Doğum sonrası iltihaplı romatizma , sakroileit kalca bel bacak ağrısı ceken anneler icin yazıyorum
Oncelikle merhabalar ; bana ulaşmak isteyenler olur diye tekrar tekrar yazıyorum arkadaşlar surecimi sizinle paylaşmak istedim olurda başına gelen olursa okuyup bu sureci iyi yonetebilmek adına ; doğumdan sonra başına sakroiliak eklemde odem (kemik iliği odemi) sakroileit tanısı alanlar icin yazıyorum genelde femur başı odemi var kimse sakroiliak eklem icin yazmamış o sebeble yardımcı olmak adına yazıyorum bir doktor eşi ve hemşire biri olarak
başıma geldiği icin ;
Oncelikle cok aşırı aktif bir yaşantı sonrası başlayan ağrılarıma değinmek istiyorum ben 112 personeliyim hayatımda bel ağrısı nasıl bişey yaşamış değilim her şey gebelik ile başladı doğumun son uc ayında hatta oncelerindeki aylarda bile vardı yurume zorluğu yaşamaya başladım takip eden doktoruma soylediğim de bu ağrıların normal olduğunu soyledi ben bu sureci yorulmadan gecirmeye calıştım ancak ağrılarım cok şiddetliydi bir yere gidip gelmek benim icin ızdırap gibiydi . Benimle aynı haftada olan arkadaşlarım yazın plaj deniz , havuz gezerken ben mutfaktan suyumu zorla alıyordum ordan anlamıştım bir terslik olduğunu da neyse preeklemsi gebelik zehirlenmesi sebebiyle 8. Ayda doğum yaptım . Dedim aha kurtuldum doğumda bitti artık ağrılarım olmaz doğumdan 10 gun sonra banyo yapmak icin banyoya girip sacımı tararken kaldım bir anda bir daha da doğrulamadım benim hikayem bu şekilde başladı Once bir bel ağrısı başladı sonra bir ay sonra bu ağrı kalcaya yayıldı bir ay sonra bacağa derken ağrılar ayaklarıma kadar vurmaya başladı MR cektirdiğim de MR masasına cıkamadığım o gunu hic unutmicam bir sağından tutuyorum şurdan mı cıksam bir solundan tutuyorum buradan mı cıksam en son sağolsun hemşireler beni cıkardı da şukur cıktım . Derken bel MR temiz cıktı fıtık falan değil ancak sakroiliak MR cift taraflı full kemiği iliği odemi ile kaplıydı . Daha sonra doktor fizik tedaviye yonlendirdi once ortopediye gitmiştim Fizik Tedavinin yaptığı hic bir teste dayanamadım cığlık cığlığa bağırıyordum. Benden kan tahlili ve genetik tahlilleri istedi . Romatizmal bir durum mu ? Diye kan tahlillerinde crp sedim dedikleri enfeksiyon durumunda yukselen değer negatif geldi genetik testim de negatif cıktı . Ancak ağrılarım emzirdiğim icin de brufen turevi bir ağrı kesici verip eve gonderildim . Ancak ağrılarım bitmiyordu belim de kuyruk sokumunun tam ust noktasında oluşan sağlı sollu ezik gibi bir yere carpmış gibi olan ağrıları olsem unutamıcam galiba , nasıl bir caresizlik ise yeni doğum yapmış kim varsa arayıp kalcanda ezik ağrısı var mı diye sorarak gunlerimi geciriyordum . Kalca da ki o ezik ağrısını bel ağrısı daha sonra bacak ağrısı takip etti en son Topallamaya başladım ve kesinlikle eğilemiyordum sırtımdan bişey eğilmeden icin beni tutuyordu resmen . Bu boyle olmaz dedim cunku yok yuruyemiyorum topallayarak yuruyorum bebeğimi alamıyorum surekli garip tarz da ağrılar giriyor (iğnelenme karıncalanma sırt ustu yatınca keceleşme ahahah keceleşme ne diyeceksiniz tuhaf işte sırt ustu yatınca garip bir ağrı sızlama gibi diken batması gibi ) uzun sure oturamıyorum oturduğum anda da ağrım cok oluyordu . Bir turlu tanı konulamadı . Ağrılar her yerimi kapladı ayakta bir dk fazla duramaz hale geldim ayakta durunca vucudum beni taşıyamaz gibi bir hissiyat oluyordu vucudumu ayaklarım taşımıyor gibi hissediyordum yatağa yatsam kalcanın her iki yanı ezik gibi ağrıyor sırt ustu yatsam belim de ki o yer ağrıyor hep yuzukoyun yatardım yani olum gibiydi ama kimse olmedi o acılı gunlerimde yaşadıklarım gercekten benim icin cok buyuk travma oldu . Bu ağrı oyle bir ağrı ki her yere yansıyan ağrı yapıyor ve siz sorun tek bir yerden kaynaklı gibi hissediyor olabilirsiniz
orneğin : sakroileit ağrısı bobreklerime vuruyordu sabahları bobrek yanlarım da ağrı ile uyanıyordum urolojiye gidip kan tahlili ve bobrek ultrason baktırdım temiz cıktı
Bacaklarım karıncalanıyor sızlıyor kemik sızlaması gibi diz kapağıma kadar bişeyler indi bunun icin kalp damar cerrahına gittim acaba doğum sonrası dvt falan mı gelişti emboli mi attı dedim yine oda venoz ultrason baktı oda hafif varisler dışında normal cıktı .
Hala ben sorunun nerden kaynaklandığını bulamıyorum tmm sakroiliak da (kalca ekleminde yani ) sorun var ama sakroiliak her yere yansır mı ? Bunun cevabını sağlıkcı olmama rağmen bulamıyorum her neyse bu sefer deli gibi kuyruk sokumu ust tarafında ağrım başladı doktorun bir tanesi dedi gel anestezi verip cekelim kuyruk sokumunu ağrı gececek ya hemen kabul ettim belden aşağı uyuşturuldu işlem yapıldı eve geldim değişen bişey yok bende her seferinde seviniyorum iyileşeceğim diye ne aptalım
En son bu ağrılar ayaklarıma ve sırtıma kurek kemiklerime vurmaya başlayınca tekrar ortopedinin yolunu tuttum biri de demiyor ki bu ağrı vucudun arkasında tum her yere vurur her sabah dayak yemiş gibi kalkıyordum orda da sırtıma ve ayağıma mr cekildim onlarda temiz cıktı ben hala sorunu bulamıyorum uğraşıyorum sebebini bulacağım diye ağrılar ızdırap vermese bu kadar inanın gezmezdim bu yazıyı sadece benim yaşadığımın aynısını cekenler tamamen okuyup anlarlar geri kalan zaten anlamayacak artık gecenin bir yarıları kan ter icinde uyanmaya başladım yine arkadaşlara sorduğumda hepsi normal deyip geciştirdi ben oyle bir terlemeden bahsetmiyorum sacıma kadar sırılsıklam uyanıyordum sabah ezanına yakın her gece aynısı oldu her gece sırılsıklam sacla sabaha karşı uyanırken buldum kendimi buna da psikolojik dediler tabi artık ben iyice tukenmeye başladım dediler kuyruk sokumu ağrısında hemoroid ve kıl donmesi de yapar kalktım uc kez genel cerrahın kapısında yattım kalktım belki ağrılarım hemoroid ve kuyruk sokumundandır diye bana cerrahi bir alet ile makattan girip orayı goruntuledi oda doğum sonrası hemoroidler ve catlak dışında bişey gormedi kıl donmesi icin var gibi ama başlangıc dedi . Zaten bu ağrı cok farklı dayanamayacak bir diş ağrısı gibi duşunun cok şiddetli ve 7/24 suruyor hic bişekilde de gecmiyor . İnanmayıp uc kez başka genel cerrahlara gittim gecmiyor ki zıkkım.
Maceram burada da bitmedi maalesef ; artık oturmak ızdırap gibiydi ayakta duramaz oturamaz hale gelmiştim tek yaptığım şey yatmak onu da ağrılardan yine duramayacak gibi olduğum icin yapamıyordum psikolojim bozulduğu icin sebebini bulamadığımdan oturu anti depresan başladım bu surecte daha sonra ben hala kuyruk solunumdan şuphelendiğim icin İstanbul da cok meşhur bir kuyruk sokumuna bakan doktor buldum Elif Gurkan ona iğne yaptırdım (bir iğne 7.5 milyar tuttu ) cok sempatik tatlı bir bayan benle de cok ilgilendi sağolsun bence o anladı benim sorunum kuyruk sokumu değildi sakroiliak eklemde olduğunu eve geldim bir aya ağrılar gecer dedi ağrılar gecmedi arkadaşlar tek kuyruk sokumu değil kalca bel bacak hatta ayaklarım dahi gecmedi . Ben bu sureci yaşayan herkesin saygıyla onunde eğilirim bu oyle hamilelik de iki kusmaya benzemiyor maalesef neyse artık tum umitlerim tukendi en son romotologun kapısını caldım bana ankilozan spondilit olduğumu soyledi yada doğum sonrası gorulen gecici odem olabilir takip lazım deyip eve Yolladı ağrı kesiciler ile idare etmeye calış dedi ama ne mumkun ağrı kesici hic bir ağrımı kesmedi en son sosyal medyadan bir doktora yazdım hayatımın donum noktası o doktor oldu gercekten cunku benim gibi bir hastası olmuş ve hastaya ankilozan spondilit tanısı konmuş hasta artık biyolojik iğneler kullanmış onlar bile hastanın ağrısını geciremeyince bu doktor beye başvurmuş hastalığın adı SAKROİLİAK EKLEM DİSFONKSİYONU = Sakroiliet arkadaşlar doğum sonrası sakroiliak eklem disfonksiyonu inanın cok goruluyor mr da cıkarsa odem ne ala en azından sorun sakroiliak eklem de onu anlıyoruz cıkmazsa fıtık sanılıp ameliyat olan mı yıllarca hastalığını bulamayan mı diye surup gidiyor bu olay o doktor bana bir doktor yada fizyoterapist den manuel terapi almamı onerdi arkadaşlar benim her iki tarafımdaydı eğilemiyordum oturamıyordum ayakta duramıyordum yani iğrenc bişeydi manuel terapiyi yaptırınca sol duzeldi şaka gibi dimi kutletme dedikleri olay yani eve geldim bu sefer sağa uğraştım sağ kolay kolay duzelmedi onu da kendi imkanlarım dahilinde uğraşarak kalca guclendirme egzersizleri ile duzelttim şimdi aşağıda guzelce hangi tedavileri uyguladım onları yazacağım yaparsınız yapmazsınız sizin tercihiniz zaten hepsi doğal yontemler
Belirtilerini de yazayım sizde biri olur diğeri olmaz hepsi olur o odemin yoğunluğu ile alakalı arkadaşlar herkesde genel olarak bir ayakta duramamaktan topallayarak yurume kalca da ezik ağrısı var diğerleri kişiden kişiye değişir hepsi sizde olacak diye bişey yok bir kac tanesinin var olması da yeterli bende coğu vardı cunku odem cok fazlaydı o sebeble beni boyle derinden etkiledi diye duşunuyorum
Belirtiler :
1-Uzun sure ayakta durmak, yatmak ve oturmakla artan ağrı
Bacaklarda gucsuzluk, Oturma gucluğu Yurumede zorluk Aksayarak yurume İstirahatte artan ve hareketle azalan ağrı Oturma pozisyonundan ayağa kalkarken oluşan ağrı Kalca ve kuyruk sokumunda ağrı Bacağın arkasına doğru yayılan ağrı ayak parmaklarına inen (inmeyedebilir Ayaağa) uyuşma ve karıncalanma İlerleyen olgularda bacak kaslarında gucsuzluk ve gece ağrısı şeklinde Genital bolge ağrısı Ayak topuk ağrısı Kalcanın yan kemiklerinde icten ele gelen şişlik (kendim harici kimse de gormedim cok kişiyle yazıştım sakroiliak eklem ile ilgili doğumdan sonra başına gelenleri soyluyorum ) ama canımı cok yakıyordu sanki yan kalca kemiklerimi sopayla ezmişler gibiydi ve buz uyguladım surekli o odem dağılıp parca parca minik odemlere donuştu ne tuhaf bel de aynı şekilde ezik ağrısı Bu arada bu ağrı her yere yansıyor bobreğiniz ağrıyor gibi hissedersiniz kolunuz tum vucudunuz gucsuz hissedersiniz biri vursa duşecek gibi kendinizi hissedebilirsiniz korkmayın Sabah ezan okunurken saat 04:00-05:00 gibi terli bir şekilde sacınız vucudunuz ıslak uyanırsanız korkmayınız Vucudunuzu kaskatı hissedebilirsiniz tum eklemleriniz ozellikle eğilip kalkarken merdiven cıkarken yaşlanmış gibi tutukluk yapabilir dizleriniz bacaklarınız Banyo yaparken ustunuzu değişirken tuvalete giderken yemek yaparken surekli bir yavaşlama duraksama hali icinde olabilirsiniz Yuruyuş yapmak istediğinizde bir kac adım sonra zorlanabilirsiniz Sabah kalktığınızda ilk adım da aksayıp dengesizlik olabilir ayak tabanı yada topuk ağrısı olabilir
Ama iyi haber bu saydıklarımın hepsi 6 ay - 1 yıl icinde gececek korkmayın
aşağıda yazacağım tedavileri ben kendim yaptım yapıp yapmamak size kalmış oncelikle guzel bir kan tahlili yaptırın hangi vitaminler eksik ise derhal tamamlayın :
B12 eksik ise gun aşırı olacak şekilde bir hafta Dodex yapılacak bir hafta sonra hafta da bir olacak şekilde 4 doz yapılabilir hekiminize danışın o neyi uygun gorurse zaten soyler .
Kemik erimesi icin mutlaka kemik tarama yaptırın
Kiraz sapı Mısır puskulu 21 gun boyunca (odem cozuyor )
D vit değeri maksimum 100 olacak
calsimax 3 kutu bitirdim
magnezyum kollajen (solgar ocean marka ozellikle tavsiyedir )
Kelle paca curcumin (zerdecal)
zencefil dişi ısırgan cayı biberiye kekik cayı icebilirsiniz aralıklı zamanlar da ictim
Hacamat
Suluk (emziren yaptıramaz)
Ozon tedavisi
Proloterapi (bağ doku guclenmesi icin)
Noral terapi
Kinezyolojik bantlama
Kupa
Kuru iğneleme
Antiinflamatuar ilaclar icilecek (romotoloji yada fizik tedavi uzmanı yonlendirir) inflamasyon odem cozulsun diye veriliyor
Kalca guclendirme egzersizleri ( en onemlisi bu en onemlisi YouTube yazın calışın )
Priformis germe , sakroiliak egzersizleri internette hepsi var once bende egzersizle olur mu dedim gercekten egzersizmiş ilacı diğer yaptıgım tum tedaviler boştu belki de ama en azından doğal yontemlerdi
Reformer pilates başlayınca daha 2-3 derste bile etkisini gordum %30 bir ağrım kaldı ne diyim buna da şukur tamamen gececek eminim ( en etkilisi manuel terapi , kalca guclendirme ve Reformer pilatesdi bu kadar tedavi icinde ) Yazdıklarımın hic birini yapmazsanız bile kalca guclendirme egzersizleri yapın ozellikle kopru kurma egzersizini
Sakroiliak eklem manipulasyonu
Manuel terapi (fizyoterapistler yapar doktorların coğu bilmiyor cunku ) doktor da bulursanız ne ala tabi oda olur iki meslek grubu da profesyoneller bu konuda [
3 doz diprospan iğne yapıldı.(bu da oradaki odemi cozmeye yonelik ) (kemik erimesi cok yuksek ise diprospan asla yaptırılmaz kortizon dediğimiz ilac cunku ezik ağrımı direk o gecirdi en cok bana o acı veriyordu cunku surekli kalcalarım ezilmiş gibi ağrıyordu oturamıyor yatamıyor hale gelmiştim.
ben bu tedavileri yaptırın asla demiyorum doktorunuza muayene olun mutlaka ne der ise o şekilde ilerleyin bunlar benim yaptırdıklarım . Olurda forumdan cıkarsam yazılı kalsın
Başına gelen olursa yazsın arasın onemli değil bu kadar bilgiyi neye dayanarak yazdım tecrubelerime ve hemşirelik mesleğime iyi ki benim gibi birinin başına gelmiş en azından bulmaya calıştım .
Aşağıda egzersizleri ekledim gun icinde zaman buldukca cok cok cok fazla yapmaya calışın ben gunde 200-300 kez her hareketi yoruluncaya kadar yapıyordum. Unutmayın kalca guclenirse her şey duzelecek.
Psikolojik boyutuna asla gelmek istemiyorum cok zor gunlerdi bebeğime 6 ayına gelene kadar bakamadım baktım ama yarım yamalak her gun acı cekerek ağlayarak bir bakma yeri geldi tuvaletimi yapamadım banyomu yapamadım rabbim hic bir anneyi bu acılar ile sınamasın ben yazıyorum ki belki bir anneye umut olurum yureğinizden opuyorum guzel annelerim
Doğum sonrası sakroileit ,iltihaplı romatizma , kalca bel bacak ağrısı
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Doğum sonrası sakroileit ,iltihaplı romatizma , kalca bel bacak ağrısı