ABD merkezli teknoloji devi Apple, dun akşam saatlerinde iPhone'lar icin geliştirilen en yeni işletim surumunu yayınladı. Bazı sorunlara sahip olan iOS 16 isimli bu işletim sistemi, kullanıcılara pek cok yenilik sundu. Ote yandan; bu guncelleme ile bazı iPhone modelleri de son kez guncelleme almış oldular.
Şimdi sizlerle, bundan sonra guncellenmeyecek iPhone modellerini masaya yatıracağız. Bu modelleri kac yıl daha kullanabileceğinizi az cok tahmin tahmin etmeye calışacak, bu telefonları nelerin beklediğinden bahsedeceğiz. Gelin lafı daha fazla uzatmadan, iceriğimize gecelim.
iOS 16 neler sunuyor diye merak ediyorsanız, aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz Hangi iPhone modelleri iOS 16 guncellemesi almadı? iPhone 6S iPhone 6S Plus iPhone 7 iPhone 7 Plus iPhone SE (1. nesil) Apple tarafından yapılan resmi acıklamaya gore; iPhone 8 ve daha yeni olan tum iPhone modelleri, iOS 16 guncellemesini resmen aldılar. O yılların en iyi telefonları arasında yer alan iPhone 6S ve iPhone 7 ailesi ise iOS 15'te kaldı ve bir daha guncellenmeyecekler. Peki bu akıllı telefonları neler bekliyor?
iOS 16 guncellemesi almayan iPhone modellerini neler bekliyor? İşletim sistemi guncellemeleri yalnızca Apple'a ait urunler icin değil, tum markalar icin oldukca onemlidir. Cunku bu guncellemeler, kullanıcılar icin hazırlanan en yeni ozellikleri icerirler. Hal boyle olunca da kullanıcılar, daha once hic deneyimlemedikleri ozelliklere sahip olurlar. Guncellemenin gelmemesi demek, en yeni ozelliklerden mahrum kalınacağı anlamına gelir.
Ancak bu demek değildir ki bir iPhone, iOS 16 guncellemesi almadı diye işe yaramaz hale gelsin. Apple, işletim sistemi guncellemesini kestiği akıllı telefonlarını ozellikle de guvenlik guncelleştirmeleri konusunda zaten destekliyor. Kullanıcılara sunulan kucuk guncellemeler ile guvenlik acıkları kapatılıyor ve bu sayede telefonların yıllar boyunca kullanılabilmesi sağlanmış oluyor.
Guncelleme almayan bir iPhone icin onemli olan esas mesele, uygulama desteğinin surup surmediğidir Eğer iOS 16'ya guncellenmeyen bir iPhone kullanıyorsanız, acıkca soyleyebiliriz ki artık geri sayıma başladınız. Bu saatten sonra yapabileceğiniz tek şey, uygulama desteklerinin devam etmesini dilemektir. WhatsApp, Instagram, Facebook ve Snapchat gibi populer uygulamaların ardındaki ekipler kullandığınız işletim sistemini desteklemeye devam ederse, siz de sahip olduğunuz iPhone'u kullanmaya devam edebilirsiniz. Gelin bu durumu WhatsApp uzerinden ornekleyelim.
10. yaşına girecek iPhone 5S ile bile hala tam olarak olmedi! WhatsApp'ın resmi internet sitesine girip desteklenen işletim sistemlerini incelediğimizde, uygulamanın iOS 12 ve uzeri işletim sistemleri ile uyumlu olduğunu goruyoruz. 2013 yılında piyasaya surulen iPhone 5S icin yayınlanan son guncelleme ise iOS 12.5.6. Bu durumda, iPhone 5S'in hala WhatsApp guncellemesi aldığını, bu uygulamayı hicbir sorun yaşamadan kullanabileceğinizi rahatlıkla soyleyebiliriz. Ancak yıl sonu geldiğinde bu durum değişebilir.
iPhone 5S, Facebook mobil uygulamasını desteklemiyor! WhatsApp'ı destekleyen iPhone 5S, Facebook mobil uygulamasını ise desteklemiyor. Zira Facebook'un App Store'daki sayfasına baktığımızda, uygulamanın kullanılabilmesi icin cihazın en az iOS 13.4 ile calışması gerektiğini goruyoruz.
Peki bir iPhone'u kac yıl kullanabiliriz?
Tum buraya kadar anlattıklarımızı bir araya getirdiğimizde, teknik olarak bir iPhone'u piyasaya surulduğu yıl itibarıyla 10 sene boyunca kullanabileceğiniz sonucuna ulaşıyoruz. Ancak buradaki "kullanmak" eyleminden kast ettiğimiz şeyin ilk gunku gibi olmayacağını unutmamak lazım. Neticede bu urunlerin bataryası var ve bu bataryalar, yıllar icerisinde yıpranıyor. Ayrıca yıllar boyunca yuklediğiniz uygulamalardan kalan dosyalar, telefonun belleğini doldurmaya başlayacaktır. Tum bunlarla birlikte duşurmeler ile cihazın toz veya su alması da kullanım durumunu etkileyecek hususlar olacaktır.
Bu arada; iPhone 5S'in son buyuk iOS guncellemesini 2018 yılında aldığını da soyleyelim. Facebook uygulama desteğinin kesildiğini goz onunde bulundurur, WhatsApp'ın da bu yıl sonu itibarıyla iPhone 5S'ten vazgececeği olasılığını goz onunde bulundurursak, bir iPhone'u guncelleme kesildikten sonra en fazla 4 yıl daha kullanabileceğinizi belirtmek gerek. Elbette kullanma kriteriniz hesap makinesi veya alarm gibi uygulamalardan ibaret değilse...
"Telefonum iOS 16 almadı. iPhone 14'e gecmeli miyim?" diyenlere:
Bu iPhone Modelleri Artık iOS Guncellemesi Almayacak: Peki Guncelleme Almayan Bir iPhone Kac Yıl Sonra Cop Olur?
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Bu iPhone Modelleri Artık iOS Guncellemesi Almayacak: Peki Guncelleme Almayan Bir iPhone Kac Yıl Sonra Cop Olur?