Asagidaki bilgiler blwturkiye sayfasindan alintidir.Oncelikle ankette 2 secenek isaretleyebilirsiniz. Klasik blw farketmeksizin burada sadece ek gida yemek ve tarifler paylasmak icin acmış bulunmaktayim.Umarim yararli olur.
***secenekler tam 4 ay ,5 ay , 6 ay olaraktir
Bizimde ek gida surecine baslamamiza cok az kaldi.
Bu grupta yonetici olarak bana destek olacak 2.kişi bsebse dir
Tercihleriniz ve dusunceleriniz dogrultusunda yorumlarinizi bekliyorum.
TADIM GUNLERİNE HAZIRLIK
Bebeğiniz altı ayı (180 gunu) doldurdu ve artık ek gıdaya hazırsınız. Siz ebeveyn olarak hazırsınız ama bebeğiniz hazır mı? İşte bebeğinizin hazır olup olmadığını anlamanız icin dikkat etmeniz gereken birkac işaret:
El-goz koordinasyonunu yapabilmesi,
Destekle veya desteksiz oturmaya başlaması,
Nesneleri kavrayabilmesi ve ağzına goturmeye başlaması ek gıdaya başlamada size yol gosterici olabilir.
Bu şartlar sağlanmışsa ve bebeğinizin ek gıdaya başlamasında bir problem yoksa artık hazırsınız demektir. Basit, kullanışlı bir mama sandalyesi ,mama sandalyesinin altına sereceğiniz bir ortu, kollu bir mama onluğu, buharda pişirme aparatı temin ettikten sonra başka malzemeye ihtiyacınız yok.
PARMAK GIDA
Bebekler yaklaşık 8-9 aya kadar avucları ile nesneleri kavrayabilirler. Bu nedenle besini rahatca elinde tutabilmesi icin avucuyla kavradıktan sonra yiyebileceği kadar dışarıda kalacak boyutta besini kesmeniz lazım. İşte bu boy, kendi işaret parmağınız kadardır. Bebeğinizin ayına uygun sebze ve meyveleri kestikten sonra bir tencereye buharda pişirme aparatını koyup icine besine değmeyecek seviyeye kadar su koyduktan sonra pişirmeye başlıyorsunuz. Besin iki parmağın arasında hafif baskı uygulandığında ezilecek ama bebek elinde tuttuğunda dağılmayacak kıvamda pişiriyorsunuz. Evet, artık her şey tadıma hazır.
TADIMA BAŞLAMA ZAMANI
Her şeyi tamamladıktan sonra tadıma hangi saat diliminde başlamak lazım? İşte bu sorunun cevabı aslında tamamen sizin ve bebeğinizin duzenine gore ayarlanması gerekir. Ama duzeniniz icin sorun olmayacaksa sabah bebeğiniz ilk uykudan uyandıktan emzirme/formul mama alımından yarım saat sonra tadım yaptırabilirsiniz. Bu şekilde hem sabah bebeğin en keyifli olduğu saatler olması nedeniyle besine karşı daha ilgili olur hem de besine karşı bir alerji ya da sindirim problemi gelişirse akşama kadar bunu tespit edebilirsiniz.
BEBEĞİM TADIM YAPMADI
Bebeğinize buyuk bir heyecanla uygun besini sundunuz ama bebeğiniz hic besinle ilgilenmedi. Şimdi derin bir nefes alıp bunun gayet normal olduğunu ve bu bebeğinizin hic yemeyeceği anlamına gelmediğini kendinize soyleme zamanı. Altı ay boyunca sadece anne sutu/formul mama almış bir bebeğin, birden onune daha once hic bilmediği bir besin koyulduğunda bunu şevkle yemesini beklemek hic gercekci bir duşunce değildir. Biz yetişkinler bile ilk defa karşılaştığımız besine karşı cok temkinli davranırız. Bu noktada aileler: “ama yemek dışında her şeyi ağzına alan bebeğim neden yemeği ağzına goturmuyor?” diye isyan edebilir. Ancak burada gozden kacırılmaması gereken nokta, oyuncaklar benzer dokudadır ancak yemek hem farklı koku hem farklı doku hem de farklı tatta ve kıvamdadır. Bir anda bircok duyuya hitap eder ve bebeklerin buna tepkisi farklı olabilir. Bazı bebekler elini surup cekerek, bazıları hic elini surmeyerek, bazı bebekler ise dokunup koklayıp ağzına goturmeyerek tepki verebilir. Ama bazıları da dokunup koklayıp ağzına goturup tadına bakabilir. Bunlardan sadece birini bile yapmışsa iyi gununuzdesiniz ve bebeğiniz ilk tadım gunu icin beklenenden daha iyi bir performans sergiledi demektir. Hele bazı bebekler bunların hepsinin yanında tadına bakıp bir de ustune ağzına aldığı yemeği yutup ertesi gun de bezinde yediği besini ebeveynine gostererek kucuk surprizler yapabilir. Bu noktada şunu da belirtmekte fayda var: bir sure besin bağırsaklarda tamamen sindirilmez ve yediği besin olduğu gibi dışarı cıkabilir. Bu bebeğinizin o besini hazmedemediği anlamına gelmez.
OĞURME REFLEKSİ
Uzmanlar yaklaşık dokuzuncu aya kadar bebeklerde, oğurmenin dilin ust kısmında olduğunu soyluyor. Dokuzuncu aydan sonra yavaş yavaş dilin arka kısmına doğru gidip en son olması gereken yer boğaza gider. Bu nedenle bebekler tadım yaparken dilin uzerine gelen katı gıdayı henuz tecrubeli olmadığında diliyle ceviremez ve ciğneyemez; dışarı cıkartmaya calışırken de oğurup size boğuluyormuş izlenimi veren sesler cıkartıp ve mimikler yapabilir. Bu esnada ağzı acık olduğundan aslında cıkartmaya calıştığı besinin dilin uzerinde olduğunu goreceksiniz. Birkac saniye bebeğinize fırsat verirseniz besini oğurerek, oksurerek veya kusarak dışarı cıkartabildiğini goreceksiniz. Ancak birkac denemeye rağmen hala aynı tepki devam ediyor ve nefes alamadığını goruluyorsa mama sandalyesinden alınmalı ve gerekli ilk yardım mudahalelerini uygulanmalıdır. Bu kısım sizi korkutmasın cunku bebeğin olduğu bir evde yaşayan herkesin her durum icin mutlaka ilkyardım eğitimi alması gerekir. Cunku su icerken bile bebeğin boğulma riski vardır. Sadece besin icin değil her turlu nesne icin mudahale gerektiğinden bu bilgiye sahip olmanız bebeğiniz icin daha iyi olacaktır. Eğitim alma şansınız yoksa dahi mutlaka ilkyardım videolarını izlemelisiniz
Bebek Beslenmesi 2019 OCAK Anneleri Blw ve Ek Gıdaya Geciş Seruveni
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- Bebek Beslenmesi 2019 OCAK Anneleri Blw ve Ek Gıdaya Geciş Seruveni