"Bu iş sahnede bitmeli"

Rap şarkıcıları Ceza ve Sagopa Kajmer arasında dostluktan duşmanlığa giden yolun yeni durağı mahkeme koridorları. Camiayı bilenler bu kavganın sebebinin muzik değil şişen egolar olduğunu duşunuyor. Cozum adresi olarak da adliyeyi değil sahneyi gosteriyorlar

ELİF BERKOZ UNYAY

Turkiye'de rap'cilerle ilgili haberleri gazetelerin birinci sayfasında gormeye pek alışık değildik. Ta ki gecen haftaya kadar. Sagopa Kajmer adını kullanan rap şarkıcısı Yunus Ozyavuz, Ceza lakaplı rap'ci Bilgin Ozcalkan ve kız kardeşi Ayben Ozcalkan hakkında Bakırkoy Cumhuriyet Başsavcılığı'na suc duyurusunda bulundu.
Kajmer, Ceza ve kardeşini kendisine ve karısına "Murekkep Doldurdum" şarkısı ve konserlerdeki parcalarında ağır kufur ve hakaretler etmekle, goruntuleri YouTube adlı internet sitesinde yaymakla sucladı. Yunus Ozyavuz ifadesine iki kardeşin lakabıyla dalga gectiğini de ekledi. Ona "Salako Kajmer" dediklerini anlattı.
Soylenenlere gore daha once sıkı dost olan ve birlikte calışan Ceza ve Sagopa Kajmer'in arasının acılması dort yıl oncesine dayanıyor. 2003'teki İsvec konserinde kavga eden rap'cilerden Kajmer kavgayla ilgili olarak "Donuşte, o zamanki kız arkadaşım, şu anki eşime, cok ağır kufurler ettiler" acıklamasını yapmıştı.
Ceza'nın internet sitesinde yayımladığı "Murekkebi Doldurdum" şarkısıyla Sagopa ve Kolera'ya (Esen Ozyavuz) "diss atmasının" (rap muziğinde rap'cilerin birbirlerini yermek, eleştirmek icin yazıp soyledikleri parca) ardından rap'ci karı-koca ona yaklaşık 20 dakikalık "Disstortion EP" adlı parcayla cevap verdi.
Konuyu bilen ve takip eden isimleri en cok şaşırtan şey, bu kavganın mahkemeye gitmiş olması. Genel kanı "Muzikte olan muzikte kalır" diye ozetlenebilir.

"Sagopa şarkıyla cevap veremedi"

Fuat (Rap şarkıcısı)
# Bu kavga rap kulturunun saptırıldığını gosteriyor. Rap dışında yaptığın her atak, kafiyelerin olmadığı her cevap kaybettiğinin kanıtıdır. Sana hakaret edene en guzel cevap parcayla verilir. Bu şekilde bir pinpon macı gibi devam eder atışma. Rap'in kokunde iki rap'cinin mutlaka sahnede atışması vardır.
# Biz Almanya'da sahneye cıkarken yabancı rap'ciler birbirlerinin analarına, bacılarına kufrederdi. Ama sonra sahneden sarılarak inerlerdi.
# Bana şarkılarla hakaret edene oyle bir şarkı yazarım, oyle bir saplarım ki ona... Goğsunu sungulerim.
# Ah be Sagopa... Bir şarkıyla cevap veremedin Ceza'ya. Bu işlerde biraz yureğin geniş olacak. Kimi zaman duyduklarını duymazdan geleceksin.

"Barıştırayım dedim, kabul etmediler"

Funky C (DJ)
# Sagopa ve Ceza kardeşim gibi. Daha once ikisi iyi arkadaştı. Boyle bir kavgayı yaşayacaklarına inanmazdım. Barışmaları icin arabuluculuk yapmak istedim. Ama kabul etmediler.
# Sagopa "Ceza ve Ayben bana kufur ederken, nasıl onların arkasında calarsın?" diye beni eleştirmişti. Ben onlarla sahneye cıktığımda onların orkestrası gorevini goruyorum. Spontane gelişen olaylara mudahale edememem normal. Sahnede dinlerken ben de tam olarak ne dediklerini anlamıyorum.
# Kufure cevap mahkemede değil, karşı karşıya gelinerek verilir. Ben ikisinin aynı sahnede birbirine cevap vermesini cok isterdim. Olay bu yolla kapansa artık.
# Rap'in zaten avuc ici kadar dinleyici kitlesi var. Aynı kitlenin birbirine duşmesi uzuyor beni.

"Alaturkanın rap kulturune katkısı"

Murat Beşer (Muzik yazarı)
# Amerika'da rap'ciler sokak kulturunden beslendikleri icin sokak kavgasına benzer şekilde atışırlar. Ancak Ceza ve Sagopa Kajmer kavgası bundan biraz farklı. Cunku alaturka bizim Turk rap kulturune farklı renkler katıyor.
# İki rap'cinin hayranları da yaşananlardan muaf değil. Tum konserlerde sahneden kendilerine verilen manipulasyona uygun şekilde hareket ediyorlar. Rap'ciler kitleyi manipule eder. Bu manipulasyona kavgalar da dahildir.
# Tum rap'ciler arasında ego kavgası yaşanır. Ama bu kazananı olmayan bir ego savaşı. Bu kavgalar karşılıklı olarak şarkılarla, zeka yonlu iğnelemelerle yuruseydi rap'e cok daha fazla katkısı olurdu.

"Rap'te kufur alışılmış bir şey"

Şafak Ongan (Dream TV Genel Yayın Yonetmeni)
# Ego savaşları Turkiye'deki rap'cilerin son bir-iki yılda yakalandığı bir hastalık.
# İnternette araştırırsanız Sagopa Kajmer'in kufurlu olduğu icin yayımlanmayan albumlerinin olduğunu gorursunuz. Ceza'nın da Fuat'ın da kufurlu şarkıları var. Rap kulturunde kufur alışılmış bir şey.
# Rap kulturunde bir sahiplenme soz konusu. Ceza hayranları bu nedenle Sagopa Kajmer'in soylediği gibi onu tehdit etmiş olabilir.
# Bu haberin ana gazetelerin birinci sayfasına girmesine şaşırdım. Demek ki medya rap camiasında yaşananlara kayıtsız değil.
Alıntı: Milliyet

Verildiyse Uzgunum.