Bir kadının icinde vardır alışveriş aşkı. Belki bir gun iki kere iki dort etmeyebilir ama bizim hakkımızdaki bu gercek değişmez. Şimdi bir de bunun bebek alışverişi olduğunu duşunun. Cılgınlık safhasına gelmek cok kolay. Onu al, bunu al, al da al. Kendine ayırdığın butceyi kucultur de kucultursun ama bebeğin icin olmadık urunlere olmadık paralar vermekte hic de tereddut etmezsin. Bir de bunun panikleme hali vardır. O ilk heyecan gecer, alışveriş listesi yapılır. Bir bakarsın on sekiz sayfa liste var ama ‘Gerekli midir, Ne zaman alınmalıdır, Ne alınmalıdır?’ sorularına verilecek hic bir cevap yoktur onunuzde. Sonra paniklersiniz. Piyasada yuzlerce bebek arabası, karyola, beşik, kuvet,ana kucağı var. Hangisinin doğru urun olduğunu nasıl anlayacaksınız? Ben bilgisayarı ve dolayısıyla interneti iyi ve etkin kullan biri olarak derin araştırmalara girip kısa surede secenekleri azaltmayı iyi beceriyorum. Bebek alışverişi doneminde de aynı yeteneğimi konuşturup (bence ve kocamın da beni onaylamasıyla) son derece başarılı bir alış ve veriş sezonu gecirmiştik.
Onemli olduğunu duşunduğum noktaları yeniden yazmaya karar verdim.
Yenidoğan bebeğin en acil nelere ihtiyacı olur diye duşunerek başlamalı işe.
Kıyafet: body, tulum, corap en acilleri. Mevsime gore tulum sayısını azaltabilirsiniz. Yazın doğan bir bebeğin uzun kollu, ayakları bacakları kapalı bir şekilde giydirilmesine gerek yok. Gercekten gerek yok. Sadece bir body ile gecirecek yaz mesimini, benden soylemesi. Ama ay hesabı yaparak mevsimlere gore alışverişinizi onceden yapabilirsiniz.
Bir de bu kıyafetlerin nasıl yıkanacağı sorunu doğuyor. Ben Dalin’in sıvı deterjan ve yumuşatıcısını kullanıyorum. Koray beyaz tenli ve oldukca hassas bir cocuk. En ufak surtunmede, sinek ısırığında hemen kızarır. Dalin hem harika kokuyor hem de Koray’ın cildinde hic bir probleme neden olmadı. Bir seferinde bulamamıştık, organik toz deterjan gormuştuk bebekler icin olan. Hem kıyafetlerinde kalıntı bıraktı hem de kokusu fenaydı. Kalıntıları gorunce Koray’a giydirmediğim icin cildinde bir hassasiyet yaratıp yaratmayacağı hakkında bir şey soyleyemeyeceğim. Kimyager kuzenim ise hangi marka olursa olsun yumuşatıcıdan mumkunse cok az hatta hic kullanılmaması gerektiğini soyluyor, bilginize.
Mobilya. Gelelim en onemlisine: Yatak.Beşik mi, sepet mi, bebek karyolası mı, katlanır acılır sonradan da kafes(!) halini alacak olan mı? Ben Stokke karyola sipariş etmiştim ama o gelene kadar Graco’nun katlanır bebek yataklarından almıştım. Şimdi ki aklım olsa sepet alırdım. Hani şu Moses Basket diye bilinenlerden. Bir arkadaşım 6 ay orada uyuttu bebeğini. Taşıması da kolaydı, bebeğin uykuya gecmesi de. Bir dahakine ben sepetlerden edineceğim. Yatak olarak Stokke tercih etmemin tek sebebi yuvarlak hatlı olması, tekerlerklerinin olması ve aşağı inen bariyerlerinin yani hareketli parcasının olmamasıydı. Uc kademe yatak seviyesi vardı. Hareketli yan bariyerlerinin kolayca bozulması veya geceleyin uykusuzluk yuzunden acık unutulmasınden dolayı duşune bebek vakası oyle cok duydum ki. Evime sokmayacaklarımın başında geliyordu. Ancak portatif bariyerler varmış. Korkulukları olmayan yataktaysa cocuğunuz Bebek ve ocuk Yatak Bariyeri adlı web sitesinde bir cok bilgi var.
Bebeğinizin odasına alacağınız mobilyada kullanılacak olan boyanın ve verniğin ne marka olduğunu mutlaka oğrenin. Kurşun icermeyen urun kullandıklarından emin olun. Ayrıca o boya ve vernik kokusunun 2-3 hafta icinde gececeğini soyleyen mobilyacıdan da uzak durun. Hazır bir urun almayacaksanız, sipariş uzerine bir oda takımı alacaksanız genziniz yakacak boya kokusuna hazır olun ve bebeğinizin doğumuna kadar bu rahatsızlıktan kurtulmaya bakın.
Banyo Saati. Koray icin ayaklı kuvetlerden almıştım ama minik bir bebek olduğundan ilk ay lavabo icine yerleştirilen banyo sungerlerinden alıp, lavaboyu doldurup o şekilde yıkadım. Daha sonra ayaklı kuvete gectik. Yine o banyo sungerinden yerleştirdim icine. Koray’ı file gibi bir şeyin uzerinde yıkamayı asla duşunmedim cunku ona yıkanmak denmemeli bence. Cocuk suyun uzerinde yani suya değmeden yıkanmış sayılır mı? Daha da kotusu uşur ve banyo yapmak istememeye başlar. Bebeğinizin sudan hoşlanmasını, banyo saatlerinin keyif icinde gecmesini istiyorsanız suyun icine sokun derim.
Daha sonra bu ayaklı kuvete sığmayınca klasik bebek kuvetlerinden alıp bizim kuvetin icine yerleştirdik. Biraz bel ağrısı durumu olmuyor değil. İcine bu sefer sunger yerine havlu ile kaplanmış bir destek koyduk. Mothercare’de bulunuyor tum bu bahsettiklerim. Hatta ayaklı kuvet almayacaksanız IKEA’da 12-15 liraya mavi kuvetler satılıyor. Gayet de guzel iş goruyor. Onemli olan bebeğin altına yerleştireceğiniz destek. Destek olmasa, elinizle kolunun altından tutsanız ne olur? Hic. Sadece sizin kolunuz ağrır ve banyo keyfi kısa surer. 6. aydan sonra ise daha onceki alışveriş listelerimde yer verdiğim MOTHERCARE AQUAPOD ile yıkamaya başladık. Şu anda bile bazen aquapod’unu istiyor. Ben kuvetin zeminine kaymayı engelleyici şekilli yapışkanlar yerleştirdim.
Puset ve otomobil koltuğu. Gelelim en cok kafa patlatılan konuya. Cunku iş bebek arabasıyla bitmiyor. Eğer otomobiliniz varsa onun icine yerleştireceğiniz otomobil koltuğu da var. Bazı markalar tam set satıyor. Port bebe + otomobil koltuğu + puset. Ancak ben işe otomobil koltuğuyla başladım daha sonra da gerekli aksesuarlarıyla hangi pusete takılabileceğini oğrendim. Normalde pusetlerin kendi koltuğunda ilk 5-6 ay bebek oturtamazsınız cunku bebek oturamaz. Omurgasının geliştiği o donemde ana kucağı da denilen otomobil koltuklarında taşırsınız. Bazı anneler port bebe ile de taşıyamyı seviyorlar ama bence en gereksiz ve en cok yer kaplayanlar listesinin ilk sırasında geliyor.
İstediğiniz gibi bir puset buldunuz diyelim. Zannetmeyin ki bununla kalıyor. 1 -1.5 yaş civarı şu hafif ve tek hareketle kolayca katlanıp yer kaplamayan baston pusetlerden alma ihtiyacı hissediyorsunuz. Hele hele cok gezen bir aileyseniz almak zorunda kalıyorsunuz. Bu baston pusetlerin de bir cok ceşidi var. En onemli nokta koltuğun sırtının yatıyor olması. Yoksa cocuk icin cok sıkıntılı olur.
Bu arada cocuk oto koltuklarının ağırlık grupları hakkında bilgi vermek istiyorum: (Kaynak: otokoltugu.com Oto koltuğu, Oto Cocuk Koltukları, Araba Koltukları, Araba Cocuk Koltuğu, Cocuk Koltuğu)
GRUP 0 – Arka yonlu - Ağırlığı en fazla 10 kg olan ve doğumdan yaklaşık 9.aya kadar
GRUP 0+ - Arka yonlu - Ağırlığı en fazla 13 kg olan ve doğumdan yaklaşık 12-15.aya kadar
GRUP 1 – Duz yonlu – Ağırlığı 9-18 kg arasında olan ve yaklaşık 9 ay ile 4 yaşa kadar
GRUP 2 - Duz yonlu koltuk/Yukseltici - Ağırlığı 15-25 kg arasında ve ortalama 4-6 yaşa kadar
GRUP 3- Yukseltici Minder - Ağırlığı 15-25 kg arasında ve ortalama 6-11 yaşa kadar
Son gunlerde bebeklerin ilk uc yıl arka yonlu oturması gerektiğine dair haberler ve yazılar cıkıyor. Doğrudur ama benim anlayamadığım ayakları koltuktan taşan 2.5 yaşında bir cocuğun nasıl rahat edeceği.
Yukarıda yazdıklarım yenidoğan bebeğinizle yeniden başlayacak olan hayatınız icin yeterli diye duşunuyorum. Aslında sıkılmadan, paniğe kapılmadan uzerinde cok duşunmeden hazırlanmak en onemlisi. Bebeğinizin odası yetişmedi mi, dert etmeyin. Alırsınız uygun fiyatta ve buyuklukte portatif bir yatak olur biter. Eşyaları da el kadar zaten. Şifonyerinizin en sut cekmecesine koyarsınız mini mini body ve tulumları olur biter. Zaten daha sonra tecribelendikce neye ihtiyacınız olduğunu siz kendiniz daha iyi fark edecek ve cok daha akıllı alışverişler yapabileceksiniz.
Cok gezen ailenin alışveriş listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Koray’ın yatak maceralarına IKEA ile son vermiştik, yazısı burada.
Tum bu alışveriş cılgınlığının daha normal butcelerle yapılabilmesi icin yazdığım yazı da burada.
Son bir link… ay ay alışveriş listelerim icin tıklayın.
NOT: YAZI SlingoMOM ...anne, coluk-coluk ve diğerleri sitesinden alıntıdır.
Bİz birbirimize onerilerde bulunarak bu konuyu geliştirebiliriz. Ozellikle tecrubeli annelerden onerilerini bekliyoruz.
Anne Adaylarına Alışveriş Tavsiyeleri
Doğuma Hazırlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kadınca
- Doğuma Hazırlık
- Anne Adaylarına Alışveriş Tavsiyeleri