Siz de az cok vÂkıfsınızdır, eğitim dunyasında hangi okulun en iyisi olduğu konusunda bir fikir birliği soz konusu değil. Ancak bu yazıyı okumaya başladığınıza gore siz de dunyanın en iyi liselerini, ozel ve devlet olmak uzere iki farklı kategoriye ayırarak incelemeye başladınız. O yuzden bu yazıda elimizden geldiğince objektif olmaya calışarak dunyanın en iyi liselerini sizler icin derleyeceğiz.
Peki sizce bir liseyi 'en iyi' yapan şey nedir? Kaliteli oğretmenlerinin olması ilk akla gelen şey olsa gerek. Bulunduğu ortamın eğitime elverişli olmasını da ekleyebiliriz. Derslerin dışında yapılan ek faaliyetleri de unutmamalıyız. Hadi gelin dunyanın en iyi liselerine şoyle bir goz atalım.
Dunyanın en iyi liseleri: Dunyanın en iyi devlet liseleri Thomas Jefferson Bilim ve Teknoloji Lisesi Akademik Mıknatıs Lisesi Nevada Davidson Akademisi Walter Payton Koleji Hazırlık Lisesi İleri Araştırmalar Okulu (SAS) Dunyanın en iyi ozel liseleri Philips Akademisi Hotchkiss Okulu Sidney Gramer Okulu Ascham Okulu Geelong Gramer Okulu Dunyanın en iyi devlet liseleri: En seckin fen lisesi: Thomas Jefferson Bilim ve Teknoloji Lisesi 1985 yılında kurulan Thomas Jefferson Bilim ve Teknoloji Lisesi, Virginia eyaletine bağlı olan Fairfax County Devlet Okulları tarafından işletilen bir fen lisesidir. Aynı zamanda kendisi bir mıknatıs okuldur. Kısaltması TJHSST olan bu lisenin bilimsel, matematiksel ve teknolojik alanlarda cok kaliteli bir eğitim sunduğu bilinir.
2019 ’da yayınlanan bir rapora gore ABD ’deki en iyi lise olarak belirlenmiş ve 2016 yılında Newsweek ’in Amerika ’nın En İyi Liseleri sıralamasında ust uste uc kez birinci olmuştu. Etnik olarak cok yonlu olan bu lisenin uluslararası anlamda beğenisi cok yukseklerde olduğundan her aile evladını buraya gondermek istemektedir.
Makaleyi vermeden okula giremezsin: Akademik Mıknatıs Lisesi 1988 yılında Guney Karolina ’nın Kuzey Charleston bolgesinde kurulan Akademik Mıknatıs Lisesi alımlarını diğerlerine gore biraz daha zorlu bir şekilde yapıyor. Ortaokuldaki notlarınız, testlerdeki puanınız, kaliteli oğretmen referanslarınız ve sunduğunuz yazılı bir makaleye bağlı olarak değerlendirilip okula kaydınız yapılıyor.
Sloganı ilk başlarda ‘Cidden Cok Akıllı ’ olsa da Aralık 2018 ’de bir oğrenci konseyi uyesi tarafından ‘Burs ve Onur ’ şeklinde değiştirildi. Okulun SAT puanı oldukca iyiydi hatta 2003-2004 yılları arasında eyaletteki en iyi ikinci liseydi.
Yeteneğinize gore sıralanırsınız: Nevada Davidson Akademisi 2006 yılında eğitimine başlayan Nevada Davidson Akademisi, adından da anlaşılacağı uzere Nevada ’da kurulmuştur. Bu okul diğerlerinden farklı olarak sınıfları yaşa gore değil de yeteneğe gore sıralayıp ona gore eğitim veriyormuş, size de guzel gelmedi mi? Okulun hem yuz yuze hem de cevrimici bir şekilde eğitim verdiğini de soyleyelim.
Akademiye katılabilmek icin IQ testlerinden (SB-5, WISC-4, WISC-5, DAS-2) en az birinden 145 puan almalısınız. Sınıflar ise 15 kişilik olarak belirlenmiş ve her sınıfın kendine ait ozel bir oğretmeni bulunuyormuş.
Futbolun kralı: Walter Payton Koleji Hazırlık Lisesi 2000 yılında eğitim hayatına başlayan Walter Payton Koleji Hazırlık Lisesi, Chicago, Illinois ’de kuruldu. İsmini Chicago Bears ’ın eski efsane oyuncusu Walter Payton ’dan almış olan bu lise aynı zamanda secmeli kayıt mıknatıs lisesidir. Aynı zamanda dunya uzerindeki liselerin hicbirinde bulunmayan Konfucyus Enstitusu ’ne sahiptir. Illinois eyaletindeki en iyi lise olma unvanını surdurmektedir. Hatta Newsweek onu ulkedeki en iyi onuncu lise olarak secti.
Sanat bizim işimiz: İleri Araştırmalar Okulu (SAS) 1988 yılında Florida ’da kurulan İleri Araştırmalar Okulu, ABD ’nin en iyi dorduncu lisesidir. Eğer bu okulun oğrencisi iseniz 11 ve 12. sınıfı bitirdiğinizde Miami Dade College ’dan sanat alanında iki yıllık on lisans derecesi alırsınız. Bu okulun amaclarından en buyuğu oğrencilerine hayatta karşılaşabilecekleri her konuda kendince karar verip uygulayabilmesini sağlamaktır. Bu nedenle her alanda yetkin bireyler yetiştirerek hayata karşı hazır olmalarını sağlar.
Dunyanın en iyi ozel liseleri: SAT sınavlar icin ozel program duzenleyen: Philips Akademisi Andover ’da kurulan Philips Akademisi 1778 ’de eğitim hayatına başladı. İlk başta sadece erkekleri kabul etse de 1973 ’te Abbot Akademisi ile birleşerek karma eğitim vermeye başladı. Oğrenim ucreti yatılı oğrenciler icin 57.800 $ iken normal oğrenciler icin 44.800 $ olarak belirlenmiş. Kimine gore diğer okullara nazaran cok pahalı olsa da kayıtlı olan oğrenciler ovgulerle bahsediyormuş.
İşlenen mufredat tamamen SAT sınavlarında başarılı olmaları icin duzenlenmiş ve sınıf mevcudu ise 12 olarak belirlenmiş, haliyle oğrenciler oğretmenlerle yakın bir ilişki kurabiliyormuş.
Beyefendi olmalısınız: Hotchkiss Okulu 1891 yılında Lakeville ’de kurularak eğitim hayatına başlayan Hotchkiss Okulu ’nun bir iddiası var. Onlara gore ABD ’deki tum hazırlık okullarının cok az bir kısmı Hotchkiss ’in belirlediği standartlardan gecebilir. İlk başta sadece erkeklere hizmet verse de 1974 ’ten beri karma bir şekilde eğitimine devam ediyor. Okulun mudurlerinden George Van Santvoord ’un soylediğine gore okulun sadece bir kuralı var ‘Beyefendi Olmak ’.
Mukemmellik bayrağı: Sidney Gramer Okulu 1857 yılında bir Parlamento Yasası ile Sidney Gramer Okulu, Sidney yani Avustralya ’da kuruldu. Esas olarak dil bilgisine onem veren okul aynı zamanda muzik alanında da cok başarılı. Lise sadece erkeklere ozel olsa da epey yuksek bir puan aldığından listemize girmeye hak kazandı. Bir doneminin ucreti ise 36.620 $ olarak belirlenen bu okulda arşiv odaları acılmış ve araştırma yapmak cok kolay bir hal almış. Okulun adı nerede geciyorsa gecsin mutlaka mukemmellik bayrağı taşırmış.
Dalton Planı: Ascham Okulu 1886 yılında Sidney ’in Edgecliff kentinde kurulan Ascham Okulu sadece kızlara eğitim vermektedir. Okulun en buyuk ozelliği bireysel oğrenmeye dayalı bir eğitim tekniği olan Dalton Planı ’nı uygulamasıdır. Hatta Avustralya ’da bu planı kullanan tek okul olma ozelliğini de taşır. Bu eğitim tekniğiyle orada okuyan her kıza entelektuel gelişimin hayatlarındaki en onemli şey olduğunu gosteriyorlar. Okula kabul edilmek icin 6.000 $ odemek zorundasınız. Ayrıca donem ucreti ise 58.900 $ olarak belirlenmiş.
Dengeli bir yaşam tarzı: Geelong Gramer Okulu
1855 yılında Geelong ’da kurulan Geelong Gramer Okulu, bağımsız Anglikan karma eğitimi veren bir okuldur. İlkokuldan 12. sınıfa kadar cocukları gercek hayat dersleriyle meşgul eden kucuk bir dunyası olan bu okulun amacı onları hayata karşı dengeli bir şekilde bakarak buyumelerini sağlamaktır. Anglikanların affetme, sevme, paylaşma ve birlik icinde yaşama ahlakı oğretilir.
Okulun kariyer bolumu 10.sınıftan itibaren oğrencilerle iletişim halinde olur ve istihdam edilmeleri sağlanırmış. Her Carşamba ve Cumartesi mutlaka bir spor faaliyetinde bulunulması gereken bu okulda son sınıf oğrencilerine Uluslararası Bakalorya (IB) ve Victorian Eğitim Sertifikası (VCE) verilirmiş.
Verdikleri Eğitim ile Dunyanın En İyi ve En Koklu Liseleri
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Verdikleri Eğitim ile Dunyanın En İyi ve En Koklu Liseleri