"Psikoz" albumunden ve hazırlık surecinden bahseder misin ?
Bu album psikopat bir katilin topraklarıdır, oldureceği insanlar uzerinde değişik fanteziler deneyen kelime ordusudur. (Laf laf laf laf...vs.) Aslında sıkıldım aptal kutusunda şebekleri gormekten, daralıyorum onları her saniye izlemekte olan halkımızı gormekten. Vahşice surdurulen bir ayinin ortasında kalmışız ve kanımızı birer birer akıtıyorlar o kırmızı halılarının ustune! Bu surecte tarafımı ve duygu, duşuncelerimi masaya vurdum yumruk gibi. Ve bu tavrımı paylaşmak istedim. Bu nedenle albume "psikoz" adını verdim ama ben gayet sağlıklıyım cunku farkında olmak sağlıklı olmaktır bana gore.
Bu albumde tum altyapılarda senin imzanı goruyoruz. Arap ezgilerinden club'a kadar yelpazeni geniş tuttuğun beat secimlerinden bahseder misin ?
Ben sanırım neyi yaşamışlığım varsa onu kağıtlara aktarmayı ve bu yazılarımı muzik ile butunleştirip kendime ozgu şarkılar oluşturmayı seviyorum. Maddi kaygım yok ben sadece icimden geleni yapıyorum. Buyuk bir beat grubunun icindeyim yurtdışında, yaptığımız sampleları plak şirketlerine pazarlıyoruz. Tarz ayrımı yapmadığımdan dolayı sanırım imza attığım işlerde bu hissediliyor. Ayrıca benim icin tabii ki onemli olan once kendine beğendirmek şarkıyı, dinlediğinde değil ilk okuduğun zaman icine siniyorsa şarkı okurum ve cıkarım bir daha o şarkıyla uğraşmam cunku orada ruhumu yakalamış orada hapsetmiş isem mix işlemleri icin bir daha acsam o projeyi kaybedeceğim o ruhu, orijinalliği bırakıp gidecek beni…
Album kapağında illuminati izlerine rastlıyoruz. Kapakta anlatmak istediğin, desteklediğin duşunce nedir ?
Psikoz: Duşunce ve duyunun ağır oranda zarar gormesidir, zihinsel bir cokuştur. Biz yıllarca her donem farklı farklı hastalıkların adını duyup urkmedik mi millet olarak? Etnik temizlik yapmak isteyen kesimleri gormedik mi ? Eurovision'u dansının sonunda piramit simgesi şekliyle bitiş yapan sanatcıyı birinci yaptıklarını bilmiyor muyuz ? Donem donem sozde ekonomik kriz cıkartanları fark etmedik mi ? Yıllardır 1 doların arkasındaki o işareti merak edip araştırmadık mı ? Ne yani embesil misiniz ? Herşeyden bir melek kadar habersiz masumları katmıyorum, "aman, sus ses cıkarma" modunda olmanın, yıllardır bu duruma sessiz kalan bir insan topluluğunu gormenin, aynı zaman dilimlerini paylaşmanın, 3- 5 kişiyle sesini ancak karakolun yankı yapan rutubetli odalarında cıkarmanın psikolojik bir anlatım simgesidir o fotoğraf. Kimse kusuruma bakmasın belki yanlış bir duşunce olabilir ama ucgenin icine gecip orta parmak değil de fermuarımdan dışarı sallandırsam da avatarlık bir resim olur cıkardı yeni nesil genclerin msn'lerinde.
Album sonrası gerek cevrenden gerekse forumlardan gelen yorumlar beklediğin yonde mi ?
Ben bir sonraki albumume hep değişiklik katmışımdır yıllardır, beni takip eden arkadaşlar bilir. Her albumum bir oncekinden cok farklıdır. Alıştırdım, seviyorlar. İlahi de okusam, deli gibi punch atsam da kemik kitlem var benim ama forumlarda tek sorun kapak sanırım. Anlayacaklarını umut ettim ama benim hatam ! Album kapağının arkasına buyuk harflerle yazmam gerekirdi neden boyle bir fotoğraf kullandığımı.
Albumun en dikkat ceken noktalarından birisi de sesini ve vokalini on planda tuttuğun nakaratlar. Album geneline yaydığın nakarattaki tarzından ve muziğindeki yerinden bahseder misin ?
"Nakarat Adam" diye anılırım yıllardır cevremce. Coğu kişiye onculuk etmişimdir nakaratlar konusunda. İlk zamanlar sevgili Hiphoplife'ın değerli yazarları bana kucuk duşurucu sozler soylemiş olsa dahi şuan o nakaratları yapan bugunku genc arkadaşların şarkılarının sozlerini duvarlarına kazıyorlar. Eee kısmet meselesi, benden nefret ettiler onları sevdiler

Nakarat demek şarkının "Besmele"sidir. İlk once nakarat yazarım sonra verse'lere yoğunlaşırım. Nakarat benim icin muzikal anlamda herhangi bir işe başlarken cekilen besmele kadar ilk yapılması gereken şeydir.
Yabancı şarkı isimleri ve yabancı kelimeler buyuk bir kesim tarafından eleştiri oklarına maruz kalırken sen "Keep On Rise" parcasında nakaratı İngilizce okumayı secmişsin. Bu tercihinden, parcadan ve tepki cekebileceğini duşunup duşunmediğinden bahseder misin ?
Şukurler olsun alemlerin Rabbine ki ben musluman bir Turkum ve Turkce'dir ana dilim. Boyle buyudum, boyle de olurum. Muzik bir evrensel dayanışma topluluğudur, her dilin muziğe kattığı anlamlar cok buyuktur. Muzik evrenin dilidir diyebiliriz aslında. Ulkemizde ve dunyadaki gelmiş gecmiş cok değerli bestecilerin "ilham"ı yakalamasının akılla ilgili olduğunu duşunmuyorum. Yaratım anında ice doğuş diye tanımlanan, evrenden insana acılan kapının aralığıdır. Hangi coğrafyada doğmuş olursak olalım, hangi ulkede yaşıyorsak yaşayalım, hangi kulturden olursak olalım muziğin her turunden, her tınısından her dilinden etkilendiğimiz kesindir. Saygılar.
Albumde en beğenilen parcaların başında "Hayat" geliyor. Değinir misin bu calışmana ?
Hayat şarkısı kendimin, kendi hayatım, kendimi gorduğum yerim. Hayat surekli size verdiği iyi şansları cok gecmeden başınıza kakar, yeni bir maceraya atılırsınız akabinde ve haliyle bir sonraki hayat karmaşasının size neleri getireceğini duşunmeye başlarsınız. Avuclarınızın arasından saclarınız eksik olmaz ve bayağı bir ayakkabı eskitirsiniz bu hengameden dolayı.
Pop'a daha yakın olan "Zirvedeyim" bir Hiphop albumunun icerisinde sıradışı bir calışma olmuş. Bu calışmandan bahseder misin ?
Bu tarz albumler takipcilerime sunacağım ilerleyen zamanlarda. Albumun marjinalitesine uygun olan bir parca oldu, iyi de oldu. Beğenildi bayağı, cok mutlu oldum, iyi yorumlar aldım. Kral TV'deki nice ebelek gubelek şarkılardan iyidir diyorum. Tabii ki sırıtıyor olması normal boyle bir albumde ama ben muzikal anlamda calışmalarımı paylaşmayı severim. Ne olursa olsun bu gayeyle paylaşmak istedim. Akabinde bir R&B/POP albumu hazırlayacağım ileride detaylı bir şekilde.
Zirvedeyim icin kariyerinde farklı bir muzik tarzına geciş koprusu diyebilir miyiz ?
Bu tarz ve diğer aklınıza gelen tum herşey hic eksik olmadı ki benden. Hep vardı hep de var olacak. Yıllardır surdurduğum bu cesaretim sayesinde R&B - POP - ROCK albumleri hazırlıyorlar artık ve inanıyorum ki inşallah bu tarzlar icin daha nicelerine ilham kaynağı olacağım.
Dinleyiciler en cok album kayıtlarının kalitesini eleştirmişler. Sen bu konuda ne soylemek istersin ?
Haklılar, evet. Zamanımın buyuk bir kısmı işte ve evde kızımla geciyor, eskisi gibi pek fırsatım yok didiklemeye kayıtlarımı.
Flex yaparken soylediklerinin anlaşılamayabileceği ve dinleyicinin anlatmak istediklerini tam olarak anlayamama duşuncesi seni endişelendiriyor mu ?
Anlayanlar genelde cok. Hatta tum flex şarkılarımı benden daha iyi ezberleyenler var ama anlamayanlar icin yapacakları tek şey beyinlerini biraz daha hızlı calıştırmaları. En azından "ne diyor lan bu" deyip. Anlamak icin, benim icin değil ! Yoksa benim cesurca, kimsenin ne dediğine takılmaksızın, ozgurce icimden geleni yapmaktan başka yapabileceğim bir şeyim yok. Bu kimine ters gelebilir ama benim hissettiklerim kendi muziğim icin daha onemli cunku bu benim gonul işim.
Turkiye'de flex'i tarz olarak benimseyen, devam ettiren pek fazla isim kalmadı ve eskiden bu tarzı benimseyenler de farklı vokal ceşitlerine yoneldiler. Senin de gerek nakaratların, gerekse vokal tarzındaki baskınlık goz onune alındığında flex'ten yavaş yavaş uzaklaştığını soyleyebilir miyiz ?
Ben yaptığım her şeye surekli farklılık katmayı seviyorum. Ozlemeyi ve ozletmeyi seviyorum. Uzaklaşmaktan ziyade seviye bırakıyorum, yani tek bir tarafa ağırlık vermiyorum. Tum yapabildiklerime aynı uzaklıktayım.
Senin flex tarzında gerek yerli gerekse yabancı dinlediğin, desteklediğin veya dikkat edilmesi gerektiğini duşunduğun isimler var mı ?
Once Bone Thugs Harmony, sonra Twista ve en son Busta derim ama ne dediğini kendi ulkesindekiler de anlamıyormuş hızlı soylediğinde ama ben adamı seviyorum, bu engel teşkil etmiyor bana. Turkiye'de yerin ustunde flex yapan Ceza vardır. Tartışılmaz şıklardan birisidir ayrıca yerin altında ise Canka, Hayki, Kadıkoy Acil, Saian ve Patron'u dinlemelerini isterim cunku kendilerine has tarzları var. Ama benim tarzıma en yakın Bone Thugs Harmony'dir ve bu işin ustatlarıdır. Nirvana'ya ulaşan şarkılarım Krayzie sayesindedir ! Adamım !
Yapılan organizasyonlarda neredeyse hic adını goremiyoruz. Bu bilincli bir tercih mi yoksa teklif mi gelmiyor ?
Ben istemiyorum cıkmayı ama arada bir sıkıldığımda katıldığım oluyor. O da beni dinleyen insanların beni sıkıştırmasından kaynaklanıyor

Herhangi bir calışmana klip cekmeyi duşunuyor musun ?
Şuan bu işe bakacak ekibim yok. Zaten vaktim olmuyor. Belki daha sonra boyle bir calışma yapabilirim.
İleride hayata gecirmeyi planladığın yeni projelerden bahseder misin ?
Bir kız cocuğum oldu onunla ilgileniyorum genelde ama işten vakit buldukca ise Canka'yla şarkılar yapmaya calışıyorum. Ortak bir album sunabiliriz tum takipcilerimize.
Eklemek istediğin bir şey var mı ?
Siz değerli Hiphoplife ailesi'ne desteklerinden dolayı minnettarım. Okurları, yorum yapan yazarları ve beni dinleyen tum herkese teşekkuru borc bilirim. Dostlarıma, duşmanlarıma, sevenlerime, sevmeyenlerime teşekkur ediyorum. İyi ki varsınız, siz olmazsanız nam sahibi olamazdım. Daim olun. Saygı ve Barış ! Kurşun.
Album: Kurşun - Psikoz / Alternatif
Album: Kurşun - Platonik Cek
Album: Kurşun - Histeri