Ritmic American Poetry, yani rap'in gecmişi 1970'lerdeki Amerika varoşlarına dayanıyor. İsmi anıldığında, hızlı soylenen uyaklı dizeler, cuval gibi pantolonlar, ilginc şapkalar ve kolyeler, kapuşonlu sweat-shirt'leri akla getiren rap'in bizim topraklarda yeşermesi 90'ların ortasına uzanıyor. Gurbetci grup Cartel'in yine yine grupla aynı ismi taşıyan albumunun ne kadar ilgi gorduğunu muziği takip edenler hatırlayacaktır. Cartel'den sonra Turkiye'de rap muzikteki en onemli atılım toplama "Yeraltı Operasyonu" albumu ile anılır. Rap muzikle uğraşanlar bu album sayesinde isimlerini daha rahat duyurabilme olanağı bulurken dinleyici de pek alışık olmadığı bu turun yerli versiyonuyla tanışmıştı. Şu anda ise rap Turkiye'de de gayet populer. Bunda kuşkusuz Ceza'nın payı cok buyuk. Gercek adı Bilgin Ozcalkan olan Ceza, Turkiye'de rap denince insanların ağzından cıkan ilk isimlerden biri. Sanatcının şu ana kadar yer aldığı toplama albumler, katıldığı projeleri saymaya kalksak yerimiz yetmeyeceği icin 3 solo albumu olduğunu soylemekle yetiniyoruz. Ama en son MTV Turkiye'nin yaptığı oylama sonucu "En İyi Turk Sanatcı" secildiğini hatırlatalım. Kendisiyle yaptığımız soyleşinin sebebi Ceza'nın kariyerinin 10. yılı olması ve internet uzerinden yayınladığı "Evin Delisi" albumu.
Elektrik tesisatcılığıyla uğraştığınız zamanların, şu anda yaptığınız muziğe ne gibi bir etkisi oldu?
Sosyal hayattan, yaşamdan bahseden bir muzikyapıyorum. Bir şeyler yaşamazsanız aynı şeyi insanlarla paylaşmak da zor oluyor. 7 sene, haftanın 6 gunu elektrik tesisatcılığı yaptım. Dışarıdaki hayatın nasıl olduğu, bazı duzenlerin nasıl işlediğini oğrendim. Babam devlet memuruydu. 12 yıl gecekonduda yaşadık. Surekli boyle şeyler gormek ve yaptığım muziğin sokağa yakın olması insanlarla cok şey paylaşmamı sağladı.
Bu kadar populer olmak istiyor muydunuz?
Amacım populer olmak değil kesinlikle. Yaptığım muziği daha cok insana ulaştırmak istiyorum. Sadece Turkiye'yle sınırlı değil. Yurtdışından da insanlara ulaşmak istiyorum. Durum boyle olunca daha fazla insan tarafından tanınıyorsunuz ve populerleşmeniz kacınılmaz oluyor. Ama tanınmakla populer olmak bence farklı şeyler. Nasıl populerleştiğiniz onemli. Cıkıp bir şarkıyla ya da magazinsel olaylarla gundemde kalıyorlar. Ben ise sadece muziğimle tanınmak istiyorum.
Rap, Cartel'le Turkiye'de dinlenir oldu. Sonra "Yeraltı Operasyonu" onemli bir rol oynadı. Size gore Turkiye'de rap muziği mihenk taşı nedir?
Cok farklı donemler oldu aslında. Dediğin gibi "Yeraltı Operasyonu" onemli bir rol oynadı. Nefret biraz daha farklı bir hava getirdi. Sanki insanların uzun zamandır beklediği bir şey gibiydi. Sonra benim ilk solo albumum "Meclis-i Ala" ile insanalrın rape bakışı biraz daha değişti. Konserlerimizde farklı tiplerde izleyici gormeye başladık. Ama yapılan her albumun iyi-kotu bir katkısı olmuştur bu muziğe.
KENDİMİ KOYACAK BİR YER BULAMIYORUM

Acıkcası bir yer belirleyemiyorum kendime. Yetersiz tarafları olsa da cok guzel işler yaptığıma inanıyorum. Geride bıraktığımız bir suru şey var. Ama onemli olan insanların beni nerede gordukleri. Kendimi koyacak bir yer bulamıyorum acıkcası.
Yetersiz gorduğunuz taraflarla neyi kastediyorsunuz?
Orneğin Avrupa'ya giiyorum; oradakilerin fırsatlarını goruyorum. Gercekten olculemeyecek farklar var aramızda. Aynı imkanlara sahip olsaydık her şey daha farklı olurdu. Yani cok acı cektik gibi anlatmak istemiyorum ama gercekten buyuk engellerle karşılaştık. İnsanların onyargıları vardı bu muziğe karşı. Sonucta Erkin Koray, Cem Karaca gibi isimler de Turkiye'de rock muziği yaymaya calışırken buyuk zorluklarla karşılaştı. Ama kendi bildikleri yoldan hic şaşmadılar.
Peki, rap dinleyicisini nasıl buluyorsunuz?
Giderek artan bir hayran kitlesi var. Universitelerde soyleşilere katılıyoruz, sohbet ediyoruz. Yuzde 90 pozitif tepkiler geliyor. Geriye kalanlar da yanlış tanıdıklarını oğrendiler. Konserlere her yaştan dinleyici geliyor. Orada bir şeyler paylaşmak icin bulunduklarını biliyorlar.
Rock'cılarla duzeldi mi aranız?
Benim hic bozulmadı ki onlarla aram. Eskiden beri Turkiye'nin en sağlam gruplarıyla arkadaşım. Rock'n Coke'ta bir grup vardı bana orta parmak yapan.Sonucta alternatif muzik yapmayı sectiysek Turkiye'de bunun nedenleri, arayışları aynıdır.

Niye sataşıyorlar size?
Bilmiyorum o onalrın ahlaklarıyla ilgili. O kadar herhalde ahlakları. Duygusal bir insanım. Kolay sinirlenip kolay uzuluyorum. Sinirlisiniz biraz ama...
Evet, snirliyim abi. Uskudar gibi bir yerde doğup buyuduk. Bu muzik dizginledi bizi. Sert sozler yazmak da bunun sebebi. İnsanlar kızıp yumruk atmasın diye bunları yapıyoruz.
MOR ve OTESİ EUROVISION İCİN İYİ SECİM
Albumu neden internetten yayınlama yoluna gittiniz?
Aslında ilk başta bu albumu kimsesiz cocuklar yararına yayınlayacaktık; gelir oraya bağışlanacaktı. Sonra 5 şarkı satmaz, biz bunu şu fiyattan satalım demeye başladı şirketler. Ben de hic o işlere girmedim. Dinleyicilerime nacizane bir 10. yıl hediyesi olmasını istedim. Ara ara devam edebilirim bunlara.
Kardeşiniz Ayben'i nasıl buluyorsunuz?
Super! O da yeni albumune hazırlanıyor. Yakında cıkacak. Cok değişik enstrumanlar kullanıldı parcalarda. Bircok isim de var. Surpriz olacak.

Eurovision'a Mor ve Otesi katılıyor. Ne duşunuyorsunuz?
Başarılar diliyorum. Bizi de en iyi şekilde temsil edeceklerini duşunuyorum.
Şaşırmadınız mı hic duyduğunuzda?
Acıkcası şaşırdım. Bana sorsalar kabul edeceklerini duşunmezdim. Ama bu da onların fikri. Sonuna kadar da destekliyorum kendilerini.
Roportaj : Burak Soyer / Akşam Gazetesi 2007