Bir gece yuruyuşe cıkıp gokyuzune baktığınızda Ay'ın ne kadar muhteşem gorunduğunu fark edip, "bu gorkemli manzarayı herkes gormeli" diyerek hemen telefonunuzu cıkarır ve bir story atmak istersiniz.
Ancak Ay'ın fotoğrafını cekip bir hevesle ekrana baktığınızda hayal kırıklığı yaşarsınız cunku ekranda yalnızca fazla kucuk, fazla parlak beyaz bir nokta vardır. Herkesin yaşadığı bu durumun nedenlerini acıklayıp size telefonla nasıl daha iyi bir Ay fotoğrafı cekebileceğinizi anlattığımızda artık bu durum sorun olmaktan cıkacak.
Ay fotoğraflarının telefonlarda bu kadar kotu cıkmasının en onemli nedenlerinden biri, odak uzaklığıyla ilgilidir. Kameranın odak uzaklığı, gozlerinizin odak uzunluğundan cok farklıdır. Goz odak uzaklığı 22-24 mm'dir, telefon kamerasının odak uzaklığı ise 4,5-6 mm'dir.
Ayrıca coğu telefonun sabit bir lensi vardır ve bu genellikle geniş acılıdır.
Geniş acılı lensler uzaktaki nesneyi daha uzak, goruntunun kenarlarını ise daha yakın ve uzun gosterir. İyi bir Ay fotoğrafı icin ilk başta iyi bir optik zoom gerekir ancak coğu telefonda bu ozellik henuz iyi bir seviyede değildir.
Dijital yakınlaştırmalar ise gercek nesnenin kendisini değil sadece goruntuyu buyuttuğu icin cozunurluk kaybı yaşanır ve grenli (kumlu) bir goruntu sunar.
Optik zoom lensi olan bir DSLR fotoğraf makinenizde goruntuyu buyutmek/yakınlaştırmak icin lensi fiziksel olarak hareket ettirebilirsiniz.
Kameranın odak uzaklığı insan gozune ne kadar yakın ayarlanırsa, Guneş ve Ay'ın boyutları bizim onları gorme şeklimize o kadar benzer gorunur.
Kucuk gorunme nedenini oğrendik, peki telefonla cektiğimiz fotoğraflarda Ay neden cok parlak gorunuyor? Cunku coğu kişi uygun pozlama ayarlarını kullanmıyor. Krater gibi ayrıntıları gorebilmeniz icin kamera ayarlarında birkac değişiklik yapmanız gerekiyor.
Android telefonlarda yapmanız gerekenler: Kameranızı tam manuel moda(Pro moda) getirin. F'yi(diyaframı) en sona cekin. Yakınlaştırın. Sensoru ışığa daha az duyarlı hale getirmek icin kameranızdaki en duşuk ISO ayarını kullanın. Bu genellikle 100'dur, 200 de fena değildir. Enstantaneyi(S'yi) 1/2400s yapın (bazı telefonlarda 1/1000 de olabilir). iPhone'larda Pro mod bulunmuyor. Peki ne yapmalısınız? Yakınlaştırın, odaklayın ve pozlamayı en duşuğe getirip cekin. Sonuctan memnun kalmazsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
App Store'da Yamera(Manual Camera) uygulamasını indirin. Uygulamayı acın ve Ay'a zoom yapın. Once Exposure'u, sonra Custom'u secin. Shutter'ı ve ISO'yu en duşuğe cekin ve fotoğraflayın. Bunları yaptığınızda Ay'ın yuzeyi daha detaylı gorunecektir ancak fotoğraftaki diğer nesneler karanlıkta kalacaktır. Fotoğrafta başka nesnelerin de gorunmesini istiyorsanız Ay'ın daha parlak gorunmesini goze almanız gerekiyor.
Ek olarak şu yontemler de daha iyi bir Ay fotoğrafı cekmenizde işinize yarayacaktır: Tripod sayesinde kameranın sabit durmasını sağlayabilirsiniz. Deklanşor kablosu/kumandası veya kameranızdaki zamanlayıcıyı kullanabilirsiniz. Bu sayede telefona basarken oluşan titreşimin oune gecerek fotoğrafın bozulmamasını sağlarsınız. Lightroom gibi bir fotoğraf duzenleme uygulamasıyla Ay'ın daha keskin gorunmesini sağlayabilirsiniz. Son olarak, kamerayla hicbir ilgisi olmayan iki faktor daha var. Bunlardan biri zamanlamayla ilgili. Ay, ufka yakın olduğunda daha buyuk gorunur; bu nedenle, batarken veya doğarken cekebilirsiniz. Konum da onemlidir. Işık kirliliği nedeniyle buyuk bir şehirde keskin bir cekim yapma olasılığınız duşuktur, ıssız bir yerde daha iyi sonuclar elde edersiniz. Bu ayarları yaptığınızda ortalama bir telefonda Ay bu şekilde gorunecektir: Her yeni modelle birlikte telefon kameraları cok daha iyi fotoğraflar cekiyor. Orneğin bu Ay fotoğrafı, 100X Space Zoom'a sahip Samsung S22 Ultra ile cekildi:
Yani son model telefonlarla cekilen Ay fotoğrafları hic fena cıkmıyor. Bundan 10 yıl sonra belki de artık bu sorun kalmayacaktır. Tabii o zaman bir telefon icin 250.000 TL vermemiz gerekebilir.
Astrophotography ile cok daha profesyonel fotoğraflar cekilebilir ancak bu, başka bir yazımızın konusu olacak.
Cıplak Gozle Bakınca Buyuk Gorunen Ay, Telefon Kameralarında Neden Bu Kadar Kucuk ve Parlak Cıkar?
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Cıplak Gozle Bakınca Buyuk Gorunen Ay, Telefon Kameralarında Neden Bu Kadar Kucuk ve Parlak Cıkar?