Bir gunde 2.5 milyon, bir ayda 40 milyon kişi tarafından dinlenen şarkısıyla rekor kıran ve 2006 yılında Youtube dunya sıralamasında 17. sırada yer alan İzmirli Norm Ender, yeni albumuyle yine listeleri zorlayacağa benziyor
OGUN OZDEMİR
Norm Ender "Eksik Etek" parcasıyla ulaşılması zor bir rekora imza atan kişi. O, 1 gunde 2.5 milyon; bir ayda 40 milyon kişi tarafından dinlenen parcasıyla diğer muzik dalları da dahil unlu sanatcıları geride bıraktı. 2006 yılında Youtube'un dunya sıralamasında 17. sırada yer aldı. Rap muziğe on yargılı yaklaşanlar Norm Ender'i dinlediklerinde, bu muzik dalına haksızlık yaptıklarının farkına varıyor. İzmir rap'inin hukumranı olan Norm Ender, Turkiye capında da kimileri tarafından zirvede gosteriliyor. İlk albumuyle yine beğenileri toplayan Ender Eroğlu'yla 'Cıktık Yine Yollara' isimli parcasına cekeceği klip arifesinde konuşma fırsatı bulduk.
- Album nasıl ortaya cıktı?
ENDER:Album, altı ay gibi bir surecte tamamlandı ve yine her zaman olduğu gibi albumun kayıtları bana ait olan Home Studio'da alındı. Album, bir remix olmak uzere toplam altı şarkıdan oluşuyor. 2 CD'den oluşuyor. 2. CD'de de eski parcalarımız yer alıyor.
- Şarkılarınızın sozlerini de siz yazıyorsunuz. yazarken nelerden ilham alıyorsunuz?
ENDER:Hiciv ustadlarından ve tasavvuf ehli olanlardan ilham aldım, onlardan etkilendim.
- Orneğin?
ENDER:Neyzen Tevfik, Şair Eşref, Mevlana ve Şems gibi...
GENİŞ PERSPEKTİF ŞART
- Rap muzikle ilgilenen genclere, bu dalda başarılı olabilmeleri neler oneriyorsunuz?
ENDER:Oncelikle geniş bir perspektife sahip olmalılar, hayal gucunu destekleyici yazılı, gorsel ve işitsel eserlere ilgi gostermeliler ve bunları yakından takip etmeliler. Sadece kendi tarzlarındaki muziği değil ilgi alanlarının dışındaki muzik turleriyle de ilgilenmeliler. Onları dinleyerek beğeni ve lezzetlerini geliştirmeliler. Ve beğenmeseler de şarkı sozleri yazmalılar, bundan asla vazgecmemek gerekiyor. Bir de şu var: İnsan hayatında kırılma noktaları vardır; bunu unutmamalılar. Yaptıkları işe saygı duymalılar, bunun kişiye başarı getireceğine inanmalılar. Ama başarıya tapınmamalılar. Bir gun başarıya tapınanların hic de etik olmayan niyetlere sahip olduklarını gorecekler.
- İleride daha farklı bir muzik turunde yol alan bir sanatcıyla duet yapmayı duşunur musunuz?
ENDER:Evet. Sanatına saygı duyan bir sanatcıyla duet yapabilirim.
- Sizce rap muziğin diğer muzik dallarına gore ustunluğu var mı?
ENDER:Rap muzik yapanların bence hafızaları daha guclu ve beyinleri daha hızlı calışıyor. Bu muziğin, dinleyicilerinin de beyinlerini hızlı calıştırdığına ve belleklerini guclendirdiğine inanıyorum.
- Albumdeki favori parcanız hangisi?
ENDER:Acıkcası bu albumdeki tum şarkılarımı empati kurarak yazdım. O yuzden her şarkımda değişik bir duyguya hitap ediyorum. Herkes kendinden bir şey buluyor. Her liriğimin farklı bir anlamı var benim icin, o yuzden de favori bir parcam var diyemem. Hepsi benim icin aynı değerde.
İzmir'de 3.5 milyonda 1 rapci var
- İzmir'de rap'e buyuk ilgi olmasına rağmen, İzmir rap'inin İstanbul'a nazaran geride kalmasını neye bağlıyorsunuz?
ENDER:Kaliteden ve başarıdan cok, işin maddi yonune daha fazla onem verilmesi, sonradan bu işten fazla kazanc elde edilmeyeceğini gorenlerin bu işi bırakmaları İzmir rap'inin geride kalmasının nedenlerinden. Rap'te istikrar sağlayanlar uretim yapmıyor, yeterli uretim yapanların eserleri de kalite eksiğinden dolayı başarılı olmuyor. İzmirli rap'ciler bu işe yeterli zaman ayırmıyorlar. Bunun icin başarı oranı da İzmir'de 3.5 milyonda bir. Benim yapacak bir şeyim yok!
Populer kultur alternatif sanatları yok ediyor
-Şarkılarınızda populer kulturu ve populer olmuş sanatcıları nicin hedef alıyorsunuz?
ENDER:Populer kultur, icinde bencilliği barındırır. Farklılık yaratmayıp, salt ticari amac guder. Bu durum da toplumu yozlaştırır ve alternatif sanat dalları yeterli maddi gelir elde edemediği icin silinip yok olurlar. Bu nedenlerden dolayı da zevkleri sığ ve ruhunda cehaleti taşıyan bir toplum yetiştirir. Boyle bir toplumdan ise yaratıcılık cıkmasını beklemek beyhudedir. Bunun en buyuk kanıtı da ulkemizden bir dunya starını cıkaramamış oluşumuzdur. okudugunuz icin teşekkur ediyorum Yorumları esirgemeyin