Onu ilk dinlediğimizde Turkiye'de kime rakip olabilir diye uzun sure duşunmek zorunda kaldık. İtiraf edelim, bulamadık. Elbette bunun nedeni Turkiye'de R'n B muzik yapanların sayısının parmakla gosterilecek kadar az olması. 23 yaşındaki Doa, kırılgan sesi ve konuşma dilinde yazılmış şarkı sozleriyle hayatını muziğe adamış bir genc muzisyen olarak bu muzik turundeki boşluğu doldurmaya hazırlanıyor. Genc muzisyen Billboard farkıyla once karşınızda...
Nasıl başladı seruveniniz?
Dort sene once İzmir'de arkadaşımla bir şarkı yaptık. Soyleme gorevi de bana duştu. O donemde kafamda solo şarkı soylemek gibi bir duşunce yoktu. İcten icce istediğim ama dile getiremediğim bir şeydi, sadece. Şarkı bir şekilde şimdiki produktorum Anıl Savaş Kılıc'ın eline gecmiş. O sırada Karargah adında bir rap grubu icin album hazırlıyordu ve benden bir şarkıda eşlik etmemiş istedi. Daha sonra Organize İşler'in soundtrack albumunde "Hisset" adlı şarkıyı soyledim. Ardından şarkı yapıp İstanbul'a yollamaya devam ettim.
İzmir-İstanbul arası mekik dokuyarak calışmak guc olmalı...
Surekli beste yapıyor sonra da İstanbul'a gelip duzenlemelerini bitiriyorduk. İki sene boyle gecti. Biraz uzun bir sure ama produktorum de ben de fazlasıyla titiz olduğumuz icin cok calıştık.
Soul ya da R'n B'ye yonelen cok fazla muzisyen yok ulkemizde. Kanınıza nasıl girdi bu muzik?
Cocukluğumda evdeki caz, blues plaklarını dinliyordun. R'n B ve soul muziği ise ortaokulda keşfettim. Mariah Carey'i ilk dinlediğimde cok etkilenmiştim mesela.Kasetini aldım, sozlerini ezberledim ve kasetten kasede kayıt yaptım. Yaptıklarımı annemlere dinletiyordum.
ROCK MUZİĞE ALIŞAMADIM
Hangi muzisyenleri dinleyerek buyudunuz?
Eric Clapton, B.B. King, Santana... Caz olarak Miles Davis, Ella Fitzgerald...
Peki ya rock muzik?
Dinledim ama pek alışamadım.
Enstruman calıyor musunuz?
Kucukken bir orgum vardı. Onunla deli gibi uğraşıyordum ama ailem muzikle gercekten ilgilendiğimi gorunce bana 12 yaşındayken bir piyano alıp surpriz yaptılar. Odamda ders calışıyordum. İcerden piyano sesi geldi. "Allah Allah" dedim, kendi kendime. Meğer bana piyano almışlar. Hayatımın en guzen gunuydu.
Muzik eğitimi aldınız mı?
Bir sene kadar klasik piyanı dersi aldım. Liseye geldiğimde isteklerim şekillenmeye başlamıştı ve iki sene kadar da blues piyano derslerine devam ettim. Bir yandan da calıp soylemeye başlamıştım. Zaten sonra da Dokuz Eylul Universitesi Muzik Bilimleri Bolumu'nde okudum.
Başarılı olmak icin gerekli her şey sizde var gibi gorunuyor. Sağlam bir album, muzik eğitimi ve guzel bir fizik.
Teşekkur ederim. Umarım her şey iyi gider cunku yapmak istediğim cok fazla şey var.Disiplinli bir şekilde cok calışıyorum.
En buyuk hayaliniz nedir?
Yurt dışına gitmek istiyorum. Ama yurt dışında benim gibi cok insan var ve bu yuzden cok calışmam gerekiyor. Yaptığım muziği Turk motifleriyle birleştirebilirsem bir fark yaratabilir, orada R'n B muzik yapan binlerce muzisyen arasında sıyrılabilirim.
Dinlemekten asla vazgecemediğiniz muzisyenler var mı?
Cok bilindik şeyleri dinlediğimi soyleyemem ama Eart, Wind & Fire, Marvin Gaye, George Benson'dan cok etkilendim.
Yaşınız cok genc ama klasik isimlerden bahsediyorsunuz. Neden?
Bunun nedeni kucukluğumden beri ailemin bu muzikleri dinlemiş olması ve benim de sonradan ozlem duyup tekrar dinlemek istemem sanırım. Yaşım ilerledikce bu tarz muziği araştırmaya da başladım. O donemleri araştırdıkca "Keşke o zamanlar yaşasaydım" dedim.Giyim tarzları, muzikle ilgili cok fazla etkileşimin olması, insanların surekli rekabet ortamı icinde cabalaması ve dolayısıyla kendilerini geliştirmeye calışması beni cok etkilemiştir. Butun bunlara ek olarak nostaljik şarkılardaki sozlerden cok daha anlamlı geliyor bana.
Bu muzik zevkiniz arkadaşlarınız arasında nasıl karşılanıyor?
Arkadaşlarım da benim gibi R'n B dinliyor. Hatta benim bu turu sevdiğimi duyduklarında cok sevinmişlerdi, "Nihayet bizim gibi biri cıktı" diye. Ancak insanlar coğunlukla bu muziği bilmiyorlar. Benim amacım R'n B'yi Turkce sozlerle herkese sevdirmek ve dinlerken yabancılık cekmemelerini sağlamak.
Bu kadar genc yaşta gecmişe bu kadar donuk olmak ve bu kadar romantik olmak sizi hayata karşı zorluyor mu?
Maalesef evet. Cok duygusal biriyim. Yaşadığım cok duygusal ya da romantik bir anı yazacaksam bir daha yaşamam gerekiyor. Bu benim icin zararlı değil, aksine bir terapi.Kendimi cok kotu hissetiğim zamanlarda beste yaparım. Coğu zaman piyano başındayken ağladığımı hatırlarım. Ama ortaya guzel bir şey cıkınca butun o dertlerden arınmış oluyorum.
Kıyafetleriniz 80'leri anımsatıyor. Dış gorunuşunuze bakarak R'n B muzik yaptığınızı soylemek guc?
Bana kimse, "Albumun cıkacak, sana şoyle bir tarz yapalım" demedi. Ben nasıl hissedersem o şekilde giyinirim. Değişik giyinmeyi hep cok sevmişimdir. İki parcadan oluşan bir kombinasyonu secerim ki fark yaratırım. R'n B, hayatımda her zaman vardı. Bu farklılık yapmacık veya zorlama olmadığı icin guzel duruyor olmalı.
Giysilerinizi secerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Kıyafetlerimi o anki ruh halime gore secerim. Mesela spor bir kıyafet giyeceksem kesinlikle cok parlak bir aksesuar secerim. Ya da cok şık bir şey giyeceksem mutlaka onu spor olan bir parcayla tamamlarım. Asla cok şık veya cok spor giyinmeyi sevmiyorum.
Okuyucularımız icin albumu biraz tanıtmaya ne dersiniz?
Albume ismini veren şarkı "Muziğin Doası". Ceza'yla soylediğimiz bu şarkıda, dinleyicilere kendimi tanıtıyorum. Aynı zamanda R'n B yaptığını soyleyen ama yapamayan insanlara da laf atıyorum.
Neden yapamıyorlar sizce?
Moda diye bu muziğe bulaştıklarını duşunuyorum bircok kişinin. Hissetmeden yapıyorlar. Bu yuzden de zorlama oluyor. Bu muziği hissederek yapman gerekiyor ama boyle bir şey gormuyorum maalesef.
Şu an Turk ve dunya muziğinde eksik olan şey ne sizce?
Turkiye'den başlarsak; bence daha fazla albumun cıkması, muziğin pop tekelinden kurtulması ve daha cok tarzın ortaya cıkması gerekiyor. Rock muzik son 10 yıl icinde nasıl bir gelişim gosterdiyse, rap muziğin de bu gelişimi gostermesi cok yakın. Dunyada ise ticari amaclı yazılmış şarkı sozleri beni rahatsız ediyor. Muzik, teknolojiyle birlikte giderek basitleşiyor. Belki de gecmişe surekli ozlem duymamın sebeplerinden biri bu olsa gerek. İnsanlar bir parcada canlı bir enstruman kullanacakken, bilgisayarda aynı şeyi yazıveriyorlar. Umarım muzik ileride sadece bu şekilde yapılmaz.
POP YAPIP "BU R'n B" DİYORLAR
R'n B'nin altın kuralı var mıdır?
Hissetmek ve kesinlikle blues bilmek bence. Sadece klibinde hip hop danscılarını oynatarak olmuyor bu iş.Bazıları mesela sadece hip hop alt yapılı bir şeyde fantezi soyluyorlar. Ya da sırf dans ettiği icin pop muzik yapsa da "Bu R'n B'dir" diyorlar. Ne yaptıklarını bilmiyorlar ve komik oluyorlar.
"Bu Gece" ne anlatıyor peki?
İzmir'de hafta sonları R'n B partileri yaparız genelde. Orada yaşadığım bir geceyi anlattım. "Saat Oldu On" adlı şarkıya da bir gonderme var. O şarkıda "bir ben varım, başka kimse yok" diyorum. Ama "Bu Gece"de "herkes burada".
R'n B partileri nasıl geciyor İzmir'de?
Bir diskoya gittiğinizde neler oluyorsa bu tur partilerde de onlar oluyor. Bazen MC'ler cıkıp şarkıya katılabiliyor. Dans kapışmaları olabiliyor.
İstanbul'daki partilerden farkı var mı?
İzmir'de R'n B dinlenecek tek bir yer varken İstanbul'da her gece bir eğlence mekanı bulabiliyorsunuz. İzmir'de gece hayatı cok sığ. İnsanlar sadece Cuma ve Cumartesi dışarı cıkıyor.
Albume geri donelim. "Demir Kapı" cok hoş bir duet calışması.
Kadıkoy Acil'den Emre Baransel'le soylediğimiz bir şarkı bu. Hikayesi ise o gunku dertler. Lisedeyken okuldan kacar, paten kayardım. Hic derdim yokken bile cok dertliymişim gibi duşunurdum.
O gunlere baktığınız zaman ne duşunuyorsunuz?
Keşke lisede olsam diye duşunuyorum. Cok rahattı her şey o zaman. Şimdi yaşım buyudukce sorumluluklarım artıyor ve her şey zorlaşıyor. O yuzdem gecmiş daha guzeldi benim icin. Ailemden para alacak yaşı gectim.Bir şeyleri başarmak istiyorum ve bunun uğruna savaşıyorum yıllardır.
Bu herkesin gectiği yorucu bir donem aslında...
Kesinlikle. Bir donem beste yapamadım mesela. Album cıktı, cıkacak, bir aksilik daha filan derken muzik dinlemek bile istemedim. Ama o donemde ailemin cok desteği oldu. O donem bana "muzik yapma, zaman kaybetme bunlarla" deselerdi belki bu albumu cıkaracak gucu de bulamayabilirdim.
Bu zor donemi nasıl atlattınız?
Kendime hep "sabırlı ol" diyordum. Oncesinde her telefon caldığında bir haber geleceğini sanıyordum ama sonra duşunmemem gerektiğine karar verdim. Bir şey olacaksa zaten olacaktı. Surekli bunları duşunerek yaşayamazdım. Beste yapmaya devam ettim.
"Duşun" şarkısı da bu tur sıkıntılarla mı ilgili?
"Duşun", benim ilk bestem olduğu icin ayrı bir yeri var. Uc sene once yaptım bestenin bir kısmını. O gun kaydettim ama iki sene sonra tekrar uzerinde calışmaya başladım. Hayatla ilgili sıkıntıları anlatıyor, "Kafana takacak bir şey yok, mutlu olmalısın" diyorum.
"BU BEN MİYİM?" DEDİM
Ne hissetmiştiniz ilk bestenizi yaptığınızda?
Kendimi keşfediyordum. Ve ilk yaptığım besteyi sonradan dinlediğimde "bu ben miyim?" dedim kendi kendime.
"Aldırma" adlı şarkının da bir surprizi var sanırım.
Evet, bu şarkıda Husnu Şenlendirici klarnetiyle eşlik etti bana. Gunluk mucadeleleri anlatıyor.
"Sahte" de hayal kırıklığı yaşayan bir insanın ağzından cıkan sozler gibi...
Her şey artık o kadar cıkar ilişkisine dayalı ki artık kimin kimi gercekten sevdiğini anlamıyoruz bile. "Sahte" bunları anlatıyor.
Boyle hissetmek icin biraz erken değil mi?
Erken ama ben de butun gun evde oturan bir kız değilim. Rahat durmuyorum. Hep bir şeyler olsun istiyorum.
Kaşınıyorsunuz yani...
Aynen oyle.
"Ruya"nın hikayesi nedir?
Hayatın gittikce sevgisizleştiğini ve her şeyin git gide kotuleştiğini anlatıyor bu şarkı.
Yapmayın lutfen. Demoralize ettiniz hepimizi.
Oyle hissediyorum ama...
En buyuk korkunuz ne?
Yalnız kalmaktan cok korkarım ve eğer yaptığım işte başarısız olursam cok uzulurum. Beni tek mutlu eden şey muzik.
Sizi tanıdığımız ve dinlediğimiz kadarıyla ne yalnız kalacağınıza ne de başarısız olacağınıza inanıyorsunuz...
Teşekkur ederim.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Dizi - Film - Sanat Forumu
- Müzik
- Doa [ßu Kıza Dikkat (Billboard) + BillBoard Jingle ]