Bir hafta once Hacettepede başarılı bir ameliyatla Ersoy Konaş Hoca tarafından cift cene cerrahim gercekleştirildi.Bir diş hekimi olarak benim gibi cerrahi operasyon gecirecek olan arkadaşlara ışık tutması bakımından ameliyat oncesi ve sonrası yaşananları paylaşmak istedim.Oncelikle surecin birbirini tamamlayan iki komponenti var rtodontik tedavi ve cene cerrahisi. Ortodontik tedavime hacettepe diş hekimliği fakultesinde oğrenciyken başladım ve bu surec hastanın durumuna gore değişmekle birlikte benim cerrahi oncesi ortodontik tedavim mezun olduktan sonra da devam etti ve yaklaşık 14ay surdu ve ardından değerli hocam ortodontist doc. dr. Hakan El aracılığıyla Hacettepe plastik cerrahiden Ersoy Konaş Hocayla tanıştım. Kendisi gayet guleryuzlu, hastalarının psikolojik durumundan anlayan oldukca ozverili bir hekim.Beni muayene ettikten sonra aklıma takılan herturlu soruya cevap verebileceğini soyledi ve ameliyat gununu kararlaştırdık.Ameliyattan bir gun oncesinde hastane yatış işlemleri yapıldı ve kan verme ,anestezi konsultasyonu,akciğer grafisi gibi gerekli tetkikler tamamlandı.Ve ameliyat gunu geldi,ameliyatım yaklaşık 3-3,5 saat surdu .Ameliyat sırasında benim anatomik varyasyonum ust cene on duvar kemiğimin cok ince olmasıymış ki buyuk bir titizlikle calışılıp son derece az travmayla ameliyatım başarıyla tamamlandı.Ameliyattan cıktıktan hemen sonra ağrılarım minimal duzeydeydi nerdeyse hic ağrı hissetmedim diyebilirim.İlk sıvı alımımı anestezinin etkisi tamamen gecince yaklaşık 4-6 saat sonra yaptım,tabi buarada monitorize edilmiş (yaşamsal fonksiyonların takibi)ve ağrı kesici ,antibiyotik iceren serumunuzda bağlanmış oluyor,ardından iki gun kadar ceneleriniz kusma ihtimalinize karşı bağlanmıyor ve berrak sıvılarla beslenmeye devam ediyorsunuz.Birinci gun odeminiz daha az olur ikinci gun artar ama herhangi bir sıkıntı hissetmedim ben.Ameliyatınız buyuk travmalar almadan gectiyse odeminiz de az oluyor.Ucuncu gun imf denilen cenelerin bağlanması işlemi yapıldı ve yine cok fazla sıkıntım olmadı ,sadece bir iki kez hafif ağrılarım oldu o da ağrı kesiciler yardımıyla dindi.Beslenmemi daha rahat bulduğum icin 60 ml enjektor ve cam şeklindeki uzun ucu yardımıyla retromolar bolge dediğimiz dişlerimizin en arka tarafındaki boşluktan kolaylıkla yaptım(İsteğe bağlı olarak zorlanmıycaksanız kaşık,bardak,pipet yardımıyla da yapabilirsiniz).Bir yandan da ağız ve diş bakımı icin verilen solusyonlarla ağız bakımımı gercekleştirmeyi ihmal etmedim.Bu arada Ersoy Hoca sabah akşam vizite geldi ve durumumu takip etti ve toplam 4 gun sonra gule oynaya taburcu oldum.Şu an ameliyat olalı bir hafta oldu her gecen gun yuzumdeki odem azalmakta fakat tamamen inmesini beklemek icin en azından bir iki ay beklemek lazım sanırım,ağrım yok,sıvı beslenmeye bağlı kilo kayıplarım başladı ki bu durumdan hoşnut olduğumu soyleyebilirimArtık cok kalabalıklara karışmamak şartıyla dışarı cıkabiliyorum.Cenelerim yaklaşık 6 hafta bağlı kalacağını soylediler;once aradaki splintler cıkıcak ardından lastikler.Uzun bir yazı oldu ama umarım faydam dokunmuştur.Sonuc olarak ehil ellerde bu ameliyatı olmak, istenmeyen bir durum gercekleşse bile mudahale edip durumu duzeltebilecek ekibin hastası olmak son derece guven verici ,Hacettepeye ozellikle Ersoy Hocaya tum ilgi ,alakası ,ozverisi icin cok teşekkur ediyorum .