Merhaba,

Ben uzun yıllar kararsız kaldıktan sonra, sonunda cesaret edip 1 hafta once ameliyatımı oldum. Ameliyat oncesi surecte "kadınlar kulubunun" cok faydasını gordum. Ben de tecrubemi paylaşıp sizlere yardımcı olmak isterim.

İlk paylaşımım ameliyat gunu alana kadar gecen surec:

İlk adım:
Once bir genel cerrah uzmanına gidin, meme sağlığınızın kontrolu icin ultrason/mamaografinizi cektirin. Ve ameliyata bir engel olup olmayacağı yonunde goruş alın. (Bazı kistler estetik ameliyat sırasında alınabilir, bir taşla iki kuş) (Benimkiler uygun değildi )

İkinci adım: Aile doktorunuza gidin, tam kan sayımınıza, tiroid değerlerinize, aclık şekerinize baktırın. Belki ameliyat olmadan once ufak bir tedavi gormeniz gerekebilir. (Orneğin demir eksikliği, tsh yuksekliği vb) (Ameliyat oncesinde demir seviyemi yukseltmek icin ilac kullandım)

Ucuncu adım: Şimdi doktor goruşmelerine hazırsınız
En az 3 doktor ile goruşun (Ben Hasan Fındık, Defne Erkara, Zekeriya Kul ile goruştum, ucu de işinin uzmanı ucune de ameliyat olabilirdim; secmekte cok zorlandım) Eğer erkek doktordan cekiniyorsanız, kadın doktor tercih etmenizi oneririm. Ameliyat oncesinde 2-3 kez ameliyat sonrasında ise 5-6 kez muayene olmanız gerekecek. Doktorlar hakkındaki geri bildirimleri okuyun ancak kotu yorumlar googledan bile silinebiliyor, kendi fikrinize guvenin mumkunse referans ile seciminizi yapın. En onemli şey doktor ile iletişiminiz, birbirinizi yanlış anlamanız mutsuz sonuclar yaratır. Mumkunse Oturduğunuz ilde bir doktoru tercih edin, dikişler iyileşmeden ucak yolculuğu bile canınızı acıtabilir. Doktor hakkında karar verebilmek icin goruşmenizde aşağıdaki sorular faydalı olur.(cevaplara takılmayın onemli olan iletişim şekli) Kullandığı impant markası ve neden bu markayı tercih ettiği Sizin icin onerdiği cc aralığı, implant şekli ve kesi yeri. Neden bu secimleri yaptı? Hangi hastahanelerde ameliyat yapıyor (Bu soru onemli, İc rahatlığı icin yoğun bakım unitesi olan donanımlı bir hastahanede olması iyi olur ) (Refakatcinizin uyuyabileceği bir alan olup olmadığı da onemli) Takviminde en yakın uygun tarih ne zaman? Operasyon toplam ucreti (Varsa) asimetrinizi, meme ayrıklığı gibi sorunlarınızı nasıl cozeceği İlk iki adımda yaptırdığınız tahlil sonuclarına gore ameliyatınıza bir engel olup olmadığı Dorduncu adım: Konuyu ailenize/eşinize acmanız onemli, iyileşme sureci sebebiyle oyle pek gizleyebileceğiniz bir şey değil.

Beşinci Adım: Estetik ameliyat olduğundan sgk gecerli bir rapor alamayacaksınız, ameliyat ve iyileşme sureci icin yıllık izin almanız gerekecek. Onerim Cumartesi ameliyat olup, 5 gun izin kullanmanız. İşe donene dek tamamen iyileşeceğinizden kimseye acıklama yapmanız gerekmez.

Altıncı Adım: Sectiğiniz doktorun uygun tarihlerini oğrenin. Gerekli parayı kendinizi zora sokmadan temin edebildiğinizden emin olun. Size ameliyat ve sonrasında yardımcı olacak kişilerin uygunluklarını da goz onune alarak gunu belirleyin ve doktora bildirin.

Ameliyat gununu aldıktan sonra gerisi kolay inanın, başka bir yazıda Ameliyat gunu aldıktan sonra gereken hazırlıkları paylaşacağım.