"Zincirleme Kufur Tamlaması" albumuyle dikkat cektikten sonra Şubat ayı icerisinde yayınladığı "Monolog" albumuyle oldukca iyi tepkiler alan Surveyan'la bu albumu uzerine bir roportaj gercekleştirdik. Albumun iceriğinden ve yapım surecinden bahseden Surveyan, tarzının Karacalı'ya benzetilmesi hakkında da yorum yaptı. Lafı fazla uzatmadan roportajı sizlere sunuyoruz.

Monolog albumunden ve "tek kişilik şov" konseptinden bahseder misin ?

Monolog cok anlamı bulunan bir kelime aslında hem bir oyunda, kişilerden birinin kendi kendine yaptığı konuşma, diyalog hem de tek kişilik oynanan oyun ve şov anlamına gelir. Bu albumdeki sozler, duetler, bulunan isimler hepsi beni yansıtan şeyler. O yuzden Monolog ismi cekici geldi ve kapağın tasarımı, cizimi yapılırken de fikir bu yone doğru gidiyordu. Hem album kapağı uyumu, hem de beni yansıttığı icin boyle bir isim sectim.

Albumun hazırlık sureci yaklaşık bir bucuk sene surdu. Bu sure icerisinde aksaklıklar da olduğu icin sure uzadı. Altyapılar oluşturulduktan sonra, altyapılara uygun isimler oluşturdum kafamda ve daha sonra dolu bir duet listesiyle Monolog cıktı ortaya. Konsept olarak ise; herkesin icinden bir parca da olsa kendini bulabileceği bir album yapmak istedim. Her kitleye hitap edecek parcalar bulundurmak istedim acıkcası.

Albume gelen yorumlar bir onceki albumune nazaran daha dikkat cekici boyutta. Bu albumle daha buyuk bir adım attığını soyleyebilir miyiz ?

Evet tabi ki. Genel yorumlara bakıldığında ilk albume gore daha cok dinleyiciye ulaşıldı ve beğenildi. İlk albumun bir tık ustunde olması gerekiyordu ikinci albumun, enim gozumde. Bunu gercekleştirmek istedim ve gercekleştirdiğimi de duşunuyorum ilk albume gore.

Duet listesine baktığımızda dinleyicilerin bayağı mutlu oldular. Nasıl belirledin bu listeyi ?

Aslında duet listesindeki tum kişiler dinlemekten zevk aldığım ve kişilik olarak sevdiğim insanlar. Bu listeyi belirlerken amacım; Zincirleme Kufur Tamlaması'ndaki kaliteli duet kadrosunu tekrar albumde bulundurmak ve cıtayı biraz daha ust seviyeye taşımaktı. Altyapılar oluşturulduktan sonra o altyapıya uygun isimler belirledim. Her biri ayrı ayrı kemik kitleyicisi olan isimlerdi zaten, onlarda sağolsun hic duşunmeden evet dediler ve albumde yer aldılar.

İki albumunun genelinde de agresif bir tarzın var. Bu agresiflik muzikal bir kimlik mi yoksa sosyal hayatında da bu agresifliği taşıyor musun ?

Bu agresiflik hem muzikal kimlik hem de sosyal hayatımda da bulunan bir durum. Sırtımda bir canta gibi taşıyorum her yere. Sosyal hayatımda ani sinirlenen biriyim, muzikte de agresif olmak hoşuma gidiyor acıkcası.

Senin icin "Karacalı tarzında rap yapıyor" yorumu yapılıyor. Karacalı ile karşılaştırılmak seni rahatsız ediyor mu ve bu benzetme icin sen ne duşunuyorsun ?

Evet bu karşılaştırma surekli yapılıyor. Bu muziğin başlangıcından itibaren zaten herkes yeni bir stil veya bir tarz yaratmadı, herkes birilerinden etkilenerek başladı bu işe. Karacalı benim muziğe başlamamı sağlayan kişidir. Kişiliği ve muziği benim icin cok ozeldir. Ancak ben hicbir zaman onun tarzında bir şeyler yapmayı amaclamadım, amaclasam da bu cok zor cunku cok farklı bir seviyede kendisi. Sesimiz belki benziyor olabilir, belki etkilenmişliğimde olmuştur ama hicbir zaman oyle bir amacım olmadı, olmaz da. Etkilenmişliğim varsa da varsın bu isim Karacalı olsun.

Albumdeki herhangi bir calışmana video klip cekmeyi duşunuyor musun ?

Sodyum Devşirme parcasına bir klip duşunuyorum ama basit bir şey olmasını istemediğimden oturu, şartlar buna elverirse gercekleştireceğim. Şartlar oluşmazsa da album klipsiz kalacak diyebiliriz.

Hayata gecirmeyi duşunduğun yeni projeler var mı ?

Şuanda herhangi bir proje olduğunu soylemem ama kesin bir şey soylemek doğru değil.Hic umulmadık anda bir proje olabilir.Onun dışında bazı beat albumlerinde ve birkac arkadaşımın albumunde yer alacağım.

Yakın zamanda katılacağın organizasyonlar var mı ?

Şuanda katılacağım herhangi bir organizasyon bulunmuyor. Olduğu takdirde fan sayfasından takip edebilir dinleyiciler.

Eklemek istediğin bir şey var mı ?

İlk oncelikle Hiphoplife sitesine, ailesine ve emekcilerine teşekkur ediyorum. Saygı gosteren, albumu indirip, vaktini ayırıp dinleyen, beğenen, beğenmeyen herkese saygılarımı ve teşekkurlerimi sunuyorum. Sonuna kadar hiphop.

Album: Surveyan - Monolog / Alternatif

Online: www.facebook.com/surveyan