Yeraltı Operasyonu’ndan bu yana Turkce Rap’i başarıyla temsil eden, İzmir Coast uyelerinden Tetik, son albumu Ta Kendisi’yle Overground piyasasına merhaba dedi. Biz de Hiphoplife olarak Tetik’le Basemode Records etiketiyle cıkan albumu, gecmişi ve geleceği uzerine samimi bir roportaj gercekleştirdik. Şimdi sizlere yaptığımız bu roportajı sunuyoruz.
“Yeraltı Operasyonu”nunda yer alan MC’lerin hemen hemen hepsi bandrollu albume cok once kavuştu. Tetik ancak seneler 2007’i gosterdiğinde album cıkarabildi. Bu gecikmenin sebebi ne?
Aslına bakarsanız, bandrollu bir album yapma isteği 06.06.06’ya kadar yoktu. O yuzden bir gecikme de olmuş denemez. 98 senesinden 2007’ye kadar neler yaptın diye soracak olursanız, evde yaptığım kayıtlarla kucuk capta takıldım aslında. Bu calışmalardan “Film Gibi”, “Yaz Geldi” ve “Bir Gun” şarkılarını Ege Cubukcu albumunde kullandık. Bunlar haricinde de birkac underground album cıkarttım. Yasin’le “Evde Yokken” maxi Single’ını kaydettikten sonra işler birden albume yoneldi. Ve sonuc olarak “Ta Kendisi” huzurlarınızda.
Satışlar nasıl gidiyor? Album ilk etapta beklediğin ilgiyi gordun mu?
Satıştan bahsetmek icin bir hayli erken. Hoş, aslında satıştan bahsetmek bu devirde gereksiz bile. Şimdiden albumumu internette full olarak download’a verilmiş goruyorum. Dinleyici kitlesi maalesef bizi internetten takip edip internetten indirerek dinliyor ve internette eleştiriyor. Bu da satış rakamlarında gorunmeyen buyuk bir kitle aslında. Ama uretenlere katkısı olmayan bir kitle.

Bu album İzmir Coast tayfasından cıkan 2. bandrollu album olma ozelliği taşıyor. İzmir Coast bu konuda şeytanın bacağını kırmış gibi. Sen neler duşunuyorsun?
Dediğim gibi, bandrollu bir album duşuncesi kafamda yoktu. Underground işler yaparak şarkı yapma isteğimi gideriyordum. Sonra bir noktaya geldim ve “artık yap şunu” dediler bana

Ege Cubukcu’nun albumu de bu tarza yakındı ve Underground Rap dinleyicileri tarafından buyuk tepkilere maruz kaldı. Hatta Ege bir roportajında “Rap kitlesinden cok diğer cevreler bana sahip cıktı” gibisinden bir demec vermişti. Sana gelen tepkiler nasıl? Bu albumun Rap kitlesi tarafından sevileceğine inanıyor musun?
Muhakkak ki sevilecektir diye duşunuyorum. Şu ana kadar gelen tepkiler de bunu gosteriyor. Ama tabi ki de herkesi mutlu etmek de imkansız. İlla ki beğenmeyenler de cıkacak. Onemli olan beğenmediklerini nasıl dile getirdikleri.
Album produksiyonu “Veyasin” imzası taşıyor ve album Basemode Records etiketiyle raflarda yerini aldı. Bu birliktelik nasıl gercekleşti? Daha once de Basemode’la calışmalarınız olmuştu.
Yasin’le yıllardır birbirine paralel yaşayıp bir turlu karşılaşamamıştık. 90’lardaki “Şeytani Vuruş” zamanından beri Ankara’yı ve Yasin’i takip ediyordum. Yollarımız da 2005 senesinde İzmir’deki bir konserde kesişti. “Ta Kendisi” oncesinde Basemode ile “Evde Yokken” maxi single’ı icin calıştık. Ayrıca “İnfaz 2” şarkısını yollarımızın kesişmesi şerefine kaydetmiştik.

Albume baktığımızda Veyasin’in altyapıları farklı muzik dallarını bir araya getirmiş gibi gozukuyor. Bu sound albumun konseptine de uymuş acıkcası. Ortaya cıkan sound senin fikrin miydi?
Album uzun sureli bir beyin fırtınası sonucunda cıktı. Ve 3 ayrı tarzda deneme yaptık albumde. Gir İceri, 5 Kişi Arabada gibi “Evde Yokken”in elektronik soundunun yanı sıra, Sen Sormadan ve Yanımda Dostlarla gibi şarkılarda canlı enstruman kullandık. Yasin “Hic Olmadı” da davulları canlı caldı. Ayrıca Disko ve Dejavu gibi şarkılarda Yasin’in ses manuplasyonu devreye girdi. Studyoda calışırken ben bir konseptten bahsedip Yasin’e kafamdaki resmi cizdim ve o da en canlı renklerle boyadı kısacası.
Duetlere baktığımızda aslında hep senin calıştığın isimler olduğunu goruyoruz. Nicin farklı isimlere yonelmedin?
Yapılan şarkılar belli bir duygu ve birikimin sonucunda oluşuyor. Hic tanımadığınız birisiyle sadece rap yapabiliyor diye studyoya girip “feat” atmak pek de bana gore değil acıkcası. Hayatta bir paylaşımı olmayan insanların sadece “tek parcalık aşk” icin bir araya gelmeleri sonucunda cıkan calışmalar bence duygusal anlamda havada kalıyor. Bu yuzden albumu aile icerisinde tuttuk. Sonucta “Bir Gecelik Aşk Değil Bizimkisi”

Ozellikle Saklambac ve Hikayemiz isimli parcalarında duygu yoğunluğunu had safhada hissetmemizi sağlayan cok isabetli vokal desteği alıyorsun. Bu parcadaki isimlerle nasıl bir araya geldiniz?
Dediğim gibi şarkıları bereber yaptığımız isimlerle zaten bir aradaydık. Geriye sadece biriken duyguyu şarkılara yansıtmak kalmıştı.

Albumle ilgili bir klip calışması olacak mı?
Evet, “5 Kişi Arabada” şarkısına klip cekildi ve yakın zamanda muzik kanallarında ve tabi ki Hiphoplife’da yayınlanacak. Cok eğlenceli bir klip olduğunu duşunuyoruz. Cekimler de bir hayli eğlenceli gecti. Alacatı’da yaptık cekimlerini klibin ve 3 gunluk calışma sonucunda bitirebildik. Klibi Yasin cekti
Albumde “gece” ve “film” kavramlarına sıkca rastlıyoruz.
Var bazı takıntılarım işte. Herkesin var. Hayat bir film gibi oldukca ve sozleri geceleri yazmaya devam ettikce daha da bu kavramlara cok rastlarsınız.
İzmirli MC’lerin azımsanamayacak kadarı parti ortamları, gece hayatı vs.. konulardan bahseden Rap yapıyorlar. Tetik de bu tarzın onemli temsilcilerinden. İzmir’de bu tarz rapin yaygın olmasının nedeni sence nedir?
Bence İzmir’de yaşamak lazım daha net anlayabilmek icin. Yaptığınız muziği butun cevre faktorleri etkiliyor. Coğrafi bile bakabilirsiniz olaya. Dunya uzerinde butun sıcak iklimli yerlerde neşeli muzikler yapılıyor. Danimarka’dan Reggea gibi sıcak bir soundun cıkmasını bekleyemezsiniz. Ya da Brazilya’dan Death Metal’in. Fakat burada yapılmaması gereken bir hata var. Eğlenceli muzik yapan insanları dunyevi gerceklerden uzak gormek mesela. “Bu adam hep eğlenceli şarkılar yapıyor, kesin super bir hayatı var paraya para demez” vb. yorumlar cok isabetsiz olur. Sozleri iyi dinlemekte fayda var.
Sonraki projelerin neler?
Şimdi yeni bir album ve kliple oyuna bandrollu olarak dahil oldum. İlk yapmam gereken elimdekileri insanlara ulaştırmak. Alacatı Babylon ile konserlere başladık. Bunun yanında rafımda hayata gecmeyi bekleyen projeler var tabi ki. Fakat biraz zamana ihtiyac var.
Son olarak Hiphoplife uyelerine bir mesajın var mı?
Ureten insanlara internette olduğu kadar gercek hayatta da sahip cıkmalarını diliyorum. Konserlere katılım, orijinal album alımı vs. Aslında doğruyu herkes biliyor. Sadece yapmak mesele. “İmkansızlıklar Bahane!”. Herkese saygılar.
Alıntıdır!