Merhabalar Diyar Pala. Seni tanımayanlar icin biraz kendinden bahseder misin?
Tabi ki kendimden bahsederim, zaten bunu yapabilmek icin muzik yapıyorum ve her parcamda kendimden bir şeyler anlatıyorum. Tabi sizin sorunuzun cevabı olarak; sanırım Londra doğumlu olduğumu ve bu yabancı ulkede buyumek, buranın kulturunu benimsemek ya da kabullenmek zorunda bırakılan yuzlerce Turk’ten biri olduğumu soyleyebilirim, spor yapmaktan ve oyunculuktan buyuk zevk alıyorum. Farklı ulkelere gidip değişik insanlarla ve kulturlerle tanışmayı seviyoum.
Yaklaşık 6 ay once "Yeni Bir Flow" isimli albumunu cıkardın. Albumunun yapım aşaması hakkında neler yaşandı, bilgilendirir misin bizleri?
Albumun yapımını tamamlamak amacıyla 3 defa Turkiye'ye geldim gittim, yaklaşık 3 ay İzmir'de kaldım, Album calışmaları kayıtlar vs. yaklaşık iki yılımızı aldı, iyisi kotusuyle bircok insanla bir araya geldim. Kendi kazandığım paralarla, kendi tuttuğum evde yaşadım bir sure. İstanbul’a gittim orada Senkron'da bir calışmamız oldu, tum bu calışmalar sırasında dunya kadar masraf ettim ama edindiğim tecrubeye değdiğini duşunuyorum, netice itibariyle tarihin sayfasına bir yere izimi bırakabilecek bir şeyler yaptım.
Albume giriş parcan "Yeni Bir Flow"'da hem Londra'da yaşadığını belirtiyorsun hem de Turkiye'ye olan ozleminden bahsediyorsun. Yurt dışında yaşayıp Turkce album yapmanın herhangi zor bir yanı var mı?
Tabi bu gidip gelmelerde bağlantılarımı geliştirdim ama cok ta zorlandım gerek aile durumundan gerek maddi durumdan, gerekse insanların bana karşı yanlış davranış ve tutumlarından dolayı. Ama alışığım buna, bircok ulke gezdim ve bayağı zaman gecirdim farklı diyarlarda. Tek başıma gezmeye cekinmiyorum doğrusu. Sadece Turkiye’de muzik yapıyorum. Londra’da bağlantılarım yok bu ama Almanya’da, gurbetcilerin muzik piyasasında daha etkin oldugu bir ulkede sağlam ekiplerle sağlam işler yapabileceğime inanıyorum, Turkiye’nin yanı sıra. Ayrıca Turkce muzik yapıyorum ve bu işi yaparken buranın havasını solumak gerektiğini duşunuyorum. Ancak bu "tecrube" albumu bana muziğin o kadar da kolay bir iş olmadığını oğretti.
Albumun genelinde arabesk tınılar hissediliyor. Hatta bir parcanda arabesk turkuleri sevdiğini bile soyluyorsun. Bu arabesk tutkusu nereden geliyor?
Kucukluğumu arabesk dinleyerek gecirdim ve Londra’da ailem fabrikalarda calışırdı, benim dayımın da bir fabrikası vardı ve boş zamanlarımda gidip orada takılıyordum; ortam hep arabeskti. Okulda hip hop dinlerdim, ama fazla bir bilgim yoktu hiphop hakkında. Sadece tınıları hoşuma giderdi. Kimin kim olduğunu bilmeden sadece dinlerdim. Arabesk daha ilgimi cekiyordu ama “Cartel” cıktığında bayağı gurur verici bir şeydi ve zenci arkadaşlarıma hep dinletirdim, milliyetcilik kanımda var aiiight

Daha once rastlamadığımız vokal tarzını bu albumde gorduk. Ozellikle "Biraz Acı Tat" şarkısında rapini soyleyiş tarzı olarak en uc noktalara taşıdığını gorebiliyoruz. Oldukca farklı olan stilinin cıkış noktası nedir peki?
Vallaha ben de bilmiyorum, o an nasıl hissediyorsam oyle yapıyorum. Bu işin eğitimini almadım. Rap muzikle uğraşan arkadaşlarımın coğu gibi nota bilgim de yok ama muzikte doğru tınıları secip harmanlama yeteneğim olduğunu soyleyebilirim. Siz isterseniz buna armoni deyin. Ben sadece icimden geldiği gibi, hissettiğim gibi yapıyorum ve yaratıcı olmaya calışıyorum. Farklı bir tarz olması hususunda ise; belki bazıları icin ters gelebilir ama bu tarz farklılığı sanırım 11 yaşında ailemin beni Londra’dan memleketim Trabzon’a Kur'an-ı Kerim kursuna yollaması ve orada tecvit ve muezzinlik eğitimi almamla başladı sanırm. Bu tarzın kokeni oradaki hocalarımın oğrettiği ve benim uzun sure soylediğim ilahilerdir. Sanırım kendi yeteneğimi ilk o gunlerde keşfettim.
Şarkılarının guzel tarafı, belki de tek duze bir sounda sahip olmamasıdır. Cunku albumde hissedilen rnb havanın yanı sıra arabesk melodilerini hissetmek de mumkun. Tum bunların ışığında "Yeni Bir Flow" albumunu sen nasıl niteliyorsun?
Daha once hic yapılmamış birşey, daha once kimsenin duymadığı bir nota veya gormediği bir renk olarak nitelendiriyorum. Zaten bu hususa cok onem veriyorum. Az once de soylediğim gibi yaratıcı ve yenilikci olmam gerektiğine inanıyorum. Dunyada yaptığım iş her neyse, o işi yapan diğer insanlardan farklı birşeyler ortaya koymam gerektiğini duşunurum hep. Herhangi bir insanı tarz, metot ya da herhangi bir yonuyle taklit edip ona rakip olmak cok anlamsız bence. Maalesef hem Turkiye'de hem de dunyada bunun ornekleri olması gerekenden fazla diye duşunuyorum. Rekabet guzeldir pek tabi, ama rakiplerinle aynı tabloyu aynı ekipmanlarla aynı surede bitirip aynı yarışmada birincilik beklemek cok sacma olur. Daha yapmam gereken cok iş, oğreneceğim cok şey ve bunların hepsini yapabilecek kadar da azmim var.
Albumde beraber calıştığın isimleri nasıl belirledin?
Beatlerimi satın alır almaz Londra’da sozler icin calışma kısmına başladım, o sırada Hiphoplife sayesinde Turkiye'deki yeraltı rapcileri dinlemeye ve takip etmeye başladım. Oradan zamanla, insanlarla tanıştım ve benim vizyonuma uygun kişileri sectim. Allah'a şukur istediğim gibi de oldu. Bu vesileyle kendi alanlarında başarılı olan bu arkadaşlarımın hepsine cok teşekkur ediyor ve selamlarımı yolluyorum.
Parcaların produktoru bircoğumuzun yakından tanıdığı, oldskool isimlerden Emir aka Monoman. Emir'le tanışmanız - calışmaya başlamanız nasıl oldu? Emir'in produktorluğu ve ortaya koyduğu işlerle ilgili ne duşunuyorsun?
Emir'le tanışmamız Taşoda Produksiyon zamanında oldu. Tanıştıktan sonra yine Hiphoplife'ta Emir’in işlerini inceledim ve onu daha iyi tanıma fırsatı buldum. Cok yetenekli, başarılı ve tecrubeli olduğunu farkettim, bunlar benim hoşuma giden ozelliklerdi, konuştuk ve anlaştık, sonra da İzmir'de calışmalara başladık.
"Yeni Bir Flow" piyasaya cıkalı bayağı bir zaman gecti. Peki satışlar ne durumda?
Bayağı bir masraf yaptım bu albumun cıkış aşamasında. Tecrube edinmiş oldum. Allah'ın izniyle artık kolay kolay aynı sıkıntıları yaşayacağımı sanmıyorum ama daha buyuk sıkıntıların beni beklediğinin de farkındayım. Onlara karşı bu sefer hazırlıklı olacağım. Kapı kapı dolaşıp albumumu sattım, sponsor aradım, buldum. Bana destek oldular sağ olsunlar. Plak şirketlerinin yeni sanatcıları somurduğunu ve muziğin ozgurluğune gem vurduklarını duşunduğumden şirket arayışına henuz girmedim. Tek başıma koşturmak, sponsor aramak ve satış yapmak bana daha da guc veryor. Tabi bunun yanısıra I-Tunes'da satışlar oluyor ama satış raporlarını henuz edinmedim. Şimdi klip yapmayı duşunduğum 2-3 parcamdan birinin masraflarını karşılayacak bir sponsor arayışı icindeyim. Ama şunu diyebilirim; yaptığım muziğin başarısı satın aldığım tecrubelerin parasını cebime koydu.
Senin acından satışlardan ziyade onemli olan albume gelen yorumlardır sanırım. Bu noktada albume yapılan eleştiriler ne yonde?
Albumum yurt dışında ve dijital ortamda az once de dediğim gibi I-Tunes'te satışta. Turkiye'deki dinleyicilerin tumunun ise bu calışmaya ulaşabilmeleri icin yakında albumu downloada vereceğimin mujdesini de şimdiden vereyim. Albume ulaşanlardan cok sevindirici yorumlar alıyorum ve ciddiyetine inandığım bircok isimden aldığım yapıcı eleştirileri de değerlendiriyorum. Albumumun bu kadar kısıtlı imkÂnlara rağmen bu denli olumlu bir geri bildirim sağlaması ve dinleyicilerimin ilgisi (cok sağolsunlar) beni mutlu ediyor.
Mısralarında daha cok hayat ve kader gibi konuları işleyip, beklentilerini yansıtmışsın. Albumde daha cok bu konulara değinmenin belirli bir sebebi var mı?
Gurbette insanlarımızın coğu kalabalık bir yalnızlık yaşıyor ve depresyon benim gibi coğu gurbetcide mevcut. Aileleriin coğu calışıp bir gun sılaya geri donme duşuncesiyle gocmuşler buralara ama zamanlar geri donemeyecekleri gerceğini farkedip kabullenmek zorunda kalmışlar. Bu sorunlardan doğan mutsuzluk ister istemez 2 ve 3. kuşak olan genclere de yansıyor ve bizleri de etkiliyor. Zaten albumu dinleyenler birşeyler kapacaklardır, problemlerle ilgili fazla detaya girmeye gerek gormuyorum, anlatacaklarımı zaten parcalarımda anlattığıma inanıyorum.
"Kaderim" parcasında hayatta mutluluğu bulmayı cok istediğini belirtiyorsun fakat bunu henuz başaramadığından oturu dert yanıyorsun. Diyar Pala'yı ne mutlu eder peki?
İleride duzeyli bir gelir sahibi olmak (mumkunse yuksek ve duzenli

Albumde en dikkat ceken "Israrcash" şarkısını, Cash Flow'dan Cağdaş ile birlikte seslendiriyorsun. Bu parcada hayata karşı cekilmiş bir rest soz konusu sanki. Bu parcanın bu kadar tutulmasının sebebi ne olabilir dersin?
Doğrusu hayata karşı rest cekmek gibi bir duşuncem hic olmadı, sadece hayatta yoluma cıkan canavarlarla boğuştum hep, hedefime ulaşmamı engellemeye calışan yol kesicilerin başını ezmek icin gayret verdim. Hayatı cok seviyorum, onunla kumar masasına oturmam. Rest cektiklerimse sadece yoluma cıkanlar oldu. Bu parcada da diğer ortak calışmalarda ki gibi cok başarılı bir isim var Cağdaş. Doğru adamla doğru konuyu işlersen doğru parca otomatikman cıkıyor

Albumun dikkat ceken parcalarından bir diğeri de "Azdıracaksın" isimli şarkı. Bu parca ozellikle sozleriyle diğer şarkılarına nazaran fazla curetkÂr. Şarkının cıkış hikÂyesinden ve albumde yer bulmasının sebeplerinden bahseder misin?
O şarkı da işte az once sayıyordum ya, elim gozum ruhum diye sanırım o da benim şeytani yanım

İleriye donuk projelerin ve hedeflerin hakkında neler soyleyebilirsin?
İleride yeni isimlerle daha renki yeni calışmalar yapacağım, şimdi yeni albumumun altyapı hazırlıkları icerisindeyim, altyapıdan kastım beat değil tabi