Arkadaşlar merhaba...ben 27 haziranda doğum yaptım ve maşallah cok sağlıklı bir şekilde bebeğimi kucağıma aldım.bebeğim 19 gunlukken yeni doğan sunnetini cok tavsiye ettikleri icin sunnet ettirdik.sunnette lokal anestezi uygulandı.sunnetten sonra bebeğimin sarardığını farkettim. aradan bir saat gectiğinde eve geldiğimizde bebeğimin elleri, dudakları,ayakları morarmaya başlamıştı.ben bu durumun anormal bir durum olduğunu farkettim. bir yandan emzirirken bir yandan internetten sunnet sonrası morarma diye araştırmaya başladım.internette bu konu ile ilgili cok net bir bilgi olmadığından sizlerle de paylaşmak istedim...cok az tek tuk bir iki sayfada methemoglobinemi geciyordu.

cocuk doktoru olan arkadaşımı aradım.yarım saat bekle gecmezse yine goruşelim dedi.ne var ki gecmedi.eşimle hemen cok bilinen bir hastaneye gittik.doktor ilgilenmesine rağmen bu konu ile ilgili bilgi sahibi değildi.ancak acilinde cok basit şeyleri bile yapamadılar.biz o ana kadar zaman kaybettiğimizin farkında bile değildik.Bu olayın bebeğin oksijensiz kalmasına neden olduğunu sonradan oğrendik.orada
gununde yapılması gereken methemoglobinemiyi olcen testin ancak bir haftada yapılabildiğini,bu olayın tek ilacı olan metilen mavisinin onlarda bulunmadığını vs.. soylediler...gitgide olayın ciddi bir durum olduğunu anladık.ve cok acil bir şekilde doğum yaptığım hastaneyi ve doğum yaptıktan sonra bebeğimin takibini yapan mukemmel cocuk doktoru Keyhan Fidan'ı aradık.Doktorumuz hemen getirmemizi soyledi.

Bulunduğumuz hastanede getirmek icin ambulans ayarlamaya,damar yolu acmaya falan kalktılar ancak ambulansın bile 20 dakikada geleceğini vs. soylediler.Ve bu duruma gelmemiz dahi bir saati bulmuştu.ben hic bir yapmamalarını soyleyip,damar yolunu,bebeğimin elindeki hastane bilekliğini cıkarıp,eşimle cok hızlı bir şekilde doğum yaptığım ataşehir şifaya koştuk.oraya varmamız beş dakikayı bulmuştu.bu arada bebeğim zaman gectikce oksijensiz kalıyor,her yeri mosmor olmuştu.ağlayınca ağzı dili simsiyah goruluyordu.

hastanenin aciline koştuk.durumu soylememizle butun hemşireler derhal elimden aldı bebeği.ve oksijen verdiler serum taktılar.hepsi seferber oldular.doktorumuz Keyhan hanım koşturdu.hastanede idari sorumlulardan tutun,sanki butun hastane bebeğimle ilgilendi.yapılması gereken test akşam saatinde cıkacaktı ,test sonucuna gore uygulanması gereken metilen mavisi ilacı hastanede mevcuttu.İlac hemen uygulanmıyordu cunku bir takım yan etkileri vardı.Benim bebeğimi verdikten sonra elim ayağım boşaldı.ve dediğim gibi idari sorumlulardan tutun herkes cok guzel telkinlerde bulunarak beni teselli etti.

Hastanenin yeni doğan yoğun bakımında yer olmadığı icin derhal yanındaki hastaneyi arayarak , tum organizasyonu Keyhan Hanım ayarladı. yandaki hastaneye dahi ambulansla gittik,durum o derece ciddiydi..Bir gece bebeğim yoğun bakımda kaldı. test sonucu akşam ustu cıktı ve methemoglobineminin %46 oranında olduğu goruldu.derhal ilac kullanılmasına karar verildi.metilen mavisi kullanıldı ve bir saat sonra bebeğimin rengi duzelmeye başladı.ertesi gun bebeğim yanımızdaydı ve ucuncu gunde evimize cıkmıştık.

Herşey duzeldi derken,ertesi gun yapılan testlerde bebeğimin kan değerlerinin duştuğunu ve sarılığının hızla yukseldiğini gorduk.yine devam edecek mi diye bekleyip bir gun sonra gene test yaptırdığımıza sarılığın 21 e yukseldiğini, kan değerinin de daha da duştuğunu gorduk.derhal yatış yaptık.bebeğim bu seferde fototerapi gordu.ancak ertesi gun baktığımızda sarılığı gene duşmemiş kan değerleri ise git gide duşuyordu.kullanılan ilac hemolize neden olmuştu..

her gun fototerapi gordu bebeğim.bir turlu duşmedi.bu arada doktorumuz Keyhan hanım her turlu cabayı sarfetti.profesor hocalarından bilgi aldı.prof hematologla goruşturdu.bebeğime kan vermeye karar verdiler. son olarak minik yavruma kan verildi.ertesi gun sarılığında yine duşme olmadı.artık her testte olumsuz sonuc alıyordukki,kan verildikten iki gun sonraki testte kan değeri aynı seyretti ve sarılığı duşuş gosterdi.

lokal anestezi bebeğimde az gorulen methemoglobinemi ye yol actı.bunun ilacı metilen mavisi ise hemolize neden oldu.yani hucreler yıkıma uğramıştı.aynı zamanda seconder sferositoza da neden olduğu soylendi.hastanede beş gun daha kalıp taburcu olduktan iki gun sonra test yaptırdığımızda bebeğimin kan değeri azda olsa gene duşmuştu.ancak bu durum vucuttaki hucre yıkımının yavaşladığını gosteriyordu.

bebeğimi surekli takip ediyoruz. ancak gitgide toparladı.kan değerleri normal seyrine girmeye başladı gibi.umarım oyle devam eder.

karşılaştığımız olay cok nadir gorulen bir olay.doktorların coğunluğu karşılaşmamış.dolayısıyla ne olduğu ve nelere yol acabileceği ile ilgili profesorler dahil ,teoriden başka doğru duzgun bilgi sahibi olan yok gibi.

Ancak doktorumuz Keyhan hanım sayesinde ve onun doğruyu bulma cabası ile baş ettik bu durumla.Gece gunduz bizi hic yalnız bırakmadı.doğru sonuca ulaştırdı.ve ilk başta ona ulaşmasaydık durum cok daha farklı olabilirdi.Hastanenin tum hemşireleri,ozellikle bebek hemşireleri bıkmadan usanmadan ilgilendiler bizimle.

Cok nadir de olsa karşılaştığımız bu olay yuzunden bebeğinizi biraz daha buyumesinden sonra sunnet ettirmenizi tavsiye ediyorum.Siz siz olun, ya anestezi kullanmadan sunnet yaptırın yada cok acele etmeyin.