Davranış Bozuklukları USTUN ZEKALI BEBEK NASIL FARKEDİLİR?
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Davranış Bozuklukları USTUN ZEKALI BEBEK NASIL FARKEDİLİR?
-
16-09-2022, 13:26:19Herkese Merhaba, sorum biraz uzun olacak şimdiden kusura bakmayın. 23 aylık bir oğlum var. Cevremizde hic akranı yok o yuzden normal hareketler mi değil mi artık kafamıza takılır oldu. Etrafımızda goren herkes aayy ne kadar akıllı, bunu nasıl biliyor gibi gibi şeyler soyluyor bizimde kafamıza takılmaya başladı. Tecrubesi olanlar vardır o yuzden burada sormak istedim duruma gorede 2 yaşından sonra pedagog yardımı alacağız. 10.ayından beri eğitim setleri, yaşına uygun hikaye kitaplarıyla ic ice. Kitapları o zamandan beri cok seviyor. 3-4 aylıkken sırt ustunden yuz ustune donmeye, 5-6 aylıkken desteksiz oturmaya, alkış, bay bay yapmaya, 9 aylıkken opucuk atmaya op dediğimizde opmeye, 10 aylıkken emeklemeye, 12 aylıkken yurumeye başladı. 8 aylıkken anne dedi 9 aylıkken gel gel diyordu. 13.ayından itibaren ilginc bir şekilde dondurme, donen şeylere karşı ilgi ortaya cıkmaya başladı. İlk yurutecini ters cevirip tekerlerini cevirme ile başladı bu olay. Daha sonrasında oyucak arabanın tekerini cevirme, gercek arabalarda da teker olduğunu keşfederek devam etti. 13 aylıktı gercek arabanın tekerini cevirmeyi deniyordu. Elektronik olan her şeye haddinden fazla ilgili. Bilgisayar, Laptop, camaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, fırın, tost makinesi, mikser, sac kurutma makinesi kısaca fişli olan her şeyi aşırı merak ediyor. 13 aylıktı fişi prize takmaya calışıyordu. Telefonun şarj kablosunu telefona takmaya calışıyordu. Şu an bu daha farklı boyutta tabii. Yuvarlak olan her şeyi ayırt edip onları dondurmeye calışıyor. Supurgeyi ters cevirip tekelerini ceviriyor. Tekerlerine sticker yapıştırıp oyle cevirip uğraşıyor. Sokuyor başka yapıştırıyor. O esnalarda dalma, isme tepkisizlik yok. Etraf ile iletişime geciyor. Goz teması cok iyi. Duygu durum değişikliklerini ayırt ediyor. Kızdığımı bildiği şeylerde ne tepki vericem diye durup gozlerimin icine bakıyor. Kitaplarda ağlayan karakterleri gosterip ağzını eliyle kapatıp ayyy yapıp uzuluyor. Bu arada soylediği kelimeleri sayılı. Yani anne, baba, dede, nennenne(anneanne), pisi, hav hav, gel, al, meme, mama. En sık ihtiyac duyduğu şeyleri kullanıyor onlarda anne, al ve meme. Onun dışında hep işaret dili parmak. Her şeyi parmağıyla gosteriyor. Bildiği nesne ismi 300e yakın. Gerceği ve kitaptakileri ayırt edebiliyor. Sorunca bunların hepsini sekmeden gosterebiliyor. Cok soru soruyor. Bildiği halde soruyor adını soylememiz icin, yanlış soyluyoruz bilerek mesela bazen. O zaman da ısrarla sorup doğru soylememizi istiyor. Bilmediği bi şey yok ama kelimeye dokmuyor. Katarakt ameliyatı olmuştu 13 aylıkken o donem komplikasyon gelişti ve 8 ayrı damla kullanıyordu 3 kişi birden tutup ilaclarını damlatıyorduk. Cok ağlamaması lazımdı basınc oluşmaması icin bu yuzden de ingilizce cocuk şarkılarını izledi. Zaten izledikten sonrada kelimeleri kullanmamaya başladı. Şu an gozu iyi bu yuzden de artık yabancı dil cocuk şarkıları acmıyorum. Acıkcası yuvarlak nesnelere karşı olan ilgisi bizi cok şaşırtıyor. Tencere kapağını alıp icine bi şeyler koyup(mandal, balon, corap, sticker, pipet, kurdela gibi gibi) ceviriyor sonra alkış yapıyor ve alkış yapmamızı talep ediyor ısrarla alkışlayalım istiyor. Oda da ben yoksam bi oyuncağı eğer yatağın uzerinde ve kendinden uzaktaysa carşafı cekerek kendine doğru cekmeyi tercih ediyor ben yanındaysam işaret edip benden istiyor. Cekmecede kaseleri dağıtıyor tek tek yere indiriyor sonra tek tek toplamıyor ust uste koyup yerine kaldırmaya calışıyor. Bensiz hic bi şey yapmıyor hala kucağımda yemek yapıyorum. Bir yere gittiğimizde de beni goz hizasında tutuyor. Anneannesiyle veya dedesiyle bensiz durabiliyor sıkıntı cıkarmıyor. Ama yabancılar ona dokunsun istemiyor. Son 1 aydır kim ona istemediği bi şey yaparak ağlatsa yanıma gelip bana işaret edip ağlatanı gosteriyor. Mesela babası severken ısırmış canını yakmış ve ağlamasına sebeb olmuş noldu oğlum neden ağlıyosun diye sorduğumda babasını işaret ederek onun ağlattığını şikayet ediyor. Roket, Helikopter, ucak, tır, otobus bunları cok seviyor. Bir roketin uzaya fırlatılış videosunu defalarca ve dikkatle izliyor. Hayvan belgesellerini cok seviyor. Taklit becerisi var bebeğe mama yedir dediğimde yediriyor, sar sar makara şarkısını duyunca hemen hareketlerini yapıyor. Bir şeyi saklıyor sonra bize başını sallayarak soruyor nerde diye bizde nerde nerde dediğimizde cıkarıp gosteriyor. Bu ara sayılara ve alfabeye merak sarmış durumda rakamları ve alfabeyi gosterip duruyor bana. Soruyor soyle diye. Markete gittiğimizde elektronik eşyaları gosteriyor ona vermemizi istiyor acıp kurcalamak istiyor. Bi de hep buyuklerle iletişim kurmak istiyor yani akran olan cocukları izlemeyi tercih ediyor iletişime gecmiyor ama ondan buyuklerle oturup oynuyor buyuk insanlarıda seviyor. Defter kalem verdiğimde daireler cizip duruyor. 20 aylıktı 100-150 mt uzaklıktan eline evin anahtarını verip hadi bizi eve gotur dediğimizde evin kapısına kadar gelebilmişti. Halbuki kapının onune kadar aracla geliyoruz hep. Cocuk gelişimci bi arkadaş okursa bu yazımı veya ustun zekalı bebek sahibi anneler, cevaplarını esirgemesinler şimdiden teşekkurler