hakkında uzun suredir bir yazı yazmak istiyorum nasip buguneymiş. bu yazıyı yazmamdaki asıl amac, sansar salvo ismine karşı olan onyargıyı biraz olsun kırabilmek. kendisi hakkındaki onyargılardan bahsedelim, nedir bu onyargılar?
-sansar salvo coluk cocuk muziği yapar, iyi bir muzik dinleyicisi asla bu adamı dinlemez, muzik anlamında dinleyiciye verebileceği herhangi bir şeyi yoktur.
şimdi oncelikle bunu diyen adamı ikincil anlamda muzik cahili ederim. cunku iyi bir muzik dinleyicisi bence farklı muzik dallarına hakim olabilmelidir. sevse de sevmese de dinlemeli, en azından kotu yorum olarak "bana hitap etmiyor diyebilmelidir". ben şahsen iyi bir muzik dinleyicisi olduğuma inanıyorum. ozellikle burada tapılan bazı isimleri yalayıp yutmuşumdur. fakat bir kısmı bana hitap etmeyebilir ve bu cok normaldir. şahsi muzik zevkimden bahsetmem gerekirse sıkı massive attack, lake of tears, slayer, staind, vertical horizon, orphaned land, atmosphere, sage francis ve sagopa kajmer hayranı olduğumu soyleyebilirim. aslında cok fazla isim var ama bu isimler şu anki ruh halime gore daha on plana cıktı. bunları yazmamdaki amac bakın bebe değilim, kaliteli muzik dinliyorum demek tamamen. eğer kime gore kaliteli dersen, seninle cok iyi anlaşacağız demektir.
bana gore kaliteli işte lan. kime gore olacak? şu yukarıdaki bircok isim sansar'la eş değerde gozumde. bircok arkadaşımdan rap muzik dinlediğim icin tepki alıyorum. altyapılar yetersiz, muzik doyurucu değil, sozler herkesin zaman zaman soyleyebileceği kadar etkileyici, anlatılanlar bir kitapta bulabileceğin kadar tuhaf. yani şu durum cok oluyor bende; ahahah. adama bak lan opeth'ten sonra fuat ergin dinliyor. jaskajskajlklkj. ee http://www.********.com/resimler/51362.jpg ? diyerek sansar'a geciyorum.
uc ayrı donemde inceleyeceğim sansar'ı.
sene 2003-2006 arası;
henuz 13-15 yaşlarında bir cocuk. sırrı doğallığında. asiliğinde, bir şeylere kızıp deli gibi haykırmasında. sırrı zaman zaman gercekten sokaktan gecen adamın yorumlarını yakalayabilmesinde. yani ictenliğinde. rap budur zaten. her zaman fular takmış, kibar kibar konuşan, olayları algı mekanizmalarıyla inceleyen, ceşitli algoritmalarla yaklaşan kişileri dinlemek istemeyebilirsiniz. bazen "hay ******* sus, ne diyorsun onu anlat" dersiniz. işte sansar size anlatır. lafı dolandırmadan, eğip bukmeden, gonlunce... cok sıcak, cok doğaldır sansar. 14 yaşındayken de oyleydi, şimdi de oyle. eğer şu yazımda sansar'ın kelime haznesi kısıtlı dersem bir sonraki şarkısında "kelime hazneme laf eden amcığı *******" diyebilir. işte budur sansar'ın olay. 13-14 yaşlarındayken falan forumlarda battle falan yapıyordu. yanlış hatırlamıyorsam biatch34 nickiyle takılıyordu. o zamandan cok iyi bir yetenek olduğu belliydi. cok iyi bir rapci olacağı belliydi. zaman zaman sacmalıyordu 13-14 yaşında yaptığı şarkılarda.
işte ne bileyim, "rock muzik muzik değil" diyordu mesela. bunu demesi o kadar rock dinleyen beni hic cıldırtmıyordu aksine cok hoşuma gidiyordu. cunku diyebilmeli biri bunları. o adam rap muzik muzik değil diyorsa ben de ona rock muzik muzik değil derim yani. sikime kadar yolu var. hem sansar onu derken bile nasılsa hata olduğunu anlayacaktı. henuz 14 yaşında yahu adam. nasıl anlamazsın? bırak konuşsun. bırakın soylesin. istediğince kufur etsin. rap işte bu. sokak sanatı. kimse sikinde değil. yolda gorursun sansarı. cocuk lan bu dersin. ve 13 yaşında bir cocuğun boyle cıkarımlar yapıp bağıra bağıra kimliği acık olarak bu kadar cesur şeyler soylemesi beni kendine hayran bırakıyordu. şu şarkıyı mesela http://www.youtube.com/watch?v=urf5rlj2u5k 14 yaşında yaptı. sert vokali, punchları gercekten cok etkileyici o yaştaki bir cocuk icin. sansar bu stiline 2007 yılında cıkaracağı son nesil mixtape'e kadar devam edecekti. ondan sonrasında ise bambaşka bir vokal stili kullanacak ve olumlu anlamda "ne olmuş buna boyle" dedirtecekti.
ilk yıllarını ozetleyen sectiğim şarkı: sansar-psikoz: http://video.ekolay.net/...8363&cid=40000000000017066
2007-2009
son nesil mixtape'in ilk şarkısı "rahatsız" olarak internete vermişti. ilk dinlediğimde cok şaşırmıştım, ne olmuş buna boyle dedim. daha rahat bir tarzda soyluyordu. lirikalitesi gelişmiş, anlattıkları daha ciddi olmaya başlamıştı. son nesil cıktığında hemen dinledim, icerisinde koridorlar gibi harika bir şarkı vardı. dar koridorlar... davam var! cok başarılıydı. bu vokal stili o kadar başarılıydı ki ona sagopa kajmer'le tanışma şansını elde ettirecekti. evet kotu bir şans. ama ne olursa olsun. sagopa kajmer. sagopa kajmer'e de bir parantez acmak gerekirse turkce rap'te yapılabilecek her şeyi yapmş, en iyi albumleri cıkarmış, en iyi beatleri yapmış kişi olarak tanımlayabilirim. sansar burayı okurken eminim "siktir lan" der ama icten ice hak verir. ya da bilmiyorum lan belki de okumaz bile. "ooo cok uzun moruk kim okucak bunu yaa" der. haha. neyse zaten sagopa kajmer'den sonra turkce rap'te iz bırakacak yeni bir tarzın yaratıcısı olanın sansar salvo olması oldukca ironiktir. neyse sansar'a geri donelim, o kadar rahat o kadar sağlam bir şekilde sıralıyordu ki ard arda kelimeleri, yabancı bir insan tarafından dinlenip de ilgi cekecek turk rapcilerin başında gelirdi kesinlikle. eskiden de iyiydi tamam ama bu yeni tarzı cok deliydi. manyak gibi yazıp okuyordu, kesinlikle ilgi cekiciydi.
21 gram mixtape'ten sonra yapımcıların ilgisini cekmişti zaten. adrenalin isimli ilk bandrollu albumu yoldaydı. bandrol demek sansar'ın hayali demekti. ertelemek istemedi. cıkardı. duygusal-sert bir albumdu. albert de salvo, 34 dramışarkıları iyidir ama. bulun dinleyin. yapımcılardan sonra waterfall isimli parcayla sagopa kajmer'in de ilgisini cekmesi fazla zaman almadı zaten. dinleyin bakalım hak verecek misiniz? bu şarkıdan sonra sagopa kajmer, sansar salvo'ya dava actı. . evet. sagopa kajmer muthiş bir hata yapmıştı. twitterda 25.000 takipcisi olan, albumleri pop şarkıcılarından bile fazla satan sagopa kajmer, sansar salvo'ya dava acmıştı. o zamanlar kendisine diss atan yuzlercesi olmasına rağmen sansar ismini cımbızla cekmesi, sansarın unlenmesini sebep olacak en buyu işi yapmasına sebep olacaktı. sansar bu fırsatı kacırmayacaktı elbette. kimsenin yapamadığını, ceza'nın, fuat'ın cesaret edemediği hareketi yaptı; paranı verdim! artık onu acıktı. bu sagopa kajmer'in yediği en iyi disslerden biriydi. sansar 19 yaşında sagopa kajmer'e atılmış en iyi disslerden birini atmıştı. dalga gecer gibi hem de. turkce rap'te cığır acmış, ardından yuruyen binler olan, yuzlerce kopyası olan sagopa kajmer 18 yaşındaki bir cocuk tarafından şarkısında ismi kullanmadan rezil edildi. ama ismi o kadar buyuktu ki cevap verme tenezzulunde bulunmayarak durumu kurtardı. yine de bu dissi yediği gerceğini değiştirmez. artık sansar'ın işi tamamdı, onlenemez yukselişi başlayabilirdi.
donemi ozetleyen şarkı : sansar- fırtınalar : http://www.youtube.com/watch?v=xcom8mjeaoc
2009 -
duygusallaştığı soylenen sansar yeniden sert bir album yapacağını soyledi. bu sırada sağlık durumları kullandığı bazı maddelerden dolayı kotuye gidiyordu. bir tedavi gordu, tedavi cok zorluydu ama işler yoluna girmişti bir şekilde. artık bombalar bekleyecekti. neredeyse album yaptığı tum yıllar turkce rap underground camiasına damgayı vuran sansar artık ikinci bandrollu albumu ile de bunu yapmak istiyordu. cunku ilk albumu adrenalin biraz ozensiz bulunmuştu dinleyici tarafından. ben severim o ayrı. ama dinleyici albumun duygusal olduğunu, sansar'a yakışmadığını soylemişti bir kere. sansar imajı kurtarmadan durmaz. calışıyordu yine bir şeylerin ustunde. bu arada tedavi donemini ozetleyen bir şarkı yapmıştı. gozlerimin icinde. ne efsane şarkıdır. cok sevrim. coğu kez beni huzunlendirir. sansar'ın iyi ki yapmış dediğim parcalarından. mutlaka dinleyin!
bu sırada biz de bomba icin cok beklemedik. haber geldi. sansar seremoni efendisi'ni cıkarıyordu. ama asıl bomba bu değildi elbette. albumdeki featlerdi...sabac red, slaine, big left, king magnetic, klee magor da sleazebag gibi underground rap deyince akla gelen cok onemli isimlerle featler vardı. sansar eleştirileri dikkate almış ve gercekten sert bir album yapmıştı bu kez. ustelik bandrolu de vardı. her ne kadar bu featler belirli bir paranın karşılığı olarak yapılmış olsa da bu isimlerin yoldan gecen adamlarla feat atmayacağını bilmenizi isterim. bu featler woaaw bir ilk! olarak da gorulup abartılmamalı. ancak bok da atılmamalı parayla yapıldılar diye. ne olursa olsun efsanevi non phixion grubundan biri bir turk mc ile aynı parcadaydı. bu yeterdi. daha sonra işler yoluna girdi gibi gorunurken yine aynı hastalık kendini tekrar etmiş bu kez buyumuş ve lenf kanserine donuşmuştu. yukarıdaki entry'im de var herkes cok evham yapmıştı. ben sansar'ın olmeyeceğini biliyordum. o kadar dua etmiştik, allah bizi gorur diye duşundum hep. neyse ki allah'a şukur kurtuldu.
sansar'a cok eleştiri yoneltildi kanser olduğu donemde. adam kanser hala sago'ya diss atıyor dediler. eğer atmazsa sansar'ı dinlemeyi bırakırdım zaten. lan bu adam bu işi seviyor. bu işi yapıyor. atacak tabii ki. sana ne oluyor denyo? hastayken "ben hastayım, uslandım, artık cici cocuk olacağım" mı demesini istiyordun? adam gibi bir tedavi sureci gecirdi. yine psikopatlığın yaptı, kufurunu etti, disslerini attı. cunku karakterli adam. oleceğim korkusuyla affet beni sago.mp3 yapacak değildi herhalde. neyse, sansar tedaviyi atlattı ve şimdi farklı işler peşinde koşuyor yine. yine kendinden emin bir şekilde. merakla bekliyorum diğer işlerinin devamını da. kendisini cok sevdiğim icin boyle bir entry yazmak istedim. uzun olduğu icin kimse okumayacaktır zaten. diğer rapcilerin fanları gelip yaa x mc'sine neden yazmıyorsun bunları diyebilirler. hic umrumda olmaz bir coğu soyleyeyim. cunku sansar kadar hicbiri bu b*k uğruna koşuşturmadı.
son donem ozet salvo parcası: sansar-sokağa doner http://www.youtube.com/watch?v=yvdszox5bpu
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Müzik
- Sansar Salvo