lahana sarması tarifi lahana sarması nasıl pişirilir harcın hem kıymalı hemde pirincli olması ayrı bir lezzet katıyor bu lahana sarmasına galiba.ilk yapışımda lahananın yapraklarını ayırmak icin baya uğraşıp pes etmiştim ama zamanla insan alışıyor sanırım ben once tek tek ayırıp damarlarını cıkarıp sonra haşlıyorum. cok fazla haşlamamak gerekiyor cok inceliyor yaprakları ve dağılıyor. valla şu beyaz lahana zayıflamayada kullanılıyor ama icine başka şeyler katınca o etki kayboluyordur duşuncesi ile bol bol tuketiyorum hele kışın vitaminli şeyleri tuketmeye daha da ozen gosteriyorum.yanına mis gibide ayran yaptık mı melekler şu lahana sarması nasıl yenmez )bu arada ayran icin yoğurdu evde kendinizde yapabilirsiniz
malzemeler:
orta boy lahana
1 soğan
yarım su bardağı pirinc
kıyma ( goz kararı kullandım olcum yok damak tadınıza gore kullanabilirsiniz)
pulbiber
tuz
nane
maydonoz
zeytinyağı-aycicek yağı
salca
şeker
lahananın baş tarafını kesip yapraklarını ayırıyoruz ve kaynayan suda 5- 10 dk kadar bekletiyoruz biraz tuz ekliyoruz.
ayrı bir tencerede soğanı kup kup kesip zeytinyağı ve aycicek yağında kavuruyoruz.
kıymayıda ekleyip kavurmaya devam ediyoruz
2 tatlı kaşığı domates salcası
2 tatlı kaşığı biber salcası ( arzuya gore) ekleyip yıkadığımız pirincleri ekliyoruz.
kavurmaya devam ederken pulbiber nane tuz maydonoz istenirse karabiberde ve 2 -3 kesme şeker ekleyip cok az su ilave ediyoruz ( pirincler diri kalıcak şekilde sadece 1 cay bardağı kadar)
suyunu cekince
lahanaların damar kısımlarını kesip 1 yaprağı ikiye ayırıyoruz icine harcı koyup sarıyoruz
2 ucunu kapamasak bile yanlardan taşma yapmıyor.
tencerenin altına lahana koyup sardıklarımızı ustune diziyoruz.
sarma işlemi bitince 2 cay bardağı suya salca ekliyoruz.
salcalı suyu lahanaların uzerine koyup kısık ateşte pişiriyoruz