Son calışması "K.i.M" ile cok beğeni toplayan, bunun yanı sıra oldukca tepki toplayan Patron'un NewYork'ta gecen gunlerine dair sorular sorduk, hem de yeni albumu hakkında bilgiler edinmeye calıştık. Patron, ne anlatmak istediğini de tum dinleyicilere aktardı.
Gectiğimiz gunlerde New York'tan dondun. Bu seyahatinden bahseder misin ?
Evet, yurt dışına gitmem aslında coğu insan gibi eğitim icin, bir dil okulunda mesleki ingilizce gormek icindi. Cok kozmopolit bir şehir de, internasyonal bir ortamda kendi kulturumuzu ve diğer kulturleri daha bir yakından inceledim ve cok şey oğrendim. En guzel tarafı da bu oldu. Guzel unutamayacağım zamanlardı.
New York'un sana muzikal anlamda bir katkısı oldu mu ?
İngilizce rap yaparak bu işten gercekten anlayan farklı ulkelerden insanlara da kendimi dinletmek hayalimdi acıkcası, fakat cok duşunme fırsatı buldum. Ben kendimi Turkce ile ifade ediyorum, bu yuzden uzmanlık alanım Turkce Rap’tir ve biz Turkce ile de onlar kadar melodik ve guzel parcalar yapabiliyoruz, bu Evrensel kitle hayalime uzak olduğumu anladığımda, Turkiye 'de bazı şeyleri değiştirmek istedim, orneğin dinleyicimi beni anlayacak bir kitleye donuşturme hayali kurmaya başladım. Herkesin dinlemesinden ziyade, bireylerin farklı duşuncelerine saygı duyabilecek insanların beni dinlemesini istedim. Hip Hop un ozunde olması gerektiği gibi.. New York duşunce tarzımı biraz bu konuda değiştirdi. En buyuk etkisi bu oldu.
K.İ.M adlı calışmana bir klip cektin. New York'tan bolca karelere de rastladığımız klipten ve cekim surecinden bahseder misin ?
Klip icin cok fazla imkanımız yoktu, yabancı arkadaşlardan yardım bulmaya calışsam da New York'taki zamanı iyi değerlendirmek istemelerinden dolayı bana zaman harcamayı pek tercih etmediler, Syracuse’da bulunan arkadaşım Berent ile bir hafta sonu elimizde kameramızla dolaştık, cok az imkanla guzel bir şey cıkarttık, acıkcası hepsi bu..
[IMG]http://img291.**************/img291/8959/patron15yy1b.jpg[/IMG]
K.İ.M parcasında "Allah'ım Mustafa Kemal Paşa" diyorsun ve bu soylemin bazı kesimler tarafından tepki cekti. Sana gelen tepkilerden ve anlatmak istediğinden bahseder misin ?
Evet, bu tepkilere inanın hic anlam veremedim, bu lafın bu kadar soz konusu olması hala beni cok rahatsız ediyor. Hani şimdi bu lafa Turkiye sınırları icinde yaşayan diğer halklardan olan kardeşlerimizden, mesela Kurt, Arap, Cerkez kardeşlerimizden tepki gelmesini bir nebze anlayabilirim ama bunu dini bir mevzu hale getirenleri hic anlamıyorum. Bu sozun dini inanclarla bir alakası yoktur. Boyle anlasalar bile kimseye hic bir diretme yoktur. Benim sozumdur, duşuncemdir, kimsenin olmak zorunda değildir. New York gibi kozmopolit bir şehirde bunu yazdığım icin bu tepkiyi hic beklemedim, sonucta orası hristiyanın, muslumanın, inanclının, İnancsızın, zencisinin, japonunun yanyana yaşadığı, komşu olduğu bir şehir. Herkesin kendi dilini konuştuğu, kendi dinini yaşadığı bir yer. Yahudi bir adamın musluman bir kebapcıdan durum yediği, insanların duşuncelerinden dolayı yargılanmadığı... Burada bu tepkiyi koyan kendilerine saygısızlık yaptığımı duşunen dindar arkadaşlar herkesin aynı şeylere inanmasını bekleyerek inanclarına gore yargılıyor ve bunu ben bu parcayla gordum. Dini inancımla ilgili bir soz olmamasına rağmen bu tepkiyi aldım ve durumun boyle acınası olduğunu bana gosterdiği icin boyle bir calışma iyi ki yapmışım ! diyorum..
Bu arada şunu da eklemek istiyorum biz cok şeyi Mustafa Kemal'e borcluyuz, o bir tanrı tabi ki değil, o da bir insan ve her insan gibi onunda hatalar yaptığı olmuştur, yine de bu gercekleri değiştirmez, bu ulkenin ve cumhuriyetin kurucusu o'dur. Onun mirasına, devrimlerine ve cağdaş duşuncelerine buyuk saygı duyuyorum. Bursa Nutku'nu her okuduğumda tuylerim diken diken olur. Bunu Turkiye'de pek cok insan unuttu, bunu elimden geldiğince GENCLERE hatırlatacağımı bilsinler.
Yakın zamanda askere gideceksin. Bu konu hakkında bilgi verir misin ?
Evet, gideceğim yer henuz belli olmadı, Olunca twitter ve facebook sayfamızdan bildireceğim.
Askerlik donuşu planların var mı ?
Kafamda yapmak istediğim en az 5 proje var acıkcası. Birinci sırada Professional3 var.
Eklemek istediğin bir şey var mı ?
Beni dinleyenlerin bana gonderdikleri destek mesajları ve ozellikle MC arkadaşlarımın da bu durumda bana desteklerini cekinmeden gostermeleri benim cok hoşuma gitti. Hepsine sevgiler saygılar.