Merhaba; kızım doğduğundan beri hem coklu besin alerjisi hemde atopik dermatit ile mucadele halindeyiz. Surecimiz henuz bitmedi ve muhtemelen hic bitmeyecek. Ben tecrubelerimi paylaşmak icin bu yazıyı yazmaya karar verdim. İlk başlarda bilgi edinmek cok zordu, belki bizim gibi derdi olanlara rehber olurum.
Kızım ilk doğduğundan beri hep gaz problemleri vardı. 40 gunluk olduğunda yanaklarında sivilce gibi beyaz beyaz noktalar cıktı. İlk cocuk tabii deneyimsiz anne olunca anlam veremedim. Daha sonra bu noktalar kırmızılaştı ve yayıldı. Bende cocuk doktorumuza goturdum, doktorumuz atopik dermatit olduğunu ve sut alerjisi olabileceğini soyleyip diyet yapmamı onerdi. Ben sut ve sut urunlerini kestim. Buna rağmen kızımın belirtileri azalacağına artmaya başladı. Egzamalar tum vucudunu kapladı. Emerken cok rahatsız oluyordu, bağırsak hareketlerinin sesini rahatlıkla duyabiliyorduk o kadar şiddetliydi. Kaka yaparken cok ağlıyor ve cok sesli bir şekilde yapıyordu. Bu sure zarfında farklı farklı cocuk doktorları gezdik ama hepsi sut diyeti onerdi ve yolladı. Son belirtimiz ise mukuslu ve kanlı kala oldu. En son bir cocuk alerji uzmanına gitmeye karar verdim. Bu arada kızım 3 aylık olmuştu. Asıl surec bundan sonra başladı.
Alerji doktorumuz once cilt testi yaptı. Cilt testinde aklınıza gelebilecek her şeye alerjisi cıktı Sut ve sut urunleri, yumurta, buğday, domates, kırmızı et ve tavuk eti, toz, polen...
Bu saydıklarımın tamamını hayatımdan cıkardım. Bu diyet sadece sut icmemek değil. İcinde sut proteini olan biskuvide yemedim, yemeklerde domates salcası da kullanmadım. Bununla birlikte evde halıları ve tulleri kaldırdım. Organik deterjanlar aldım. Kızımın cildi cok cok kuruydu bazen gunde 50 kere nemlendirici surdum. Banyosunu 5 dk dan uzun tutmadım ve cildine uygun duş jelleri aldım. Beni bu surecte en cok zorlayan egzama ataklarında kullanmamız gereken kortizonlu kremler oldu. Başlarda cok karşıydım kortizona ama daha 6 aylık bir bebeğin surekli kendini kaşıması anne icin cok travmatik. Doktorumuz bu kremlerin sadece cilte uygulanması nedeniyle kana karışmadığını ve rahat olabileceğimiz defalarca anlattı bize. En son pes ettim ve kullanmaya başladım. Ozellikle egzama ataklarını başta bastırıp ilerlemesini engellerseniz her şey daha kolay oluyor. Kızım 9 aylık olduğunda diyetimizi once ben acmaya başladım. Buğday, susam, domates derken alerjenleri baya azalttık. Kızım 1 yaşına geldiğinde denemediğimiz sadece sut ve sut urunleri ve yumurta kalmıştı. Kızımın alerji değerleri kan testinde yuksek cıkıyordu hala yinede doktoru denememizi istedi. Biz yoğurdu ve peyniri ilk kez denerken her ihtimale karşı universite hastanesi cocuk alerji polikliniğinde denedik. Cunku ne tepki vereceğini bilemiyorduk. Orda doktor gozetimi altında tuketti kızım bunları. Şuan 21 aylık, direk inek sutu hic vermedim. Kefir peynir yoğurt gibi fermente halleri hem daha sağlıklı hemde icerisindeki proteinin yapısı değiştiği icin alerji ihtimali daha az. 18 aylık olduğunda yumurtayı denedik fakat tukettikten yaklaşık 2 dk sonra heryeri kabardı ve deli gibi kaşınmaya başladı yumurta bize hala yasak.
Beslenme ayağı bu şekilde gelelim egzamalara ve atopik dermatite. Atopik dermatit maalesef gecmiyor. Bu omur boyu birlikte yaşayacağımız bir cilt sorunu ve alerji ile birleştiğinde cok şiddetli oldu bizde. Ozellikle nemlendirme burada cok onemli. Gerekirse bin kez krem sur demişti doktorumuz, gercekten oyle yapmak gerekiyor. Ozellikle mayıs ayında cok şiddetleniyor ve kuruluk hemen egzamaya ceviriyor. Egzama olduğunda ise kaşıntı, huzursuzluk ve ağlama krizleri. Onceden de yazdım ozellikle kortizonlu kremleri kullanmak beni cok zorlamıştı ama fayda-zarar dengesi kurmak lazım. Doktorlar gercekten gerek yoksa onermiyorlar zaten. Buna ek olarak internette İpek Hanımın Ciftliği diye bir yer var. Orda tamamen bitkisel bir egzama kremi yapıyorlar. Cok şiddetli olmayan egzamalarda biz baya faydasını gorduk. Cocuğu olabildiğince ince ve pamuklu giydirmek gerekli. Ter, stres, hasta olmak, toz, parfum, doğal olmayan deterjanlar hatta uykusuzluk bile, hepsi egzamayı arttırıyor. Cok kaşıntılı olduğu sureclerde antihistaminik damlalar kaşıntıyı durdurmakta işe yarıyor.
Baya uzun oldu ama ben bu surecte bilgi edinme konusunda cok zorluk cektim. Belki benim gibi uğraşan anneler vardır, birine bile yardımcı olabilirsem ne mutlu bana.
Not: gecirdiğimiz zor donemlerden bir fotoğraf ekliyorum. Biz bu hallerden dondurduk kızımızı. Her şey geciyor ama cok sabırlı olmak gerekli.
Coklu Besin Alerjisi ve Atopik Dermatit Hikayemiz
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Coklu Besin Alerjisi ve Atopik Dermatit Hikayemiz