İlk solo albumunden bu yana 6 yıl gecen ve satışa sunduğu yeni solo albumu "Katafalk"ın ilk basımını 3 hafta gibi kısa bir surede tuketen Kodes Kahra ile solo albumunun uzerine bir roportaj gercekleştirdik. Katafalk'ın deneyselliğinden, Kodes Kahra'nın vokal tarzının geciş surecinden, ozel hayatından ve Dramelodi'den de bahsettiğimiz roportajı sizlere sunuyor, iyi okumalar diliyoruz.

İlk solo albumunden bu yana tam 6 yıl gecti. İkinci solo albumun icin neden bu kadar uzun bir sure bekledin ?

Dramelodi olarak bir şeyler ortaya cıkarmak cok daha kolay ve hızlı oluyor. Birlikten kuvvet doğar diyebilirim kısaca. Solo bir album yapmak gerek soz yazımı gerek altyapı olarak hatta bunun icine kayıt almayı da katabiliriz cok zor ilerliyor. Solo album fikri uzun suredir aklımdaydı ve once kendimi, daha sonra dinleyenleri daha fazla bekletmemek adına biraz acele de olsa albumu tamamladım.

"Katafalk" adını verdiğin solo albumunden, hazırlık surecinden ve albumun perde ardından bahseder misin ?

"Katafalk" olen onemli bir insanın naşının konulduğu kursu, platform anlamını taşıyor. Biz tabiri caizse cocukluğumuzdan beri muzik yapıyoruz ve yıllar ilerledikce duşuncelerimiz, muzikalitemiz ve kararlarımız yon değiştirebiliyor. Katafalk’ı son albumum olarak tasarlamıştım yani bir nevi muziğimin cenaze torenini sunmak istedim dinleyenlere. Ama şu ara bırakmaya niyetim yok. Biraz daha buralardayım. Album hazırlığına gelirsek bu calışmanın buyuk yukunu sırtlanan Smek Deces ust uste beni cezbeden altyapılar atarak fitili ateşlemiş oldu. Altyapılar bitti tam kayıtların yarısı tamamlanmışken ses kartım bozuldu ve biraz zaman kaybına uğradık. Yine de kafamda tasarladığım zaman diliminde albumu bitirebildim. Mix işlemlerini kısa zamanda Sorgu halletti ve basım aşaması halledilip satışlar başladı.

Albume gelen yorumlar beklediğin yonde mi ?

Dinleyenlerin neredeyse tamamı beğendiklerini soyledi. Yeteri kadar melankoli olmamasından şikayet edenler oldu ama tamamen olumsuz şekilde bir eleştiri almadım.

Album adına ve kapağına baktığımızda albumu dinlemeye daha başlamadan karanlık bir yan goruyoruz. Albumun bu yanını anlatır mısın ?

Herkes ruh haline ve kişiliğine gore sanatını icra eder. Ben de hissettiklerimi yazıyorum. Daha dip ve karanlık melodilerden haz alıyorum. Hayatın ve muziğin bu yonunu anlatmak benim ozelliğim. Ozellikle bu albumde olumden, olumden sonra ki hayattan ve yaşadığımız hayattan fazlaca bahsettim. Yaptığımız şarkılarda mesaj verme amacı guduyorsak gerceklerden bahsetmek en net mesajdır bence.

Albumu satışa cıkardıktan kısa sure sonra tum kopyalar bitti. İlk baskının kac adet olduğuna değinerek ikinci basımı duşunup duşunmediğinden bahseder misin ?

Albumden 50 adet bastım ve 3 hafta gibi bir surede tukendi. Yeni bir baskı yapmak icin pek gucum kalmadı cunku albumu elden satmak gercekten cok kulfetli bir iş. Tum uretim basım ve satışla bizzat kendim ilgilendim ve bunu yapma sebebim insanların somut bir albumu elinde tutabilmesi ve arşiv kutularında saklayabilmesiydi. Sattığım albumlerin buyuk coğunluğunu elden teslim ettim. Dinleyenlerle dialog kurmak istedim. Kısacası hedeflediğim gibi oldu. Şu an hala albumu satın almak isteyenler var. Belki 2. baskıyı yapabilirim. Cunku arşiv yapmak isteyenleri mahrum bırakmak istemiyorum. Ama yine de kesin bir şey aklımda yok. Albume bir tanıtım partisi de yapmadığım icin satış işi baya zorlaşıyor.

Albumu belli bir vakit gectikten sonra internete verecek misin ?

Underground olarak satılan bir albumu internete vermek cok sacma bir şey bence. Ona para veren insanları hice saymak istemediğim icin asla internete vermeyi duşunmuyorum. Zaten album 1 ay kadar sonra internete duşmuş. Ben toplam 50 album sattım ama cok daha fazlası insanlara ulaştı bunu biliyorum. Dramelodi’nin "Bozuk Plak" ve "Gramofon" albumu 5000 kadar indirilmişti. Eğer onu satsaydık nasıl bir rakama ulaşırdık onu merak ediyorum bugunlerde.

"İci Boş" şarkısında olduğu gibi albumde deneysel calışmalara da rastlıyoruz. Albumdeki deneysellikten bahseder misin ?

Metal ve Rock muzik benim icin Rap kadar onemli ve haz aldığım muzik turleri. Arada kendi şarkılarımda bu tınıları kullanmayı seviyorum. Bunun icin de Bilge Kağan’ın kapısını caldım ve o da boş tabağı dolu iade ederek albumde tuzu bulunanlar arasına girdi. Bunun yanında Kara Koza şarkısı da her zaman ki altyapılardan biraz farklı. Elektronik melodilerle harmanlanmış altyapılar gunumuzde cok yaygın. Ben de ara sıra kullanmayı seviyorum. Album soundunu kendi altyapılarım oluşturmadığı icin zaten başlı başına deneysel bir album. Bu arada scratchler icin de DJ Argub’a teşekkur etmek isterim.

Albumde brutal vokallerine de rastlıyoruz. Vokalindeki bu değişikliği de deneysellik olarak mı yoksa bir geciş aşaması olarak mı yorumlamalıyız ?

Geciş aşaması diyebiliriz. Vokal tekniğini tamamen başka bir tarza kaydırmayı bile duşunuyorum ama bunun icin gerekli zemini, belki de albumu henuz oturtamadım kafamda.

Belli bir kitleye sahip olmana rağmen duet listen oldukca mutevazi. Ozellikle satışa cıkarılan albumlerde duet listeleri ayrı bir taktik ile hazırlanırken senin boyle bir caba icerisine girmediğini de goruyoruz. Duet listenin mutevaziliği icin ne soylemek istersin ?

Aslında Katafalk albumu bambaşka bir album olabilirdi ama biraz sıkıldım ve aceleye getirdim diyebilirim. Yoksa icinde Kayra, No1 gibi isimlerin de duet listesinde yer aldığı, Farazi gibi beatmakerların hunerlerini sergilediği bir album dinleyebilirdiniz.

Ozellikle evliliğinin ardından Katafalk'a kadar sesini hic duyamadık. Bu evlilikten ve muzik yaşantının dışında nelerle uğraştığından bahseder misin ?

Evliliğim gayet guzel gidiyor. Hayatımı yoluna koymuş olmak daha sağlam adımlar atamamı sağlıyor. Muziğe gelince sadece biraz dinlenmek istedim. Ayrıca piyasanın hali ortada. Biz zamanında 1 sene icinde 3 album yapan bir ekiptik. Şimdi sindire sindire yapmayı tercih ediyoruz. Yeni gelenler biraz daha hızlı. Dramelodi 6. yılını dolduruyor ki bizim Dramelodi'den once başlayan bir diskografimiz var. Ayrıca yaş ilerledikce bazı taşlar yerine oturmaya başlıyor ve muziği biraz daha alt cekmecelere koymaya başlıyorsunuz. İş dunyası ve sosyal yaşam bu vites kucultmenin sebebi olabilir.

Evliliğinin muzik hayatını yavaşlattığını duşunuyor musun ?

Hayır. Dediğim gibi evlilik, iş dunyası ve sosyal hayat muziğin biraz daha askıda kalması tercihini doğuruyor sadece. Yapmak istedikten sonra ayda 2 ep yayınlayabilirim. Ama şu an ki piyasa da bunu yapmanın bir mantığı olduğunu duşunmuyorum.

Muzik hayatındaki bu yavaşlama Dramelodi projesini de kuşkusuz etkileyecektir. Dramelodi takipcileri icin bu konu hakkında neler soylemek istersin ?

Dramelodi biz olduğumuz surece var demektir. 5 yıl album yapmasak yaptığımız zaman bu yine Dramelodi’nin eseridir. Sorgu okulundan mezun oldu ve onunde askerlik durumu var. Onun da muzikle ilgili solo projeleri var. Bunların arasında illa ki sizi cekip cıkaracak, başka yerlere surukleyecek Dramelodi şarkıları dinleyeceksiniz.

Ufukta beliren yeni projeler var mı ?

Ufak ep'ler ya da singe'lar gelebilir.Arkadaşlarımızlar toplanıp bir şeyler hazırlayabiliriz. Zaman zaman yaptığım parcalardan derleme albumler hazırlayabilirim. Bakalım zaman gosterecek.

Eklemek istediğin bir şey var mı ?

Bu benim solo album roportajım. Albumu alan herkese teşekkur ederim. Arşiv niteliğinde ki bu albume sahip olanlar 20 yıl sonra bile benim elimi sıkıp bu albumu benden teslim aldıklarını hatırlasınlar istedim. Biz bu işi uzun suredir yapıyoruz ve gonlumuzce yapmaya devam ediyoruz. Zaman ayırıp ilgilendiğiniz bir sanatcı, bir muzisyen, bir ressam sizin değer verdiğiniz kadar sanatına devam edebilir. Bu ulkede underground rap piyasası kadar yoğun ama kaos icinde bir piyasa yok .Bu kaostan sıyrılmak icin sacma sapan insanları değil, gunluk prim yapan şebekleri değil gercek rap ruhunu taşıyan insanları desteklemelisiniz. Takipcilerime selamlar. Hiphoplife ekibine saygılarla.

Kodes K. / Dramelodi Project

Online: www.facebook.com/kahradram & www.twitter.com/kodeskahra

(Bkz: Kodes Kahra)