Emzirme Danışmanlığı (instagram: @birannesenmisin)
10 Soruda Anne Sutu-Emzirme-Formul Sut

Anne sutu neden onemlidir? Unutmamak gerekir ki, her canlının sutu kendine ozgu ve yaradılıştan kendi yavrusu icin kusursuzdur. Bir annenin yavrusuna verebileceği en mukemmel besin anne sutudur. Yavru, en kolay şekilde anne sutunu sindirir, en ceşitli vitamin, mineral, protein desteğini anne sutunden alır. Anne yedikleri ile sutunun kalitesini artırabilecek ise de, sadece su icerek bile bebeğine mukemmel bir besin sağlamış olacaktır. Sezaryen olursam sutum gelmez mi? Ya da gec mi gelir? Normal doğum yapan annelerin sutunun genellikle daha cabuk geldiği gorulse de, hamilelerin buyuk coğunluğunda kolostrum adı verilen ilk sut 3.trimesterde salgılanmaya başlar. Bu da doğum ne yolla gercekleşirse gercekleşsin goğuslerin bu donemden itibaren sut vermeye hazır olduğunu gosterir. Kilit nokta bebeğin anne goğsunden doğumdan itibaren 1 veya en gec 2 saat icerisinde (Dunya Sağlık Orgutu tavsiyelerine gore) emme refleksini kullanarak sut cekmeye başlamasıdır. Ne kadar cok emme gercekleşirse o kadar cok sut gelecektir. Emme ve sut salınımı feedback (geri besleme) mekanizmasıyla calışır. Bebeğime emmeyi ben mi oğreteceğim? Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır! Aslında zamanında doğmuş bebekler arama-emme-yutma refleksleri ile doğarlar. Bu da onların doğuştan karınlarını nasıl doyuracaklarını bildiklerini gosterir. Ancak meme ucunu yakalayıp ağızda tutmaları konusunda desteğe ihtiyac duyarlar. Bu hem acemiliklerinden, hem cabuk yorulmalarından, hem de hayatın ilk gunlerinde cok sık uykuya dalmalarından kaynaklanır. Anne-hemşire desteği ve dayanışması bu noktada cok onemlidir. Kararlılıkla emzirilmek istenen bir bebek, fizyolojik bir sorun olmadıkca, annesini emecektir. O veya bu şekilde, bir turlu emziremezsem ne olacak? Şu bir gercek ki, bebeğin mutlaka doyacak. Sutun varsa ve fakat bebek ememiyorsa, sağıp biberonla vermek aynı işi gorecektir. Burada da kilit nokta bebeği biberonla doyursak bile, anne-bebek bağlanmasını artırmak icin bebeği kucakta beslemektir. Diyelim ki sutumuz de yok, bu noktada imdada anne sutune en yakın yapılarıyla formul sutler yetişiyor. Her bebeğin tercih ettiği veya gaz sancısı nedeniyle sindirim kolaylığı gorduğu mama farklı olduğundan, doktorumuzla irtibatta olarak bu sureci geliştirmek gerekecektir. Sutum gereğinden fazla olabilir mi? Bu problem cok duyulmaz ama aslında bircok annede gorulen bir durumdur. Hiperlaktasyon denen, anne goğsunden bebeğin ihtiyacından cok sut salınması doğumdan sonraki ilk haftalarda bebeğin cok az sute ihtiyac duymasındandır. Ancak 2-3 ay arası genellikle bu durum duzene girecektir. Hem bu surecte hem de bu surec gecse dahi devam eden fazla sut salınımı durumlarında tavsiye edilen goğusler cok şiştiğinde ve ağrı verdiğinde 30 cc kadarlık kısmının boşaltılması ve goğusun rahatlatılmasıdır. Bir kerede 30 cc ’den fazla boşaltılması tekrar sut uretimini tetikleyeceğinden anlamsız olacaktır. Sağıp sakladığım fazla sutum ne olacak? Sağılmış bir sut oda sıcaklığında 6 saat, buzdolabında bir tam gun, derin dondurucuda ise 3 aya kadar saklanabilir. Bu sut anne grip olduğunda, ilac aldığında, veya sut azalması yaşadığında kullanılabileceği gibi; 3 aydan sonra da atılmayarak sut olarak kullanılamasa da yoğurt (tarifi profilimde mevcut) veya muhallebi (ideal kıvam bulununca tarif verilecek) yapılarak bebeğe verilebilir. Tum bu aşamalarda mutlaka doktora danışılmalıdır. Sut sağmak icin hangi pompa idealdir? Bu işi goren el pompası veya otomatik pompa satın alınabilir veya kiralanabilir. Tamamen kişinin ihtiyacının yoğunluğuna veya arzusuna bağlıdır. Vereceğim tek ipucu, sutu cok olan annelerin aynı anda iki goğusu birden pompalamamalarıdır. Bu durum beyne ikiz bebek sinyali gonderir ve annenin sutu gereğinden fazla artar. Eğer sutu az olan anne artırma amacıyla pompalama yapıyor ise iki goğusun aynı anda pompalanması idealdir. Bebeğimi emzirmekte zorlanıyorum, ancak kesinlikle emzirmek istiyorum, bunun icin neler yapabilirim? Oncelikle şunu belirtmek isterim, emzirmek hafife alınacak kolay bir iş değildir. Buyuk efor sarf ettirir, yorucudur, duzenli beslenme, bol sıvı tuketimi, beslenme kısıtlılığı gerektirir, uyku bolunmesi yaşatır, ağrılıdır ve cok buyuk sabır gerektiren bir surectir. Ancak psikolojik ve fizyolojik olarak anne-bebek bağlanmasının en buyuk etkenidir. Bebeğin en buyuk psikolojik desteği annesinin goğsudur. Bebeği sakinleştirir ve duygularını besler, guvende ve huzurlu hissettirir. Bununla beraber anneyi gelecekte karşılaşma ihtimali olan goğus kanseri ve rahim kanserinden buyuk olcude korurken doğum sonra vucudun eski hale gelmesini sağlar ve rahim toparlanmasını destekler. Emzirmekte zorlanan yeni bir anneye tavsiyem şudur. Kokusuz saf sabunla ve sıcağa yakın ılık suyla alınan bir duşun ardından, olabildiğince kendisi ve bebeği cıplak olacak şekilde, hafif loş bir odada yuksek ten teması ile başbaşa kalıp sabır ve sukunetle emzirmeyi denemesi. Buradaki kilit noktalar annenin ve bebeğin cok yorgun ve uykusuz olmaması, ve bebeğin cok ac olmamasıdır. Cok ac olan bebek huzursuz ve sabırsız olacağından memeyi reddedip daha coo sinirlenecektir. Sutum var ama az, nasıl artırabilirim? Anne sutunu artırmanın onlarca yolu var ancak her yol her annede calışmıyor malesef. Bu biraz deneme yanılma gibi gorunuyor. Ancak her yerde yazmayanlardan birkac tanesi şoyle; ısırgan otu lapası, yemeklere bol kimyon (bunu bir ablamdan oğrenmiştim bende cok işe yaradı), iki goğusu aynı anda pompalamak, yaz aylarında karpuz tuketimi, kuru incir. Not: Bilinenin aksine inek sutu anne sutunu artırmaz. Bir annenin sutunu başka annenin bebeği tuketebilir mi? Aslında her annenin sutu bebeğin donemine ve ihtiyacına gore kendi bebeğine ozgudur ancak cok sutu olan anneler sutu az olan annelerin bebeklerini destekleyebilmektedir. (Sut annelik) Bu noktada belirtmek gerekir ki, kendi annesinin olmasa bile, bir bebeğe verilen anne sutu daima diğer gıdalardan faydalı olacaktır. Yine de doktora danışmadan hareket etmemek gerekir.