İlk albumu “Kırık Kanatlar EP”yle iyi bir cıkış yakalayan, sonrasında “İkilem Sergisi” ve “Proleterya” albumleriyle cıkış trendini koruyan Başar, dorduncu solo albumu “İdealist”le son gunlerin cok konuşulan isimleri arasında. Son albumundeki, artık iyiden iyiye gelişen soundu ve farklı isimleri bir araya getirmeyi başarması sayesinde buyuk beğeni kazandırdı. Yakın zaman icinde “Soundpark” isimli bir oluşuma dahil olan ve bu oluşum altında ceşitli projelere imza atacak olan Başar’la yeni albumu, gelecek projeleri ve gecmişi uzerine keyifli bir roportaj hazırladık. Şimdi sizleri bu roportajla baş başa bırakıyoruz.

Kısa sure once İdealist adlı albumunu yayınladın. Gelen tepkiler beklediğin yonde mi ?

Selamlar, albume bu kadar yoğun ilgi bekliyordum evet, fakat olumludan ziyade olumsuz, karalamaya yonelik daha fazla tepki bekliyordum. Bu olmadı ve dinleyen herkes cok beğendiğini, boyle bir album yapılmadığını dile getirdi. Devrim niteliğinde bir albumdur İdealist. Her kesimden insana kendini dinletti. Hala da dinletiyor ve bu tarifsiz bir mutluluk.

Albumun fikir aşamasından yayınlanma tarihine kadar ki oluşum surecini anlatabilir misin ?

Oncelikle kafamda bir konsept album belirledim. Bu konsept de kimi parcalar klasik Başar şarkısı, kimi parcalar da duet olarak eşlik eden isimlerin tarz dışı parcalarda bulunması. Beni ifade eden bir isim olmalıydı İdealist, İdeal - İstanbul, "İdeal-list". Her şey bu ismin barındırdığı anlamlardan yaratıldı. 2007'nin son ayında yayınlama sebebim kalabalık ve yoğun bi proje olması fakat bu durumu lehime cevirdim. 2007 ve 2008 yılında kendinden bahsettirecek bir album halini aldı. Proleterya albumu 21 track, İdealist 22 track. Sayısını da yaşıma endeksleyip belirledim. Album zaten bu sayıda olur 8-9 parca album olmaz EP olur. Kısaca kafamda belirledim, tekliflerimi sundum, beatiyle kaydıyla her şeyiyle tamamladım. Cok yordu ama buna değdi. Vokal ve beatleriyle destek veren abi ve kardeşlerime teşekkur ederim.

Birbirinden bağımsız stillere sahip ve birbirleriyle sorunları olan isimleri albumunde toplamayı başarmışsın. Gunumuzde pek rastlayabileceğimiz bir duet listesi değil, konukların albume dahil olma surecini anlatır mısın ?

İdealist albumundeki kimse kompleks sahibi değildir. Bunu albume eşlik etmeleri ile de kanıtladılar. Bana destek veren isimlerden hic biri "x var o albumde ben bulunmam" demedi. Zaten coğu kardeşim, abim dediğim isimler. İdealist icin, benim icin, rap icin eşlik ettiler ve battle tracklerde duet yapan isimler kayda girdiğinde sorunlarını kenara bıraktı battle parca yaptı hemde hic bir hasmını katmadan. Underground album olarak İdealist gibi bir album yapılmadı. Yapılmayanı yapmak. İdealist albumu rap icin yapılmıştr. Ego tatmini, guc gostergesi değildir ama şunu da belirteyim adam olanın yanında adam cok olur.

Peki pek cok sayıda farklı isimle duet yapmandaki amac daha fazla kitleye ulaşmak mı yoksa tamamen duygu paylaşımı cercevesinde muzik yapmak mı ?

Bir sanatcı eğer emeklerini insanlarla paylaşıyorsa amacı insanlara kendini dinletmektir. Bundan daha doğal bir amac olamaz. Bir sonraki, bir sonraki calışmasında daha iyiyi yapıp daha fazla kitleye ulaşmaktır. Zaten benim surekli birşeyler paylaştığım isimler bunlar, duygu paylaşımı bunlardan sadece biri. Dediğim gibi İdealist konsept bir albumdur, tasarlanmış bir albumdur. Fazla kitleye ulaşmak, duygu paylaşımı bu albumdeki unsurlardan sadece ikisidir. Şimdiye kadar kendimi dinletmeyi başardım bu albumde de bu konsept de dinletiyorum, fark yok.

Gunumuzde underground album satışları coğaldı. Senin bu konu hakkındaki duşuncelerin nedir ?

Sevindirici olan coğalması, uzucu yanı ise albume rağbet. Eskiye gore daha iyi tabi albumlerin satışı bayağı bir artt. Dinleyici daha bilincli, bu da gelişmekte olan muzik turu olduğunu gosterir Turkce Rap muziğin. Fakat albumu sattıktan sonra, yok şuraya ulaşmadı buraya ulaşmadı gibi uydurma bir bahaneyle internete vermek bir sanatcı icin kendiyle celiştiğinin ve kendine olan guveninin kaybettiğinin gostergesidir. Ulaştıramıyorsan bu işe girişmeyeceksin. Album sattıktan sonra nete vermeyen arkadaşları takdir ediyorum.

İdealist'te ozellikle duet listesi olarak dikkat ceken bir album. Albumu satmayı hic duşundun mu ?

Duşunmedim. Albumu satmam konusunda coğu arkadaşım ısrar ediyodu fakat satmak istemedim. Bunun nedenleri ise bu kadar başarılı ismi toplayıp albumu sattı dedirtmemek icin. Duet yaptığım isimler rap icin, benim icin yanımdaydı. Bende rapin ve dinleyicinin yanındayım. Forumlarda yetişen bir MC'yim ben, burda halk sanatcısı, halk kahramanı kimliğine soyunmak değil bu. Ordan geldim oraya armağan ederim. He bende bir gun album satarım tabiki ama feat ve beat olarak bu kadar emeğin olduğu albumu satıpta karşılığını sadece ben alamazdım. Bu benim kişisel nedenim tabi stratjik nedenleride var. Daha fazla kişiye ulaşması, daha kolay edinebilirliği vb.. gibi nedenler. Albumlerin satılması taraftarıyım bir gun bu acıdan kitleyi yeterli gorduğumde bende album satmaya girişebilirim, her yere de ulaştırırım : )

Beat'lerin buyuk bir bolumunde senin imzan var. Kullandığın sample'ların hemen hemen hepsi Turk muzik camiasından. Albumdeki altyapıların perde ardı ve tercih ettiğin melodiler hakkında bilgi verebilir misin ?

Benim MC kimliğim, beatmakerlığımın bayağı bir onunde. Kendi işini kendin yap felsefesiyle yapıyorum. Beat yapmayı seviyorum, sonucta benim albumum ve benim emeğimin cok daha fazla olması gerekir. Bir cok underground albumde de beatlerim mevcut. Sample olarak Turk muziğini secmemin nedeni Turkce rap yapıyoruz ve melodik vokalim benim şarkılarımda bayağı bir on planda. Vokalimi destekleyen samplelar Turk muziğinde coğunlukta. Birazda bu yuzden kendi beatimi kendim yapıyorum. En iyi beati ben yaparım diye bir iddiam yok ama en iyi sample'ı ben secip ondan beat yaparım diyebilirim. "Sen Martıya Ben Ruzgara" beatinde soft bir piyano var ama o sample'dan benim vokalime uygun, benim tarzıma yonelik en iyi beat'i ben yapıp ben okurum. Bu tamamen bir sistem. Genellikle sampleları dinlemekten keyif aldığım şarkılardan seciyorum. Ruhuma hitap edecek melodiler olmalı, Başar tamamen melodilerle yaşar. Tabi bu bayağı bir yoruyor beni ama karşılığını alınca bu beni daha cok gaza getiriyor ama gelemem gazla bir yere : )

"Deniz vs Deniz" şarkısında Denizler'den, Mahirler'den bahsediyorsun, desteklediğin bir goruşu yansıtmışsın. Bu şarkıyı kaydetmeni tetikleyen unsurlar neler oldu, esasta neyi anlatmak istedin ?

Her insanın benimsediği bir siyasi goruş ve onun yanında idol cercevesi icinde şahıs ve şahıslar bulunur. Bu şarkıda bir karşılaştırma var ve bazı yerlerde gunumuzun hukumet politikasına da eleştiri yer alıyor. Deniz vs Deniz, Deniz Gezmiş benim idolumdur. Deniz Baykal'da : ) Bu şarkıyı yapmamdaki neden şarkıda geciyor aslında. Halkcı kimliği altında yıllardır kapitalist bir yaşam suren şahsın ulkeme verdiği zarar, vakit kaybı. O da Deniz, bu da Deniz. Şarkıda bunu yansıtmak istedim. Deniz Gezmiş e ozlem ve yapılan cinayet. Bu konuya yakışacak sample cok onemliydi o da ihtilal niteliğinde geldi : ) Acilen bir ihtilalin eşiği sağcısı, solcusu !

[CENTER]

Şarkıda ulkemiz icin onemli gelişmelerin olduğu bazı siyasi donemlerden ve olaylardan bahsediyorsun. Gunumuzde bu tarz şarkıları kaydedenler bazen kendilerini tam olarak ifade edemediklerinden dolayı yanlış anlaşılabiliyorlar ve ya beklemedikleri tepkilerle karşılaşabiliyorlar. Sen kafandaki duşunceleri dinleyiciye tam olarak aktarabildiğini duşunuyor musun ?

Evet, ben şarkılarda olsun, konuşmalarda olsun kendimi ifade edebilen bir insanım. Hic bir olumsuz tepki almadım. Şarkılarımdan olsun birebir beni tanıyanlar olsun vatan ve milletimiz icin olan fikirlerimi biliyorlar. Orneğin Deniz vs Deniz şarkısı devrimci kimliğimi yansıtıyor. Aynı şekilde bu savaşımın vatan ve Turk milleti icin olduğunuda algılanabilcek seviyede anlatıyorum. Mecaza, suslemeye kacmadan yalın bir anlatımla. Benim sağ goruşlu arkadaşlarımın sayısı cok daha fazla ve buyuk capta. Her biri destekliyor beni. Tabi devrimin bir bolucu yanı bir de yapıcı yanı vardır. Biz yapıcı olanına aşığız. Bolucu olana duşmanız.
Madımak uzerinde birden cok şarkıda durmuşsun. Yaşanan bu olaya herkesten daha hassas yaklaşıyorsun sanırım ?

Bir ulkenin gelişim surecinde en buyuk değeri aydınlarıdır. Madımak olayında bir cok aydınımız oldu. Dunyaya bizi tanıtan buyuk bağlama ustadı Hasret Gultekin genc yaşında sadece bağlama calıyor diye olduruldu. Universitelere turbanla girme ozgurluğunu istiyoruz deyip de, Aleviler ozgurce gece duzenliyemez demek hangi mantıkta, hangi kitapta var ? Ozgurluk ve eşitlik. Evet, turbanla universitelere girebilmeliler bencede. Fakat kendi ozgurluğunu duşunup başkasına haince saldırmak kul hakkıdır. Hic olmasını istemediğimiz bir olay bu fakat oldu. Bunun sağcısı - solcusu yok artık, cinayet ve insan var. Failleri hala rahatsa oturup duşunmek lazım.

Kaydına 6 kişi girdiğiniz Ekip Hazır'da rap'i layığıyla yapamadığını duşunduklerinize, forum gencliğine vb. genel bir iğnemeleme var. Sen bu sıkıntıya parmak basan birisi olarak gerek internet sitelerinin forumlarındaki laf kalabalığı gerekse dinleyici kitlesinin giderek azalarak her birinin kayda girme hevesi hakkında neler soylemek istersin ?

Kayda girme hevesi hepimizde vardı. Şu an dinlediğiniz butun MC'ler bu hevesle başlamıştır. Kimisinin hevesi gecicidir bırakmıştır. Kimisininki tamamen rap'e aşktır devam etmektedir. Evet deneyebilirler ama once kendilerini bilmeliler. Ben şu noktadayım, şunu yapabiliyorum dedikleri an bu işi denemeliler. Zaten dinleyici iyiyi kotuyu ayırt ediyor. Ben 3 sene bekledim album cıkartmak icin ve her seferinde daha olmadı, daha zamanı var deyip kendimi geliştirdim. L.O.T.R adı altında verilen haberlerde kendi şarkılarımı vermedim. Kendimi dinleye dinleye geliştirdim ve tamam dediğim an albumumu yaptım ve 3 sene sonrada karşılığını fazsıyla aldım. Biraz boyle yaklaşmaları gerektiğini duşunuyorum. Bir hevesle bir ton para veriyolar, home studyo kuruyolar ama gozlerini kararttıkları icin rap'lerine bakmıyorlar. Sonra yayınladıkları zaman parcalarını olumsuz eleştiriyi kaldıramayıp hemen foruma cevap vermeye koşuyorlar. Biraz bunlardan bahsettik o şarkıda.

Albumde her tadı bulmamız mumkun gibi. Sen Martıya Ben Ruzgara derken insanı rahatlatıyor, Son Gecem'de ozlemlerimizi acığa cıkarırken Killa Muhtıra'da savaşı lanetleyerek Amerika'yı eleştiriyorsun.

Bu tamamen konsept bir album olduğu icin bu tadı veriyor. Belki de burada farklı MC'leri bir arada buluşturduğum gibi farklı ruh hallerini, duyguları sosyalleştiriyorum.

"Son Gecem" ve "Son Gecem II" şarkılarını Sedy Jay solo olarak seslendiriyordu. "Son Gecem III" şarkısını ise sen seslendiriyorsun. Bu şarkının hikayesini anlatır mısın, Sedy Jay icin kaydettin sanırım ?

Sedy Jay E., 50 Cent'in dediği gibi "Eminem, beni ot satarken keşfetti" . Tabi bu kadar dramatize değil ama benim rap muziğe yonelmemdeki en onemli unsurlardan biridir. Bu işi yapmalısın, bunun icin varsın diyen isimdir. Son Gecem I ve II, Sedy'nin en populer şarkıları. Son Gecem III'de de ben ona bir supriz yaptım. Herşeyi bırakıp gittikten sonra bir yerlerden dinler sanırım diye gecmişi de yaad ederek yaptığım bir parca ve onun okuduğu nakaratı ben seslendirdim. Takip ediyormuş onu da farkettim : )

Dunden bugune baktığımızda ozellikle İdealist'i goz onune alırsak katettiğin yol hakkında neler soylemek istersin, gozune carpan değişimlerin neler oluyor ?

En başından bu zamana kadar sabırlı bir Başar goruyorum. Her şeyi zamanla yapan, ne yapılması gerektiğini zamanında bilen biriyim. Bunun planını yaparak muzik hayatımı yonlendiriyorum. Sıfırdan başladım, ilk abumumu kimseden feat almadan yaptım. Gormek istedim bu kadar calışmanın urununu sadece Başar adı altındaki donuşunu. O yuzden tum beat'ler de bana ait. Bu bir inşaat, bir sonraki tuğla duzensiz bir şekilde koyulsa bile temeli sağlam olduğu icin binayı ayakta tutacaktır. O yuzden once kendimi tanıttım, geliştirdim, budur dedim. Bunun uzerine featler, beatler, değişik tarzlar, farklı sample ornekleri eklendi. Revuzyon halindeyim surekli. Eğer boyle olmasaydı bu kadar isimle calışamazdım da. Cunku once kendim bir şeyler yaptım, daha sonra isimlerle bir şeyler yaptım. Bu sayede de "isimleri kullanarak biyere geldi" dedirtmedim. Somut olan değişmelerse beat'lerim daha profesyonel hale geldi, kayıtlarım, okuyuş tarzım parcaya hakimliğim vs...

LT ile ortak album projeniz vardı. Bu projeniz hakkında bilgi verebilir misin ?

Bu gec kalan bir proje aslında. Yaşam denen koşuşturmaca geciktirdi bizi. Bu album bitme noktasında diyebiliriz. Kayıtları hemen hemen tamamlandı. Farklı tarzda parcalar barınıyor. Değişik nakarat ve okuma tarzları deniyoruz. Albumun cıkması yakındır, fazla geciktirmeyi duşunmuyoruz artık. Production olarak beatler Ehlirap'ten, mix ve mastering işlemleri bana ve LT'ye ait.

LT ile bugune kadar yaptığınız şarkılara bakarak ortak albumun melankolik ağırlıklı olacağını soyleyebilir miyiz ?

Evet melankolik, soft parcalar on planda olacak. Zaten tarzımız LT ile birbirine cok yakın. Ama suprizlerde olabilir. Unutmadan bu album bir de klibe sahip olacak Allah izin verirse.

Ortak album dışında ileride hayata gecirmeyi tasarladığın yeni projeler var mı ?

Evet var. Bir cok arkadaşın beklediği nokta burası. Şimdi surekli gelen feat tekliflerini bir yarışma ile değerlendirmeye karar verdim cunku yetişemiyorum bu yoğun ilgiye. Yarışma şoyle; 5 tracklik bir album yapacağım ve bu 5 track'te 5 tane feat olacak. Beat'ler bana ait. Feat yaptığım arkadaşlara parcanın nakaratı da ait. Bu arkadaşları ben sececeğim, tabi ki gonderdikleri demoları değerlendirerek. 20 Şubat 2008 akşamına kadar demolarını [email protected] adresine linkleyip atacaklar. Ben değerlendirip sectiğim arkadaşlarla mail ile irtibata gececeğim. Benimle feat yapmak ve ya kendini tanıtmak, dinletmek isteyen arkadaşlara iyi bir fırsat ve destek olur. Bunun dışında 2008'in ortalarında bir single album projem var ve yılın sonlarına doğru 23 track'lik bir albumle seneyi noktalayacağım. Bunların dışında bir projem yok şu an ama hayat neyi getirir bilinmez.

Şu anda Sakarya'da universitede Turizm Otel uzerine okuyorsun. Geleceğin icin bu yonde mi yoksa muzik piyasasında mı ilerlemeyi duşunuyorsun ?

İkisini de bir goturmeyi duşunuyorum. Cok zor olabilir bu ama kolay olsa rağbet etmem zaten. Her şey hayırlısıyla olsun diyelim, koşturmaca ve uretmeye devam.

Seni konserlerde pek sık goremiyoruz. Onumuzdeki gunlerde ki sahne programından bahseder misin ?

Hayatımın yoğunluğundan diyelim, sahne teklif eden arkadaşları kırmak zorunda kalıyordum. Bu konuda biraz fırsat bulduğum icin artık değerlendiriyorum. Başar'ı sahnede de izliyebileceksiniz. Onumdeki sahneler olarak 10 Şubat'ta Studio Live'da ki Rhytm and Poetry (RAP) Jam'de sahne alacağım. Şubat sonu ya da Mart ayında da İzmir'de bi sahnem soz konusu fakat daha kesinleşmiş birşey yok.

www.proleterya.com