Uzun bir suredir sessiz kalan Despo, Sayedar ve Argo'nun da eşlik ettiği "Sonun Başlangıcı" adlı albumuyle dinleyicileri ile buluştu. Albumun ardından Despo ile kısa bir soyleşi gercekleştirdik. Albumden, sessizlik surecinden ve gelecek planlarından bahsettiğimiz kısa soyleşimizi sizlere sunuyor, keyifli okumalar diliyoruz.

Uzun zamandır sesin cıkmıyordu. Neden bu kadar uzun sessiz kaldın ve bu sureci nasıl değerlendirdin ?

Hayat şartları yuzunden artık muzik yapmak icimden gelmiyordu denebilir. Bir cok sacma olay yaşadım ve fark edemeden beni doldurdu. Sonrasında tekrar muzik yapma isteği uyandırdı bende. Ara ara bir şeyler yapıyordum ama solo olarak değil onun dışında produksiyon işleri ile uğraşmaktaydım. Bu surecte kendime cok şey kattım bu muzik adına ozelliklede hayatıma. Hayatımda kimin olması kimin olmaması gerektiğini, nelerin yanlış nelerin doğru olduğunu kavradım ve yolumu buna gore cizdim.

Albumun hazırlık aşamasından ve yansıttığın konseptten bahseder misin ?

Ruya gibi parcasını 2 sene once kaydettim, onun dışında Bonus olarak verdiğim parca 3 sene oncesine dayanıyor, diğer şarkıları da 2 ay icerisinde kaydettim. Surekli beat yaptığım icin beatler surekli değişiyordu malum, o yuzden 5 tanesinde karar kıldım ve kullanmaya karar verim. Albumdeki sozlere ve konsepte gelecek olursak farklı şeyler denemeyi tercih ettim aslında yazıklarım yaşadıklarımın bir aynası oldu diyebilirim. Rahatsızlıklarım, mutluluklarım vs vs tum gorduklerimi paylaştım. Sonun başlangıcı gibi bir konsept secmemin nedeni ise senelerdir bu işi yapan ve suskun olan insanları bir nebzede olsa umutlandırmak ve artık bir şeyler yapmalarının zamanının geldiğini onlara gostermekti.

Uzun bir aranın ardından albume gelen yorumlar beklediğin yonde mi ?

Dinleyen ve seven herkese teşekkur ederim. Guzel yorumlar aldım, lakin suskun kalmamam konusunda daha cok yorum oldu. Umarım bir daha tekrarlanmaz cunku bende rahatsızlık duydum bu durumdan.

"Telaş Ne" adlı şarkıya Amerikan Futbolu'ndan karelere de yer verdiğin bir klip cektin. Bu klipten ve klipte kullandığın oğelerden bahseder misin ?

"Telaş Ne" arkadaşımla otururken eğlence amaclı cıkarttığımız bir nakarattı. Sonra bunu kullanmak istedim, beatini hazırlayıp şarkıyı kaydettim, parcanın oluşumu bu şekilde oldu. Şarkıda bu gune değinmek istedim, piyasada donen beni rahatsız eden tum unsurlara cevapsız kalamazdım, cunku gercekten rapi abaza rapcilerin abazalara sunduğu bir rap olarak değil daha cok bunu undergroundda olan ve bu işe senelerini vermiş insanların adına sunmak istedim.Klibi Alper Eren arkadaşım sağ olsun cekti ve montajladı. Aslında cekmek istediğim bir klipte amerikan futbolu oğelerini kullanmak hep aklımda olan bir şeydi. 2002-2006 yılları arasında bu sporu yaptım ve o gunden beri de ilgim cok olmuştur. Sağ olsun arkadaşlar bizi kırmadılar ve antremanlarından bir kac goruntu aldık. Klip 1 haftada cekildi ve 2 gun gibi kısa bir surede montajlandı, daha iyi bir şey yapılabilirdi tabiî ki de.

"Yerim Yok" senden duymaya alışık olmadığımız tarzda bir calışma olmuş. Bu tarz deneysel calışmaların devamını getirmeyi duşunuyor musun ?

"Yerim Yok" şarkısı, bir gun oturup beat yaparken o an televizyonda gorduğum reggea bir şarkının beni etkilemesiyle yaptığım beati bırakıp boyle bir şey yapmaya karar vermemle başladı diyebilirim. Sağ olsun Sinan Kocak’ta gitarı ile bu parcaya can kattı. Deneysel şeyler her zaman ilgimi cekmiştir ve devamı da gelecek.

Yeni bir klip calışması duşunuyor musun ?

Tabiî ki de. Gorsel olarak dinleyicilere bir şeyler sunmak zorundayız. Zamanla hepsi gerceklemiş olacak.

Album sonrası konser programın var mı ?

Şuan icin Sayedar'ın albumunun cıkmasından sonra birlikte akşam başlayacak bir album release partisi fikrimiz var 1 aya kadar belli olmuş olur durum. Onun dışında bir konser programım yok.

Hazırlamayı duşunduğun yeni projelerini anlatır mısın ?

Şuan icin 5 6 parcalık bir şey duşunuyorum. 2 ay icersinde hazır olacak diye umit ediyorum. Bu albumde bana eşlik edecek birisi daha var surpriz olsun. Onun dışında Sayedar ile ortak bir calışma yapmayı duşunuyoruz beatlerimiz de var. Kısmetse ondan sonrada solo olarak bandrollu album duşunuyorum.

Eklemek istediğin bir şey var mı ?

Hiphoplife ailesine, yıllardan beri bu işi yapan tekel oldukları icin teşekkur ediyorum. Beni seven dinleyen herkese teşekkur edip onları artık yalnız bırakmayacağımı belirtiyorum. Son soz Rapte olsun.

Album: Despo - Sonun Başlangıcı / Alternatif

Online: www.facebook.com/despobonzo & www.twitter.com/despobonzo