takı alerjisi gumuş alerjisi
Takıp takıştırmayı her bayan sever. Ama benim takılarla ilgili bir sorunum var ben herhangi gumuş veya altın takıları takınca hemen cildimde kucuk kırmızı noktalar cıkıyor yani alerji oluyorum. Google dedemizden araştırdım ve boyle bir yazı buldum meleklerim umarım yardımcı olur benim gibi takıları cok sevmesine rağmen alerjisi olanlar.

Guneş lekeleri ve takı alerjileri coğu kadının ortak sorunu... Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi dermatoloğu Dr. Pınar ******* bu iki sorunu engellemenin ve onlardan kurtulmanın basit yollarını anlattı.

Lekeleri deri renginin acılması ve koyulaşması olarak tarif eden Dr. Pınar ******* ceşitli hastalıkların ve kimyasalların, makyaj urunlerinin de lekeye yol actığını, ancak en onemli faktorun guneş olduğunu soyluyor. Guneşe bağlı lekelerin daha cok yuzun cıkıntılı kısımlarında, ellerde ve alt kol denilen kısımlarda gorulduğunu belirten Dr. ******* lekelerin oluşumunu da şoyle anlatıyor:

"Guneşten etkilenen cilt kendini korumak icin melanin denilen maddenin uretimini artırır. Aslında bronzlaşma da bu maddenin artmasıyla ortaya cıkar. Daha sonra geriye donemeyince o bolgelerde kalıcı lekeler ortaya cıkar. Guneşe bağlı lekeleri onlemek bir yere kadar mumkun. Bunun icin yaz-kış guneş koruyucu kullanmayı oneriyoruz. Bu lekeleri gidermek de mumkun. En azından renklerini acıyoruz. Bunun icin kullanılan kremler biraz once sozunu ettiğimiz melanin pigmentlerini ureten hucreleri baskılıyor. Bazı ilaclar da peeling etkisi yaparak yani deriyi soyarak lekeyi yok etmeyi amaclıyor. Leke giderici urunlerde hydrocinon adlı madde var. Bu gercekten etkili, ancak yan etkilerini gozardı etmemek gerek. Risk almamak icin, uzun sure kullanmak gerektiğinde, hamilelerde, bebeklerde doğal maddelerden uretilenler tercih edilmeli. Bir de bu urunlerin temiz cilde surulmesi gerektiği unutulmamalı. Etkisini gorebilmek icin de en az bir ay kullanmak gerek."

TAKI ALERJİSİNİN DE CARESİ VAR

Her yaştan insanda sıkca rastlanan temas alerjisini "deriye temas eden yabancı bir maddeye derinin tepkisi" diye tarif eden Dr. Gulcan sozlerini şoyle surduruyor: "Bu madde yiyecek, bitki, kimyasal madde, metal, parfum gibi herhangi bir madde olabilir. Alerjik reaksiyonda hafif bir kızarıklık, yanma, kaşıntı, sulanma olabileceği gibi yara da acılabilir. Bu alerjiye neden olan metallerin başında nikel gelir. İmitasyon takıların neredeyse hepsinde de nikel kullanılır. Bu takı kolye, yuzuk, kupe, metal tokalı kemer de olabilir. Nikele karşı hassas olan bunyelerde yukarıda sozunu ettiğimiz alerjik reaksiyonlar ortaya cıkar. Biz bu tur hastalara daha cok altın ve gumuş takı oneriyoruz."

Dr. ******* temas alerjisinin ozellikle kuru ve hassas cilde sahip kişilerde daha da sık gorulduğunu vurguluyor: "Cunku bu tur ciltlerin direnci azdır. Daha kırılgandır. Bu tur durumlarda diğer onlemlerin yanında cildin kuruluğunu gidermek icin nemlendiriciler de kullanıyoruz."
Peki bu derdin caresi var mı?: "Tedavi edici ilaclar yanında koruyucu kozmetik urun kullanıyoruz. Bariaderm denilen kozmetik kremin şoyle bir ozelliği var. Bu temas dermatitinin oluştuğu bolgeye surulduğunde, deri uzerinde gozle gorulmeyen ince bir tabaka, yani bir bariyer oluşturuyor. Etkisi de 2-3 saat suruyor. Nemlendirici, koruyucu ozelliği ile de deriye yarar sağlıyor

alıntı