iPhone kullanıcılarının sabırsızlıkla beklediği yeni iOS 16 işletim sistemi, bugun tum kullanıcılar icin yayınlandı. iOS 16 işletim sistemi, Turkiye ’de saat 20.00 ’den itibaren indirilebilir hale geldi. Yeni işletim sistemi, iPhone kullanıcılarının deneyimini iyileştiren pek cok yeniliğe yer veriyor.
Peki, iOS 16 işletim sistemi hangi iPhone modelleri icin indirilebilir? iOS 15 ’te takılı kalmak zorunda kalacak modeller hangileri? iOS 16 guncellemesi nasıl yuklenir? Yeni işletim sistemi ile gelen yenilikler neler? Gelin, bu soruların cevaplarına bakalım.
iOS 16 alan iPhone modelleri iPhone 8 iPhone 8 Plus iPhone X iPhone XS iPhone XS Max iPhone XR iPhone 11 iPhone 11 Pro iPhone 11 Pro Max iPhone 12 mini iPhone 12 iPhone 12 Pro iPhone 12 Pro Max iPhone 13 mini iPhone 13 iPhone 13 Pro iPhone 13 Pro Max iPhone SE (2. ve 3. nesil) iPhone 14 iPhone 14 Plus iPhone 14 Pro iPhone 14 Pro Max iOS 16 almayacak iPhone modelleri iPhone 6S iPhone 6S Plus iPhone 7 iPhone 7 Plus iPhone SE (1. nesil) iOS 16 guncellemesi nasıl yuklenir? Adım #1: iPhone ’u şarja takın. Guncelleme esnasında pil tuketimi artar, şarjın bitmesini engellemek gerekir. Adım #2: Bir Wi-Fi ağına bağlanın. Bağlandığınız Wi-Fi ağının stabil bağlantıya sahip olduğundan emin olun. Adım #3: iPhone menusunden Ayarlar sayfasını acın. Adım #4: Genel sayfasını acın. Adım #5: Yazılım Guncelleme bolumunu acın. Eğer mevcut bir guncelleme varsa burada gorunecek. Adım #6: İndir ve Yukle butonuna dokunun. Bu işlemden once her ihtimale karşı onemli verilerinizi iCloud ile yedekleyin. Adım #7: İndirme işlemi tamamlanınca Yukle butonuna dokunun. Adım #8: İstenirse şifrenizi girin. Adım #9: Guncelleme sırasında cihaz yeniden başlatılacak. Daha detaylı bilgi icin: iOS 16 ile birlikte gelen yenilikler: iPhone ’ların kilit ekranı yeniden tasarlandı: iPhone ekranlarında artık iOS 16 ile birlikte kilit ekranı tamamen değişiyor. İlk olarak duvar kağıdınızda derinlik modu olacak. Eğer duvar kağıdınızda bir yuz veya kişi varsa, saat gibi yazıların onunde kalacak.
Kilit ekranlarına artık widget ekleyebileceksiniz. Bu widget ’lar arasında takvim uygulaması, hava durumu ve yapılacaklar listesi gibi kısa yollar bulunuyor. Bunun yanı sıra sadece tek bir kilit ekranı şeması değil, birden fazla kilit ekranı yapıp arasında değişim yapabiliyorsunuz. Hatta duvar kağıdı secmenize yarayan bir yapay zek sistemi bile bulunuyor.
Artık kilit ekranında o duvar kağıdınızı kapatacak kadar fazla olan bildirimler tarihe karışıyor. Bildirimler ekranın aşağısında toplu olarak gozukecek. Son olarak, artık kilit ekranında Canlı Aktiviteler kısmı bulunacak. Bu ozellik sayesinde kilit ekranından canlı macları takip edebilecek, muzik menunuzu buyutebilecek veya ilerlemelerinizi takip edebileceksiniz.
Mesajlar uygulaması sosyal medya gibi oluyor: Apple ’ın Mesajlar uygulaması, iOS 16 ile birlikte buyuk değişiklik yaşayacak uygulamalardan birisi olacak. Mesajlar uygulaması, ozellikle dikte konusunda yepyeni ozelliklere ev sahipliği yapacak.
Mesajlar uygulamasında artık gonderilmiş mesajları duzenleyebileceksiniz. SharePlay isimli yeni ozellik sayesinde arkadaşlarınızla beraber uzaktan dizi izleyebilecek, muzik dinleyebilecek ve daha bircok şey yapabileceksiniz.
Artık Mesajlar uygulamasında kullanılan Dikte ozelliği, cumlelerinize otomatik olarak noktalama işaretleri ekleyecek. Dikte yapmaya başladığınız zaman artık klavye acık kalıyor ve istediğiniz zaman yazmaya geri donebiliyorsunuz. Bu dikte ozelliğini Apple ’ın Neural Engine ’i destekliyor ve dokunarak yazma ile dikte arasında gecişi kolaylaştırıyor.
Apple Wallet artık cok daha modern hale geliyor Apple Wallet artık dijital otel anahtarlarını başkalarıyla paylaşabilmenizi sağlıyor ve buna Android kullanıcıları da dahil. Apple Wallet ’ın temassız odeme ozelliği, urunlerini iPhone ’dan odeme kabul etmek isteyen satıcılar icin etkin hale getiriliyor.
Apple ’ın Harita uygulaması yeniden tasarlandı Apple ’ın Harita uygulaması yeniden tasarlandı. Yeniden tasarlanan Harita uygulaması ile birlikte Fransa, İsviclre ve Yeni Zelanda gibi ulkelerin icerisinde yer aldığı 11 ulkenin detaylı şehir planı uygulamaya eklendi.
Yeni ‘Birden Fazla Durak ’ rota sistemiyle belirlediğiniz rota uzerinde 15 ’e kadar durak ayarlayabiliyorsunuz ve bu rotalarınız ‘Yakın Zamanda Cizilen Rotalar ’ sekmesine gidiyor ve istediğiniz zaman bu rotaları tekrardan kullanabiliyorsunuz. Bu cok duraklı rotalarınızı Mac ’iniz uzerinden duzenleyip iPhone ’unuza gonderebiliyorsunuz ve Siri ’yi kullanarak Apple CarPlay ’deyken rotanıza yeni duraklar ekleyebiliyorsunuz.
Spor severlere ozel Apple News ’e yeni sekme My Sports Apple ’ın son iPhone işletim sistemi iOS 16 ile birlikte Apple News ’e yeni bir sekme geliyor. Bu sekmenin adı My Sports. Bu bolumde sectiğiniz sporların, liglerin veya takımların haberlerini, fiksturlerini ve detaylarını takip edebileceksiniz. Ek olarak bahsettiğimiz gibi bu bolumu canlı aktivite olarak kilit ekranınıza ekleyebiliyorsunuz.
Aile paylaşımı artık cok daha detaylı olacak Aile Paylaşımına gelen değişiklikler ile birlikte cocuklarınız icin oluşturduğunuz hesapları cok daha kolay bir şekilde idare edebileceksiniz. Yaşa gore kısıtlamalar yapabileceğiniz yeni Aile Paylaşımı uygulamasında ebeveyn denetiminin kurulumunu daha hızlı bir şekilde yapabileceksiniz.
Yeni bir iPhone cihazını acıp yanına kendi iPhone ’unuzu koyduğunuzda sizlere cocuğunuz icin yeni bir cihaz kurabileceğiniz bir ‘Hızlı başlangıc ’ ekranı cıkacak. Artık Aile Paylaşımı ’nda cocuğunuz ekran suresini aştığı ve daha fazla sure istediği zaman bunu Mesaj uygulamasından cevaplayabileceksiniz. Cocuğunuz buyudukce Aile Kontrol Listesi secenekleri de guncellenecek.
iOS 16 ile birlikte guvenliğinize daha cok onem veriliyor iOS 16 ile birlikte Guvenlik Kontrolu adı verilen yeni bir ozellik geliyor. Bu arac sayesinde kullanıcıların Kişisel Guvenliği korunacak. Bildiğiniz gibi gunumuzdeki bircok ilişkide insanlar birbirleriyle şifrelerini ve konumlarını kolayca paylaşıyorlar ancak bu coğu zaman bir sorun haline gelebiliyor.
Apple ’ın yeni Acil Durum butonu ile birlikte tum hesaplara erişimi kesebiliyorsunuz. Bu da istemediğiniz kişilerle konumunuzun paylaşılmasını ve onların hesaplarınıza erişmesini engelliyor. Ayrıca bu butona bastığınızda diğer tum cihazlarda acık olan iCloud hesaplarınız kapatılıyor ve istemediğiniz kişilerden Mesajlar uygulamasından mesaj almıyorsunuz.
Fitness uygulaması artık tum iPhone'larda kullanılabilecek Fitness uygulaması bundan once Apple Watch'lara ait WatchOS'te yer alıyordu. iOS 16 ile birlikte Fitness uygulaması artık tum iPhone'larda yer alacak, Apple Watch'ınız olmasa bile. Uygulamadan adımlarınızı ve egzersizlerini takip edebileceksiniz.
iOS 16, Canlı Metin ozelliğine de değişiklikler getiriyor Canlı Metin ozelliğine bircok yeni ozellik geldi. Artık Canlı Metin ’i videolarda kullanabiliyorsunuz. Bir videoyu durdurarak oradan metini kopyalayabiliyorsunuz. En onemlisi, aynı Google Ceviri gibi artık Ceviri uygulamasında kamera ile canlı ceviriler yapabiliyorsunuz.
Mac'lere gelen SpotLight aracı iPhone'lara da geliyor Yeni MacOS'e gelen SpotLight ozelliği sayesinde bir şeyi arattığınızda kolayca bulmanıza yarıyor. Orneğin 'at fotoğrafları' arıyorsanız hem internetteki hem de cihazınızdaki at fotoğraflarını hemen gorebiliyorsunuz. Bu ozelliği 'Ev' tuşunun hemen uzerine tıkladığınızda bulabiliyorsunuz.
Ozel Erişim Jetonlarıyla CAPTCHA'ları es gecebileceksiniz İnternetteki zararlı şeylerden korunmanızı sağlayan CAPTCHA - Completely Automated Public Turing Test tot tell Computers and Humans Apart (İnsanları ve bilgisayarları birbirinden ayırmak icin yapılan tamamen otonom Turing testi), bazen sinir bozucu bir şey olabiliyor. Apple, iOS 16 ile birlikte getireceği ozel erişim jetonlarını destekleyen sitelerde CAPTCHA'larla boğuşmak zorunda kalmayacaksınız.
Fotoğraflardaki objeleri, fotoğrafın geri kalanından ayırabileceksiniz
iOS 16 ile birlikte fotoğraflardaki objeleri uzerlerine basılı tutup fotoğrafın geri kalanından ayırabilecek ve sosyal medya hesaplarınızda veya mesajlaşma uygulamalarınızda paylaşabileceksiniz.
Apple'ın iPhone'lar icin getirdiği son işletim sistemi iOS 16 hakkında ne duşunuyorsunuz? Değişiklikleri ve yenilikleri beğendiniz mi? Duşuncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lutfen unutmayın.