Yeni doğum yapmış anneler, emzirme doneminde nelere dikkat etmelidir? Annenin sutu az geliyorsa neler yapılmalıdır? Anneler bu surecte nasıl beslenmelidir? Anne sutu nasıl saklanmalıdır? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, lohusalık doneminde en cok merak edilenleri acıkladı.



Yeni doğan bir bebek icin en ideal besin, anne sutudur. Anne sutu; en doğal ve taze besindir. Kolay sindirilir ve de anneyle bebeğin ozel bir sevgi bağı kurmasını sağlar. Ama bazen annenin sutu bebeğe yeterli gelmeyebilir. Bu donemde anneler, beslenmelerine dikkat ederek sutun miktar ve kalitesini arttırabilirler.
Anneler nasıl beslenmeli?


Emzirirken salgılanan sut, annenin aldığı besinlerin bir urunudur. Sut icin gerekli olan besinler, annenin kendi gereksinimlerine ek sayılmalıdır. Bu nedenle, gebelikte olduğu gibi emzirirken beslenmenin de 2 amacı vardır. Bunlar; annenin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak ve salgılanan sutun yeterliliğini ve verimliliğini arttırmak, dolayısıyla da bebeğin normal buyumesi ve gelişmesini sağlamaktır. İşte annelere o oneriler:


• Sıvı alımının gunde ortalama 3 litre (10-12 su bardağı) kadar olmalı ve ozellikle hafif ve doğal icecekler (su, ıhlamur, nane, papatya gibi bitki cayları, az şekerli komposto ve limonata, meyve suları, sut vb.) şeklinde tercih edilmelidir.
• Kalsiyum yonunden zengin olan sut, yoğurt ve peynir gunluk duzenli olarak tuketilmelidir. (Gunde en az 2-3 su bardağı sut veya yoğurt, 2 dilim peynir)
• Protein yonunden zengin olduğundan; haftada 3-4 adet yumurta, her gun et, tavuk, balık, kofte, etli sebze yemeği veya kuru baklagil tuketilmelidir.
• Yemeklerin icerdiği demirin vucutta daha iyi emilmesi icin yemeklerle beraber maydanoz, yeşil biber, portakal, mandalina, domates gibi C vitamininden zengin olan sebze ve meyveler yenmelidir.
• Her gun mutlaka 3 porsiyon meyve, 7-8 kaşık sebze, her oğunde salata tuketilmelidir.
Gaz yapan yiyeceklerden uzak durun!


Anneler doğumdan sonra 5-7 hafta, bağırsak fonksiyonları normale geri donene kadar gaz yapıcı besinlere dikkat ederek beslenmelidir. Nedir bu besinler;

• Ciğ sebzeler (ozellikle kırmızı lahana, turp, salatalık, soğan)
• Meyveler (ozellikle portakal, mandalina, greyfurt, uzum, karpuz, vişne, erik)
• Karnabahar, pırasa, brokoli, bruksel lahanası, lahana gibi pişmiş sebzeler
• Bezelye, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kuru baklagiller
• Bulgur, yarma
• Ezogelin corbası, mercimek corbası
• Asitli ve soğuk icecekler
• Sut, yoğurt, ayran, cacık
Emzirme doneminde beslenmenize ne kadar dikkat ederseniz sutunuz o kadar iyi gelir, bebeğiniz sağlıklı buyur. Altıncı aydan sonra anne sutu tek başına yeterli değildir. Bu ayda ek besinlere başlanmalıdır. Anne sutunu ek besinlerle birlikte 1-1,5 yaşına kadar verebilirsiniz.
Bebeğinden ayrı kalmak zorunda kalan annelere sut saklama onerileri


Anne sutu yenidoğanın buyume ve gelişmesinin sağlanmasında besleyiciliği ve immunolojik ozellikleri bakımından en onemli ve eşsiz besin kaynağıdır. Ceşitli nedenlerle anneler, sutunu sağıp bebeğine oyle vermek durumunda kalmaktadırlar. Anne sutunun saklanması, sutun besleyicilik ve immunolojik iceriğinin korunması ve mikroorganizma gelişiminin onlenmesi acısından onemli bir konudur. Annelerin anne sutunu saklama ve temizleme koşullarına yonelik yapacakları yanlış uygulamalar, bebeğin kaliteli ve sağlıklı sutle beslenmesini engellemektedir. Ozellikle calışan anneler, bebeklerinden uzunca sure ayrı kalabilmektedirler. Bu zaman zarfında sutlerin, sağılması ve saklama koşullarına dikkat edilerek muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Saklama kabı tercihinde bunlara dikkat
• Anne sutunu uzun sureli saklamak icin sert plastik ya da camdan yapılmış sert kenarlı kaplar tercih edilmelidir. Bu kaplar hava gecirmez ozellikte olmalıdır.
• Anne sutunu, kısa sureli (72 saatten daha az) saklamak icin plastik poşetler kullanılabilir. Plastik poşetler dokulme, sızıntı ya da sert kaplara gore daha kolay kontamine olmaları ve anne sutundeki bazı maddelerin yumuşak plastikle etkileşime girmesi ve kaybolması nedeniyle uzun sureli saklama icin onerilmemektedir.
mynet.com