Hobi Değil Yaşam Tarzı



Kaykay sporunun gelişmekte olduğu ulkemizde bu işi layikiyla yapan ve 7 senedir kaykayla uğraşan RedBull Skateshot Turkiye birincisi Can Uzer ile kaykay sporunun Turkiye'deki konumu, olanakları ve geleceği hakkında keyifli bir soyleşi gercekleştirdik. Keyifli okumalar...



Merhabalar Can. Seni tanımayanlara kendinden bahseder misin?

İsmim Reha Can Uzer. 23 yaşındayım. İstanbul Universitesi maden muhendisliği oğrencisiyim. Jart Skateboards ve Venture Trucks Turkiye distributoruyum.

Kaykay (Skateboarding) sporuna ne zaman ve nasıl başladın, anlatır mısın biraz?

2000 yaz sonu Beşiktaş Barbaros meydanında bir arkadaşımdan oylesine satın aldığım bir kaykayla başladım, cok ufakken de kayardım ama sadece kırtasiyeden aldığım kaykayla dolanırdım ama annem duştum diye yasaklamıştı.
Peki, kaykay senin icin ne anlam ifade ediyor? Sadece bir hobi mi, yoksa bir nevi yaşam tarzı mı?


Yaşam tarzı haline geldi, meşgul olduğum iş bile kaykayla alakalı, butun arkadaşlarım kaykaycı, okul veya işimle ilgilenmediğim her zaman kaykay kayıyorum.

Ozellikle kaykaya ilgisi olan herkes tarafından bilinen bir isimsin. Bu konuma nasıl ulaştın, katıldığın yarışmalardan, edindiğin tecrubelerden soz eder misin?


2 arkadaşımla RedBull Skateshot Turkiye birincisi oldum, 2 sene Rock’n Coke festivaline sırf ilgi olsun diye arkadaşım ile miniramp kurdum.


Seni Beşiktaş Barbaros Parkında sıklıkla gormek mumkun. Bunun dışında nerelerde kayıyorsun?

Beşiktaş haricinde her yerde kayıyoruz, butun İstanbul bir suru yer var ama kovulmadan kayabildiğimiz ve mimarisinin kaykaya uygun olmasından dolayı Beşiktaş'ta daha cok zaman geciriyoruz ve bizi herkes Beşiktaş'taki kaykaycılar olarak biliyor.




Kaymaya başlamadan once ilk aklına ne gelir; heyecan, duşme korkusu ve benzeri gibi?

Heyecandır sanırım, ustune basınca birden mutlu olurum zaten, zor bir hareket deniyor isem korktuğum olur ve yapacağım harekete odaklanmaya calışıp korkumu yenmeye calışırım.


Turkiye’den yurtdışında yapılan organizasyonlara katılım ne oranda?

Turkiye’den yurtışındaki organizasyonlara katılım hic yok cunku Turk kaykaycıların seviyesi yurtdışına gore duşuk, gelişmeleri cok yavaş oluyor. Yurtdışındaki gibi her istedikleri zaman kayabilip gelişme gosterebilicekleri kapalı skateparkları yok. Ayrıca Avrupa’dan vize almak bir oğrenci olarak cok zor, 4 sene once Avrupa'da birkac yarışmaya katılmak icin Schengen vizesi'ne başvurdum ama sadece Universite Oğrencisi olduğum ve bir işim olmadığı icin 2 defa red aldım ve konsolosluğa reddedilmek icin boşuna 150 euro odedim. Cok sinir bozucuydu.


Kaykay yaparken herhangi bir sorun ya da terslikle karşılatın mı? Orneğin sokakta rahatsız olan insanlar, şikayet almak gibi?

Cok değişik şeyler yaşadık; en sık başımıza gelen guvenlikler tarafından kovulmaktır zaten, ayrıca laf atanlar oluyor bazen sataştıkları bile oluyor neticede kendinizi savunup kavga etmek zorunda kalıyorsunuz ama bu sanırım bir tek bizim ulkemizde var cunku kimse kendi işine bakıp etrafını takdir etmekle yetinmiyor, illa sataşması gerektiğini ya da sacma sapan bir şey soylemesi gerektiğini duşunuyor, yurtdışında bu tam tersi ve herkes onune bakıp kendi işini yapıyor, birbirleriyle goz teması bile kurmuyorlar. Buna benzer en son olay, Ankara İsmet İnonu heykelinin altında kaykayla onunden gecerken fotograf cekmeye calışırken başımıza geldi, koşkten polis memurları cıkıp bu kim biliyor musunuz, bu ne saygısızlık, koşkte torunu yaşıyor, gorse ne duşunur felan dedi, biz ise neden Ankara’da bulunduğumuzu ve Ankara’yı yansıtan bir fotograf cekmemiz gerektiğini, anıta hicbir şekilde zarar vermeyeceğimizi, aslında anıtın Turkiye’nin ikinci Cumhurbaşkanı saygıdeğer İsmet İnonu’nun heykeli olmasının fotoğrafa guzellik katacağını ve cekeceğimiz fotoğraf karesinde kaykaycı bir gencin Mustafa Kemal Ataturk’un kurduğu Turkiye Cumhuriyeti'nde istediği sporu gercekleştirdiğini anlatmak istememizdi, peki neden Ataturk anıtı altında fotoğraf cekmediniz derseniz ; altında kaykay icin uygun bir zemini olan bir anıtla karşılaşmamış olmamızdı. Polis memurları hicbir şekilde bizi anlamadı ve biz de fotoğrafı cekemeden oradan uzaklaştık.


Kaykay esnasında başına kotu bir olay geldi mi ya da bir kaza atlatın mı?


Yuksek bir yerden duşup omzumu catlattım ve liflerimi kopardım, elim kırıldı, ayak bileklerimi defalarca burktum, şu an sol elim kırık ve amaliyat olmayı bekliyorum.
Red Bull Local Hero Tour kapsamında ulkemizde duzenlenen yarışmalarda, 2006 Red Bull Skate Shot Turkiye birincisi unvanıyla sen de juride yer alıyorsun. Şu ana kadar yaşananları, yarışmayı ve icinde bulunduğun havayı anlatır mısın?

Evet ben yarışmada juriydim. Bursa, İzmir, Antalya, Ankara ve İstanbul'da Local Hero'ları bulmak icin dolaşıp yarışmalar duzenledik, amacımız rekabet yaratıp kaykaycılara değişik bir deneyim yaşatmaktı. Diğer juri uyeleri Cenk Topgul,Boaz Aquino ve Mack Mckelton'dı.


Elbette kaykayla ilgilenmek icin belli bir maddi olanak gereklidir. Peki bu miktar tahminen ne kadardır, bilgi verir misin ?Evet maddi bir durum gerekli yani orta halli bir aile cocuğu olmak lazım sanırım ama snowboard 10 katı daha pahalı bir spormesela. 200-250 ytl'ye iyi, kaliteli bir kaykay alabilirsiniz.


Bu noktada sıkıntı ceken kaykaycıların yukunu azaltmak adına ne gibi projeler icerisindesin ?

Universite oğrencisi ve kaykaycı olmam dışında JART skateboards ve VENTURE trucks'ın Turkiye dustributoruyum, bu işe giriş nedenim Turkiye'deki kaykaycıların maddi sıkıntısını biraz olsun azaltmaktı, kendim de orta sınıf bir aileden geliyorum ve sponsorum yokken bende aynı maddi sıkıntıları yaşadım, ithal bir mal olan kaykayın pahalı olması normal bir şey zaten ama kar amacı gutmeden calışarak piyasadaki fiyatları duşurerek az da olsa katkıda bulunabilmişimdir umarım.

Sponsorluğunu ustlenen markalardan ve bunların sana kazandırdığı artılardan bahseder misin ?

Sponsorlarım Belcika'dan District Skateboards, Turkiye'den Emerica ayakkabı ve giyimi, Independent Truck ve Ricta tekerleri.Tek kazandırdığı "aman kaykayım ya kırılırsa ya da ayakkabım eskirse ne yaparım" diye duşunmekten kurtarması.Bu sayede bunları duşunmeden her hareketi daha rahat deneyebiliyorum.


Gerek yurt ici gerek yurt dışında yakalamayı istediğin hedeflefler nelerdir ?

Benim bir hedefim yok, kaykay kaymak hedeflerle olan bir şey değil, benim icin eğlenerek vakit gecirmek, cunku eğlenerek kaydıkca gelişiyosunuz.Ben ulkemizdeki yeni kaykaycı kitlesinin sayısının artmasını ve iyi yeteneklerin cıkmasını istiorum, diğer ulkelerdeki gibi bir kaykay kulturumuzun olmasını istiyorum.


Hiphoplife ziyaretcileri arasında kaykay yapan genc arkadaşlara ve bu spora başlamak isteyen kişilere ne gibi tavsiyelerde bulunursun ?

Sizden iyi kayan ya da eski olan kaykaycılardan cekinmeyin, kaykaycılar birbirine yardım eder, hareketi nasıl yaptığını sorun ve diğer insanları izleyin, herkes yardımcı olacaktır. En onemlisi bir şeyi yapmak icin kendinizi kasmayın cunku eğlendiğiniz surece gelişirsiniz.

Online: www.skateblogturkey.com



__________________