merhaba arkadaşlar, ozellikle bu başlığı acmak adına siteye uye oldum . Defalarca yaşadığım sut kanalı tıkanıklığı ve mastit ile ilgili kendi tecrubelerimi paylaşmak istedim. 4,5 aylık bir bebeğim var ve bu surecte en az 15/16 kere sut kanalı tıkanıklığı yaşadım bunun 4 seferinde hastaneye ve goğus cerrahına gittim. Kendimde bir hekim olmama rağmen caresiz kaldığım durumlarda doktorumun soylediği şeylerden uzaklaşıp internetten alternatif tedaviler aradım cunku goğsumun neredeyse tamamının tıkandığı anlar oldu. Tamda bu sebeple internetten tedavi yontemi araması yapan benim benzer durumumu yaşayan kişilerin nasıl acı cekebileceğini biliyorum. Umarım bir anneye bile olsa faydası dokunur.
Sıcak duş uygulaması, sıcak kompresi doktorum kesinlikle reddetti ve bebe yağı ile masaj onerdi.daha once sıcak su uygulaması , ardından sağma, hatta bebeğin cene ucu tıkanıklık olan tarafa gelecek şekilde emzirme şeklinde onerilen herşeyi denedim. 2 defa antibiyotik tedavisi, hastane tipi pompa ile sağma vs vs de uyguladım. Hatta cok zor anlarımda ısıbandı kullanıp sağma bile yaptım. Ama goğsume travma uygulamak dışında bişey elde edemedim.
Ancak butun bu surecte benim icin en faydalı şey SOĞUK kompres uygulaması akabinde hemen emzirme oldu.soğuk komresi buz ile yapmadım. Dolapta bekleyen yani yaklaşık 8 derece olan eczanelerden temin edilebilen jel ANTİFRİZ poşet ile yaptım.bu şekilde tıkanıklığı defalarca 2 dakikada acma şansım oldu . Sıcak su uygulamasına dikkat etmek lazım. Zira sutu daha akışkan olan annelerde faydalı olabiliyor. Ancak ceşitli sebeplerle sutunuz kıvamlandı ise mastitin derecesini arttırıyor. Bu koşullarda damarların genişletilip sutun akışını arttırmaktansa daraltıp o bolgede yoğunluğu azaltmak ve akabinde sağmak/emzirmek daha faydalı benim fikrime gore.
Tekrar etmek isterim ki bu tamamen kişisel tecrubemdir. Goğus cerrahı olan Doktorum sıcak ve soğuk uygulamayı doğru bulmadığını altını cizerek belirtmiştir. Yalnız hekimde olsam hasta olduğumda zaman zaman bireysel tecrubelerin daha anlamlı olduğunu duşunuyorum. Bu sebeple belki burada birkac kişiye faydası olabileceğini ve bu sancılı sureci atlatmasında faydalı olabileceğini duşunduğum icin bunpaylaşımı yapıyorum. Sevgiler