl icinde 90gun sigorta priminiz yatmış olmalı.
canlı doğum gerceklesmeli.
iş gormezlikten raporu hastane e-rapor sistemi kullanıyorsa direk giriş yapar ve iş yeri bunu kontrol ederek onaylar.
eğer e-rapor kullanmiyorsa size raporunuzu verir siz işyerine ulastirirsiniz. Is yeri insan kaynakları SGK sistemine manuel olarak girer.
son maaşınız ne kadarsa o maaşın 3/2si tutarında 4aylık maaş odemeniz SGK tarafından yapılır. Yani orneğin gunluk 30tl maaş aliyorsaniz 20tl gunluk uzerinden 4aylık maaş size verilir.
paranın parca parca yada toplu olarak gelmesi muhasebenin hesaplamasina bağlıdır. Genelde toplu hesaplayıp odeme yaparlar bazen de parca parca gelebilir.
Bir gun bile eksik yada fazla calışmanız gununden once ayrilmaniz vs gibi konular SGK sisteminde sıkıntı yaratabilir. Bu konuda gebelik haftanizi tahmini raporda yazan tahmini doğum tarihine gore cok iyi takip edin. Odemeyi sık sık takip edin geri gitmesi durumunda tekrar cıkartmak sıkıntı olabilir.
Sevgili anneler yararlandigim hakları size yardımı olsun sizde faydalanın diye elimden geldiğince hem yasadiklarima istinaden hemde araştırma yaparak sunmaya calıştım. Hatam varsa duzeltin kanunlar her an değişiklik olabiliyor. Rapor parasını ben daha gecen senin sonunda ziraat bankasından ayın 8ila 14u arasi almıştım toplu olarak.Paranızı cıkıp cıkmadığını e-devletten sorgulanmaniz mumkun. 170nolu hattan daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ucretli Rapor Parası
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Ucretli Rapor Parası