Sagopa Kajmer'ın askere gitmeden once Hurriyet ile yaptığı roportajı.
Yine baştan sona okumaya değecek bir roportaj ve okudukca Sagopa Kajmer'ı daha iyi tanıyacaksınız.
Sıkılmamanız icin renkli, onemli yerleri kalın ve cıvıl cıvıl bir şekilde yazıyorum

Giriş

Tanıyanlar onu zaten cok iyi biliyor. Albumlerini alıyor,konserlerine geliyor,her yaptığını takip ediyor. Rap muzikte gitgide bir fenomen haline gelen Sagopa Kajmer'i tanımayanlardansanız, GORA filminin muziklerini yapan adam diyerek size yardımcı olalım. Gercek adı Yunus Ozyavuz.1978 Samsun doğumlu. Annesinden funk ve zenci muzikleri,babasından italyanca şarkılar dinleyerek buyudu. Run Dmc ile tanışınca hayatı değişti, rap muzikle boyle haşır neşir olmaya başladı.Universitede Fars dili ve edebiyatı okudu.

Yazdıklarında Omer Hayyam,Firdevsi ve Mevlana'nın izlerini gormek mumkun. Bu bile, diğer rapcilerden onu ayıran onemli bir nokta. Bu kadarlada kalmıyor, "En cok Mazhar Alanson, Orhan Gencebay, Sezen Aksu, Nur ve Erguder Yoldaş'ın yaptıklarını beğeniyorum. Onlarla tanışmayı cok istiyorum"diyerek bizi şaşırtıyor. Yeni albumu Romantizma,gectiğimiz gunlerde İrem Records etiketi ile yayınlandı. Kendisi şu anda İstanbul'da askerliğini yapıyor. Albumunun cıkışına ne yazık ki yetişemedi ya da askerdeyken yakalandı diyelim. Bizde bu durumu bildiğimizden kendisiyle askere gitmeden once bir roportaj yapmıştık. Albumle birlikte roportajı rafından indirme zamanı. Bu arada sevgilisi aracılığıyla aldığımız haberlere gore Sagopa'nın keyfi gayet yerinde.
Sorular....ve yanıtlar...
Hurriyet : Bir onceki muzik şirketiniz Hammer Muzik'ten olaylı ayrıldınız.Tam olarak neler olup bitti?

Sagopa Kajmer : Ben Hammer Muzik'le "Bir Pesimist'in Gozyaşları" albumum icin anlaşırken klibinden plağına, tişortunden sticker'ına kadar cok detaylı bir anlaşma yapmıştım.Ama onlar bana verdikleri sozu tutmadılar. Ceza'ya daha fazla ilgi gosterildi. Ben de Hammer Muzik'e kırıldım. Daha profesyonel birileriyle calışmalıyım dedim. O esnada Aykut Gurel'in Fuat'a album cıkardığını gorunce onun kapısını caldım. Şimdi de beraberiz. Ama ben Hammer Muzik'e bir savaş acmadım,sadece bir ihtarname gonderdim anlaşmayı fesedelim diye. Onlar bana dava actılar, ben de onlara tazminat davası ile karşılık verdim.

Hurriyet : Sizin camiada herşey neden boyle biraz daha sert işliyor ? Davalar, kavgalar, sataşmalar gırla gidiyor.Sizinle ilgili de hep cok asabidir, surekli kufreder gibi bir suru şey duymuştum ama karşımda hic oyle bir adam yok. Muzik yaparken mi boyle bir adama donuşuyorsunuz ?

Sagopa Kajmer : Evet, rap muzikte bir suru kavga ve kargaşa var. Herkes birbirine sataşmaya calışıyor. Ben de eskiden sataşanlardandım, daha aykırı ve serttim ama hic gerek olmadığını duşunuyorum şimdi. Neden boyle bir şey yapılıyor biliyor musunuz, rap muziğin daha genc ve ateşli bir dinleyici kitlesi var. Boyle olunca o kitleye neyi verirseniz onu alıyor. Siz kavga ettikce, onlar da gaza geliyor, daha şiddetli bir şeye donuşuyor ortam. Ben, bir yerden sonra baktım ki boyle yaparak hic bir yere varamıyorum, bunları sadece uc beş cocuk dinliyor, o kadar. Ben de kendi birikimimi daha iyi kullanmaya karar verdim. Edebiyat mezunuyum, iyi sozler yazıyorum, o zaman diğerlerine uymadan , kimseye boyun eğmeden kendi yolumda ilerlemeliyim dedim.

Benim hedef kitlem liseler. Cunku ne oluyorsa lisede oluyor. Ben sigaraya lisede başladım, ilk kavgamı lisede ettim, lisede *politize olduk. Universitedeki adama bir şey anlatmak icin, o adamın anladığı dilin senin tarzınla uyuşması lazım. Lisede gideceği yolun cizilmesinde senin katkın daha buyuk oluyor.
*politize (arkadaşlar bu kelimenin anlamını bilen biri acıklarsa sevinirim -Furkan)

Hurriyet : İnsan ister istemez suru psikolojisine mi kapılıyor ? Yani herkes kufrediyor ben de etmeliyim mi diyorsunuz ?

Sagopa Kajmer : Aslında rap muzikte Turkiye'de hardcore'u cıkaran adam benim ama ilk vazgecen adam da benim. İşin doğrulugunu ilk kavrayan olduğumu duşunuyorum. Uc albumdur herkesin dinleyebileceği, dinlediği zaman da benim yazdığım sozleri duyup "Vay be adam ne guzel bir şey soylemiş bir yerlere not edeyim" diyebiliceği bir şey yapmaya calışıyorum. Tabii şimdi bu sebepden benim yumuşadığımı duşunen ateşli bir kitle de var. Ama buyuk insanın kucuk insana ayak uydurması acizliktir. Ben Aykut Gurel'in goruşlerini dikkate almayı tercih ediyorum bu konuda. Rap camiasında dinleyiclerin bizi yonlendirme gibi bir cabası var.Rap'i daha şiddetli ve populer hale getirmek icin yapılıyor bu . Coğu butun bunları daha cok medyatik olmak icin yapıyor. Ben ise artık yatağımı ortup, pislikleri gostermemeye calışıyorum.Birine bir şey soylemeyeceksem de artık daha başka turlu soyluyorum.

Ailem ilk başlarda rap muziği yapmamı pek sıcak karşılamadı. Ama nasıl bir şey yaptğımı gorunce sadece beni dinlemeye başladılar. Hatta babam şarkı sozlerimi not ediyor.

Hurriyet : Peki sizi daha sert halinizle seven kitle sizi hala sevmeye devam ediyor mu yoksa 'Sagopa Değişti' deyip sizi dinlemekten coktan vaz mı gecti onlar ?

Sagopa Kajmer : Muzik, icten geldiği , kalemden cıktığı gibi yapılan bir şeydir. Rap yazma ve okuma sanatıdır.İyi sozler yazıp, bunların farkında olup iyi okumak lazım. Beni de bunun farkında olanlar dinlesinler. Kufurlu halimden uzaklaştım diye dinleyemeyecekse, dinlemesin zaten. Ben başka bir yere doğru yol alıyorum.

Hurriyet : Cok guclu ve sağlam sozleriniz var. Hic ihtiyacınız yokmuş kufretmeye... (cok guzel soru )
Sagopa Kajmer : Edebiyat eğitimin bana kattıkları Omer Hayyam, Firdevsi, Mevlana gibi cok onemli adamlar. Bu isimlerden ve onların yaptıklarından cok etkilendim. Adam Turk edebiyatında boyle bir şey yok. Bir yerlerde eksikleri olduğunu duşunuyorum. Aylak kopek, Şem ile Pervane, Mesnevi gibi eserler bana cok şey kattı, benim yazdıklarımı cok besledi.

Hurriyet : Bu albumde sozlerde biraz daha fazla aşk goruyoruz...

Sagopa Kajmer : Evet, oyle.Cunku aşkın insanlar icin cok onemli olduğunu gordum. Bir de aşktan bahsederken illa ki de canım, cicim, seni seviyorum, oldum, bittim demenin gerekmediğini gostermek istedim.

Hurriyet : Nasıl bir hikayeniz var sizin? Ne olup bitti cocukluğunuzda? Nasıl bir aile, nasıl bir cevre, nasıl muzikler?

(burayı iyi okuyun sagocular )
Sagopa Kajmer : Ben Samsun'da buyudum. Annem disko, funk ve zenci muziğiyle buyumuş bir kadın. Almanya'da bulunmuş. Babam yarı İtalyan olduğu icin İtalyan muzikleri ile ilgiliydi. Annemin cok guzel bir plak arşivi vardı. James Brown, Berry White, Dean Martin gibi isimleri dinleyerek buyudum. Babam gitar calıyordu, ben de sekiz yaşında volare'yi ve Besame Mucho'yu soyluyordum. Zenci muziklerinin ritimlerinden cok etkilendim. İlk sevdiğim muzik adamı James Brown'dur. Sonra Samsun sokaklarında break dance yapmaya başladım. Bir gun break dance yaptığım muziklerin kasetini alıp, muzik markete gittim ve 'Bana boyle bir album verirmisiniz' dedim. Run Dmc'yle o zaman tanıştım, hayatım değişti.

"Bizim butun rapcileri alın, sıraya koyun 30 kişi varsa 29'u eğitimsiz olduğunu gorursunuz. Bir coğu lise cıkışlıdır. Gerci ne okuduğu cok onemli değil insanın.Kendini yetiştirmek ve aile eğitimi cok onemli.Ben bizim camianın en kulturlusu olduğumu duşunuyorum, kimse cıkıp ben daha kulturluyum demesin"

BU ULKE RAP'İ CARTEL'LE TANIDI BU YANLIŞ BİR TANIŞMA OLDU

Ben rap muzikte Turkiye'de bir ilerleme olduğuna inanmıyorum. Rap'in sadece biraz daha iyi durumda olduğunu soyleyebiliriz. Cok zor yollardan surune surune geldik bun gunlere. Bir de bu ulke, 1995'te Cartel'le rap muzikle yanlış bir tanışma yaşadı. Rap muziği bir okula benzetirsek, oğrenciler yanlış bilgiler ogrenip yanlış yerlere yoneldiler. Artık yeni mudur benim. Turkce rap'i bu hale getirmek icin cok ter doktum. Butun piyasada olan rapciler uzerinde emeğim vardır. Ama onlar şimdi bunları ilk fırsatta bana laf atıyorlar. Butun bunlar beni cok kırıyor.

Hurriyet : Gora'ya muzik yapmasını eleştirenlere ne diyor?
Sagopa Kajmer : Cem Yılmaz, benim onumu acan adamdır. Ona her zaman şapka cıkarırım.Cem, o işi yapanlar arasında cok ayrı bir yerde duruyor. Kendi alanında daha otesi yok. Ben ona ulaşıp onunla bir şeyler yapabildiysem, beni dinleyenlerin sevinmesi gerekir. Cunku populer kulturun icinde olup da kaliteli olmak başka bir şey. Eğer medya maymunu olan biriyle bir şey yaparsam, kellemi kesin.

(bu adamı ayakta alkışlarım ayrıca Sagopa Kajmer'a laf atanlar tekrar okusunlar...neyse geldik son soruya )

Hurriyet : Albumun ismi neden Romantizma?
Sagopa Kajmer : Romantizma, hem romatizma hastalığının, hem de romantik kelimelerinin karışımı... Aşk romantizma gibi ağrıtı bir şeydir. Butun bunları albumde roman gibi yazmaya calıştım. Albumde doğmamış kız cocuğuma yazdığım bir şarkı var.

.......... Hurriyet Gazetesi // 10 Eylul 2005...........

Evet arkadaşlar sizler icin editleyip hoşuma giden yerleri kalınlaştırdım.
Ayrıca bazı yerlerde gaza gelip kendi yorumumu eklemişim ama bu guzel yanıtlara tepki vermemek elde değil.
Bu konuda ısrarcıyım, Sagopa Kajmer Turkce Rap'te 1 numara.

Rep verin yada vermeyin, yorum yazmayı unutmayın lutfen.
Sagopa K.