"Onyargı" albumunden once yaptığım "Reenkarnasyon" albumunden sonra, ceşitli yerlerden hakkımdaki yorumları takip ettim. Gordum ki bana karşı oluşan bir onyargı var ve bu onyargının oluşmasında benim de payım buyuk. Daha sonra bu onyargıları yıkmayı hedefledim ve albumu oluşturmaya başladım. Surekli şarkılar kaydettim ve onları bir klasorde topladım. Zamanı geldiğinde de yaptığım o şarkıların icinden elediklerim ile “Onyargı”yı oluşturdum. Album kayıtlarını kendi studyomda yaptım. Albumdeki one cıkan şarkıların buyuk kısmının beatleri Mert BARGUN’a ait. Diğer dikkat ceken bir şarkı olan “Mırın Kırın” şarkısının beati de Esat BARGUN’a ait. Onun yanı sıra albumde free ve instrumental beatler de bulunmakta.
Bu konuya da ayrıca değinmek istiyorum. Bana gore ortaya dinlenebilir seviyede, guzel bir şarkı cıkacaksa beatinin free olup olmamasının bir onemi yok. Cunku ben underground muzik yapıyorum. Amacım dinlenebilir şarkılar yapmak ve bunu ne şekilde olursa olsun yapmak mubahtır diye duşunuyorum.
Albumde bu sefer Olympos'tan kimseyi goremiyoruz. Senin icin "Pit10 veya Beta sayesinde bu kadar unlu oldu" diyenlere bir nevi cevap diyebilir miyiz duet listesi secimine ?
Evet tam olarak oyle diyebiliriz. Beta ve Pit10’un benim muzikal anlamda gelişmeme cok katkıları olduğu doğrudur. Bunda da yanlış bir durum goremiyorum. İnsanların arkadaşlarına destek olması kadar doğal bir durum yoktur. Zaten "mırın kırın" şarkısındaki “duşmanımın değil dostlarımın sayesinde prim yaptım evet” sozu de bu duruma cevap olarak yazılmış bir cumledir. Hic tanımadığım bir adama diss yaparak prim yapmaktansa dostlarımın desteğiyle prim yapmak daha şereflidir benim icin. Bu konuda eklemek istediğim bir şey daha var. Ben bu işi yaptığım icin onlar bana destek oldu. Onlar destek oldukları icin ben bu işi yapmıyorum.

Diğer albumlerini golgede bırakan bir album olmuş "Onyargı". Bu albumle onyargıları yıkabildiğini duşunuyor musun ?
Tabiki onyargıların hepsini yıktım diyemem fakat buyuk bir kısmının yıkıldığını gorebiliyorum. Bu onyargılar bir kerede oluşmadıysa elbette bir kerede yıkılamaz. Mesela Freestyle King yarışmasında da bazı dinleyicilerin onyargısını yıktığımı duşunuyorum. Bunlar benim icin geleceğe yatırım niteliğinde adımlardır.
"Mırın Kırın " şarkısında cok dolduğunu, kin kustuğunu goruyoruz. Nedir seni bu kadar dolduran ?
Bu şarkı da gercekten kinimi kustum. Beni dolduran konuların başında bazı dinleyicilerin emeğe olan saygısızlığı geliyor. Onun yanı sıra son donemlerde yapılmaya başlanan ve icinde ana avrat kufurler gecen dissler oldu. Sırf diss yaparak un kazanmaya calışan insanların turemesi oldu. Rapi kalıba sokmaya calışanlar oldu. Tum bunların biriktiği bir anda Esat’ın o beati gondermesiyle duygularımı acığa vurdum.
"Surtuk" adlı calışman bayağı dikkat cekti. Bahseder misin bu calışmandan ?
Bu şarkıdaki kişi ve kurumlar tamamen gercek urunudur : ) Yani telefon konuşmaları da dahil hicbir şey kurgu değildir. Şarkının oluşma aşamasından bahsetmeme gerek yok. Cunku zaten şarkıda anlattıklarım oluşma aşamasını acıklar nitelikte. Ayrıca bir cekincem olmadı. Zaten cekinseydim şarkıyı albume almazdım ve o şarkı da yapıp sadece benim dinlediğim şarkılarım kervanına eklenirdi.
"Vur" şarkısında "piyasaya girerken hatalarım var" diyorsun. Ozeleştiri yaparsan bu hataların icin neler soylemek istersin ?
İnsanın fikirleri surekli değişir. Benim fikirlerim de değişti ve gecmişte yaptığım bazı şeyler sacma gelmeye başladı. Dolayısıyla bu durum yaptığım işlere de yansımış oldu. Bu bence bir avantaj cunku hatalarınızı fark edip ona gore uretirseniz gelişmeye devam etmiş olursunuz. Ben boyle yapıyorum. Her şarkımın oncekinden iyi olması icin cabalıyorum. Yani bu yolda kendimi baz alarak ilerliyorum. O yuzden “beni kimseyle kıyaslama” : )
"Seni Kandırdım" adlı calışmana cektiğin klibin ardından bazı olumsuz yorumlar geldi. Sen bu konu hakkında ne soylemek istersin ?
Bildiğiniz gibi en son “Seni Yine Kandırdım” şarkısına cekilen klibi yayınladım. Oncelikle bu klip hakkında acıklamak istediklerim var. Herkesin bildiği gibi hicbir mc bu işten hayatını idare ettirebilecek kadar para kazanamıyor. Dolayısıyla da bu işe yeteri kadar yatırım yapamıyoruz. Ben de şuan elimden gelenin en iyisini yapmaya calıştım ve şuanda yapabildiğim bu. İlerde daha sağlam klipler de olacaktır ama şimdilik bunlarla idare edin işte : ) İlk klibi bu şarkıya cekmek istememin nedeni bu şarkının rap dinlemeyen insanlara da kendini dinletebileceğini duşunduğum icindir. Hiphoplife’taki bazı yorumlardan gorduğum kadarıyla kimi rap dinleyicileri bu durumdan pek memnun olmamışlar. Onlara soylemek istediklerim var. Değişikliklere acık olmalılar. Eğer değişiklikler olmazsa tum işler tekduze olur ve piyasamız genişlemez. Rap dinlemeyen birkac kişinin diline dolaşmalı artık şarkılarımız. Bunun icin ne gerekiyorsa yapacağım. Ukala olarak algılamasın ama artık rapin matematiğini kavradık piyasa olarak. Şu saatten sonra da cıkıp “bu rap mi şimdi?” gibi yorumlar yapılmamalı. En azından benim şarkılarımın altına. Rapin bir cercevesi var ve ben bu cercevenin farkındayım ama bazen farklı kitlelere ulaşabilmek icin farklı işler yapılmalı. Sizin hoşunuza gitmez, bunu anlarım. Fakat en azından saygı duyup karalamaya calışılmasın istiyorum. Yani ben “Mırın Kırın “a klip yapınca rapci olup, “Seni Yine Kandırdım”a klip yapınca rapci olmayacak mıyım ? Benim rapci olup olmamam bu kadar basit nedenlere mi dayalı ? Battle bir şarkı yapınca “sağlam rapci” olup, deneysel işler yapınca “bu da rapci mi lan” olmak artık bana komik geliyor. Ayrıca yeni klip calışmaları da elbet olacaktır. Takipte kalın.
Eklemek istediğin bir şey var mı ?
Bizler elimizden geldiğince bu işe yatırım yapmaya calışıyoruz. Gercekten gozukmeyen cok buyuk fedakarlıklar donuyor ortamımızda. Dinleyicilerimizde bizim piyasamızın durumunu goz onunde bulundurarak bizi değerlendirmeliler. Farklı rap tarzlarına saygı duymayı oğrenmeliyiz. Rapcilerin yerine rap’in taraftarı olmalıyız. Orneğin benim şarkılarım hitap etmiyorsa dinlemeyebilirler. Fakat saygı duymalılar. Cunku ben rap icin uretim yapıyorum. Oyle veya boyle amacımız aynı. Benim en buyuk hayalim muzik işinden gecimimi sağlayabilmek. Omrumun sonuna kadar muzik yapacağım. Sizler dinleyin veya dinlemeyin ben bu işi hissederek yapıyorum ve yapmaya devam edeceğim. Goruşmek dileğiyle sevgiler, saygılar.
Oğuz Solmaz.
Online: www.facebook.com/oguzflowart & www.twitter.com/OguzSolmaz & www.facebook.com/oguz.solmaz34