Islamic Force'la rap alemlerine giren, Boe.B'nin trajik olumuyle yola tek tabanca devam eden, hayatı sokak ve hapis arasında gidip gelen, derin ve asi bir ses Killa Hakan. Dorduncu albumu oncesi Killa'yla biraz toplumsal, biraz psikolojik ama kesinlikle samimi bir sohbete daldık...Batı Berlin'de Turk işcilerin yerleşim merkezi Kreuzberg'de bir araya gelen rap grubu Islamic Force'ta yetişen Killa Hakan, gecen yıl ucuncu solo albumu "Kreuzberg City"yi cıkartmıştı. Ancak duyduk ki usta rapci dinlenmek yerine yeni albumu icin hazırlıklara başlamış bile. Kendisini yaşadığı Berlin'de bulduk ve ozel bir roportaj gercekleştirdik.
Bilmeyenler icin oncelikle isminizden başlayalım. "Killa" ismi nereden geliyor?
Her dediğimi yaparım, sozumu tutarım. Bir hedef gozume kestirdiysem mutlaka gercekleştiririm. 15 yaşından beri bu boyle devam eder. O yuzden Hakan, "Killa Hakan" oldu.
Muzikal kariyerinize İslamic Force'la başladınız. Islamic Force'un cıkış amacı neydi?
İslamic Force, Boe.B yani Bulent İpek'e ait bir calışmaydı. O, grubun beyniydi. Rap'i ondan oğrendim. Boe.B, sahipsiz bırakılan gurbetci cocuklarının, uyuşturucuya kurban giden gencliğin hikayesini anlatıyordu. Turkce sample'larla ingilizce rap yapan ilk sanatcıydı ve albumleri yok sattı.
Sonra Turkce rap yapmaya başladı, değil mi?
Sonra Turkce yapmaya başladı cunku Almanya'da Turk dilini ucuncu sınıftan bile aşağı goruyorlardı. Arabesk dinleyenlere ise herkes guluyordu. Biz boyle ufak tefek hikayeleri de goz onune alarak dilimizi her yerde gostermek istedik. İslamic Force bu anlamda bir başkaldırıydı. "Biz de buradayız, Avrupa'nın goz bebeğindeyiz. Ailelerimiz gibi kart basmayacağız, robot olmayacağız." demeye calışıyorduk. O zamanlarda kimsede Boe.B'deki yurek ve akıl yoktu. Tamam, profesor, avukat ya da doktor değildik ama başıboş kalmış genclerimize ufak da olsa bir yaşam işareti, bir umut verebildik. Buraya gelmiş tum işci ailelerinin aklında o zaman Turkiye'de bir daire alacak kadar para yapıp geri donme fikri vardır ama hikaye oldu. Zamanla cocuklarının Avrupa'da okumalarının daha iyi olacağını duşunmeye başladılar. O ani donuş kimi icin son, kimi icinse başlangıc oldu. Boe.B vefat edince verdiği emekler boşa gitmesin diye ben devam ettim ama onun gibi tecrubem ve bilgim yoktu. Her gun calışarak devam ettim ve Boe.B'ye layık olmaya calıştım.
Keskin bir mizacınız var. Sizi yumuşatacak ya da değiştirecek herhangi bir şey olabilir mi?
Boe.B'nin gidişi benden de cok şey goturdu. Tabii ki beni de yumuşatacak şeyler olabilir ama korkutacak şeyler asla olamaz. Uzulebilirim ya da sevinebilirim belki. Ama korku Boe.B'nin gidişinden sonra kalmadı. Saygıya saygı, sevgiye sevgi, derim. Ben dipten geldim. Cok ama cok derinden.
"RAP KURTULUŞTUR, OZGURLUKTUR"
Muzik uğruna cok zor gunler gecirdiğiniz acık.Sonuca baktığınız zaman butun bunlara değdiğini soyleyebilir misiniz?
Zor gunleri hÂl geciriyoruz ama bunlar corbadaki tuz gibi oldu. Sadece zor gunleri atlatmasını iyi beceriyoruz. Artık eskisi gibi bilincsiz değiliz ve coğu vatandaşımız uyandı. 60 yaşında okula gidip okuma yazma oğrenmek isteyen ve bunu gercekleştiren insanlar var artık. Rap'i Turkiye'de bazı okumuş, gun gormuş kişiler kotuleyebiliyor. Kadınları aşağıladığını, rap dinleyenlerin şeytana taptığını soluyorlar. Bence gundemde kalmak icin saldıracak başka bir şey bulabilirler artık. Rap kurtuluş, rap ozgurluk, rap muzik demek ve Turkiye'nin geleceği kesinlikle rap dinliyor.
Bugune dek Fuat, Ceza gibi bircok unlu MC'yle calışmalar yaptınız. Rap dunyasındaki arkadaşlıklar, cekişmeler icin ne duşunuyorsunuz?
Uzun suredir bu işin icindeyim ve şunu soyleyebilirim ki kavgalar ve tartışmalar sadece rap'te değil, her muzik turunde olabiliyor. Kimi zamanla yatışıyor, kimi devam ediyor. Benim hayatımda pek surtuşme olmuyor. Ben ya sever, ya da giderim. Bu benim yaşam tecrubem. Elini uzat, baktın yanlış, hemen bırak ve derdin varsa suratına direkt soyle.
" İslamic Force, bir başkaldırıydı.'Biz ailelerimiz gibi kart basmayacağız, robot olmayacağız' demeye calışıyorduk.Ben de boe.B'ye layık olmaya calıştım.
"Kreuzberg City" cıkmadan once bu album icin "Turk Rap'inin en buyuk adımı olacak" demiştiniz. Sonuctan memnun musunuz?
"Kreyzberg City", Turk rap muziğine ilac gibi yaradı. Şu anda yeni albumum dort gozle bekleniyor. Bu da her cıkardığım albumun, eskisine gore bin kat daha iyi olmasından kaynaklanıyor.
BARIŞ CUBUĞU KİLLA'DAN!
Killa Hakan'ın "Kreuzberg City" albumu sadece Almanya'da değil; Turkiye'de de buyuk ilgi uyandırdı. "Rap Game" ve "Her Şey Yolundadır" gibi şarkıların one cıktığı albumun bir iyi, bir de kotu ozelliği vardı. Şarkı sozlerindeki iml ve dil hataları goze batsa da dinleyicileri diğer guclu ozellikleriyle etkilemeyi başardı. Bu calışmasında kendisine tam destek olan Ceza, Gekko,Eko Fresh gibi isimlerle de yaptığı işbirliği ile de dikkat ceken Killa rap dunyasındaki cekişmeler sorulduğunda ise kendisini uzak tutmaya calıştığını soyluyor. 2004 yılında da Fuat'la "Rapustad" albumunu hazırlayan Killa, bir sonraki albumunde de yerli ve yabancı MC'lerle calışmak istediğini soylerek hiphop dunyasına bir anlamda barış cubuğu uzatıyor.
Ceza'yla birlikte soylediğiniz "Rap Game" cok tutuldu. Rap alemiyle ilgili en buyuk sıkıntınız nedir?
Ceza'yla yaptığımız muziği cok seviyoruz ve birbirimize karşı saygı duyuyoruz. Sıkıntılar cok. Mesela konserler oğlen başlıyor ya da televizyonlar klipleri yayınlamıyor. Ama bunların da hakkından geleceğimize inanıyoruz.
Şarkı sozlerinizde genel olarak aldatılmışlık, yalan, arkadan vurulma, yalnızlık temaları işleniyor. Boyle bir dunyada samimi bir dostluğun imkanı yok mudur?
Sevgi, saygı olmazsa rap yapmazdım. Hocam Boe.B'ydi benim. Bizi ayakta tutan samimi dostluklardı. Ama yaşadığımız yerden kaynaklanıyor olsa gerek hayatın hep kotu tarafını anlatmışımdır.
Hayatınızda sahip olduğunuz en buyuk silah nedir?
Durust ve doğru olmak. Sozumu tutar ve dediğimi yaparım.
Son olarak Turkiye'deki hayranlarınıza bir mesajınız var mı?
Yeni album calışmasındayım. Ve sizin icin harika şeyler hazırlıyorum. Peace...
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Dizi - Film - Sanat Forumu
- Müzik
- Dipten Gelen Peace