Baris Bey'in konu ile ilgili yazisi buyrunuz efenim:

Burun estetiğinde deri, yaptığımız heykelin uzerine orttuğumuz kumaştır. Kumaş-deri ne kadar parlak, ince, yağ bezlerinden fakirse o kadar alttaki formu daha iyi gosterir. Deri, kalın yağ bezlerinden zengin ve cok sayıda siyah noktalı ise sonuc olumsuz etkilenir. (Twiter kullanıyorsanız beni @cerrahisanati 'ndan takip edebilirsiniz)

“Redrape”kelimesini tam olarak Turkce’ye ceviremiyorum ama acıklayayım. Derinin inceliği, kalınlığı bu aşamada etkili. “Redrape” burun derisini kaldırıp, altındaki kıkırdak ve kemiklere şekil verdikten sonra, derinin yeni burnumuza tekrar adapte olmasıdır. İnce derinin adaptasyonu kolay olurken, kalın deri daha zor adapte olur.

İnce deri:

Bazı cerrahlar, ince deriyi de kalın deriyi de sevmez. İnce deri, alttaki anatomiyi daha cok gosterdiği icin butun ameliyatımızı cırılcıplak gosterir. İnce deriyi ben cok seviyorum cunku ince deri hatayı gostermesinin yanında iyi ameliyatı da gosterir.

1. İnce derili hastalarda, alttaki ameliyat cok daha anatomik olmalıdır.

2. Derinin, daha fazla incelmesine neden olacak kas altı diseksiyonu yerine, kıkırdak zarı altı teknik tercih edilmeli.

Kalın deri:

Turk insanında, kalın derili burun yapısı, sık olarak gorulur. Bu nedenle, bu yazıyı okuyan cok kişi şu cumleyi duymuştur yada duyacak. “SENİN DERİN KALIN, GUZEL OLMAZ”. Kalın derili burunlarda cozum uretemiyorsak, 5 kişiden 1 kişiyi hic ameliyat etmememiz lazım. Ben, kalın derili ve burun estetiği isteyen hastalarıma, durumu iyice anlatıyorum ve ameliyat ediyorum.

Kalın deri neden burun estetiğini zorlaştırır?

Burun derisi, alttaki kıkırdaklara tam oturmaz. Merdivene bir halı serildiğinde, tam koşelerin oturmaması gibi. Kalın derili hastalarda, burun, daha fazla şişer. Ameliyattan sonraki donemde, şişlik nedeniyle ilk halinden daha buyuk gorunebilir. Şişlik, acık teknikte daha fazladır ve daha uzun surer.

Kalın derili burunlarda, acık teknik mi, kapalı teknik mi, daha başarılı?

8 yıl once genelde acık teknik yapıyordum. Erkek hastalarımda ve kalın derili kadın hastalarımda, istediğim kadar burnu kucultemediğim icin kapalı teknik sayım arttı. Burun derisinin en kalın olduğu yer burun ucudur. Acık teknikte de burun ucu odemi uzun surer. “Bekle inecek” “daha erken bekleyin lutfen” cumleleri kurmaktan yorulmuştum. İnsanlar 1 yıldan daha once sonuc gormek istiyorlar. Kapalı teknik ile kalın derili hastalarda, daha iyi sonuc alabiliyorum. İnce deride bu fark daha az. Kalın deride acık teknik tercih edilirse, burun altında ince deriye gore belirgin iz kalıyor.

Ameliyatta derimi inceltemez misiniz?

Onemli Soru şu: Derinin tam olarak neresi kalın? Deri, tum ortucu yumuşak doku icin kullanılıyor. Bu doğru değil. Ortucu yumuşak dokular icerisinde sırayla, kıkırdak ve kemik zarı, kıkırdakları arası ligamentler, derin yağ dokusu, kas dokusu, yuzeysel yağ dokusu ve en son deri bulunur. Deri inceltme işleminde, teknik olarak derin tabakalar cıkartılır. Yani, kalın derili burunlarda, alttaki ligament ve kasları cıkartmak, benim hic bir zaman aklıma yatmadı. Kası ve ligamentleri olmayan burun, et yığını gibi geliyor bana. Burun kaslarının solunuma buyuk etkisi var. Kaslar cıkartıldığında, burun kanatları derin nefes alırken kapanabiliyor. Bu olmasın diye, yapısal rinoplasti denilen bol kıkırdak greftleme yapılınca da burun hem buyuyor hem de sertleşiyor. Ben kalın derili hastalarda, yumuşak doku inceltmesi yapmıyorum, faydalı olduğuna da inanmıyorum. Cunku , temel problem, en ust tabaka olan derinin kalın olması.

Deriyi inceltmenin başka yolu yok mu?

Evet var. Kalın derili burunlarda, deri eklerinden olan, en ust tabakanın icindeki yağ bezlerinin sayısı ve hacmi fazla oluyor. Yağ bezleri ile derin ve yuzeysel yağ tabakasının birbiriyle isim benzerliği dışında, hic alakaları yok. Derideki yağ bezlerinin hacmini ve sayısını azaltacak ilaclar var. İzotretionin etken maddesi (Roaccutane, aknetrent, zoretanin,.) iceren ilaclar, derinin yağ bezlerinin sayısını azaltır ve deriyi inceltir. Bu tedaviyi almak kolay değil. Ciddi yan etkileri var. Gecmeyen sivilce problemi olanlar kullanıyorlar ve hastalar cok fayda goruyor.

Diğer bir yontem ise cilt soyma. Deriye uzun sure duşuk dozda A vitamini kremleri kullanarak, deride incelme sağlanabiliyor. Burun derisinde, siyah nokta coksa ameliyattan sonra, daha fazla şişiyor ve sivilce sık goruluyor. Ben, mutlaka ameliyattan 1 hafta oncesinde, 1-2 defa cilt bakımı oneriyorum. Basit bir cilt bakımı bile cok faydalıdır.

İcten bantlama

Burun estetiği isteyen hastamızın, derisi ince ise, ek tedbir almasınız bile deri alttaki anatomiye kolay adapte olur. Ancak, kalın deri oturmaz. Bu da yuvarlaklaşma yapar. Derinin “redrape” denilen adaptasyonunu şansa bırakmamak icin ameliyatıma, 15 dakikalık ek bir işlem ekliyorum. Burun derisinin, en cok kabardığı noktaları, alttaki kıkırdaklara dikiyorum yada teyelliyorum. İcten bantlama, kalın derili hastalardaki yuvarlaklaşma olayını azaltıyor. Burun derisinin, adaptasyonu arttığı icin burnu daha fazla kucultebiliyorum.

Derinin kalınlığı dışında et fazla ise ne yapacağız?

Bazen, burun yan etleri o kadar kalın, geniş ve sarkık oluyor ki, sadece burun estetiği ile kucultmek mumkun değil. Bu hastalarda, burun kanatlarını tabandan ve delik iclerinden deri cıkartarak yukarıya alıyoruz. Bu ciddi bir kuculme sağlıyor.

Nadiren, deri cok kalın kıkırdaklar cok zayıf oluyor. Bu hastaların, deri inceltme tedavileri dışında pek şanları yok.

Guzel gunler dilerim.

Dr. Barış Cakır

Estetik, Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Uzmanı

Burun Estetiği - Op. Dr. Barış Cakır

Guzellik onerileri icin twittercerrahisanati