Halk arasında sivilce olarak bilinen, tıp adı akne olan bu hastalık, biraz sabır ve uzun bir tedavi sureci gerektiriyor.

Akne, deri altındaki kıl kokleri ve yağ bezelerinin iltihaplanması sonucu oluşuyor. Yağ bezelerinin en yoğun olduğu yerler ise, yuz, goğus ve sırttır. Aknelerin oluşmasında dort onemli faktor rol oynuyor:

Yağ bezeleri tarafından salgılanan sebumun artması; kıl ve yağ kanallarının tıkanması, yağ kanalı icindeki kanalların coğalması ve enflamasyon( şişme, kızarıklı ve iltihaplanma)

Bakımı:

Akne sorunu olduğunda, cilt temizliği onem kazanır. Ancak cok fazla abartılmaması gerekir. Gunde iki kez temizlemek yeterlidir. Akneli ciltlerde, genellikle cildin PH dengesi bozulur. Dengenin yeniden kurulması icin, PH5-5 temizleyicilerin kullanılması gerekmektedir.

Akneli ciltler icin en uygun olan temizleyiciler, jel olanlardır. Jel ciltten kolayca akarak arınır. Sabun şeklindeki temizleyiciler, siyah noktaların oluşumunu arttırır.

Cildiniz ne kadar yağlı ve sivilceli olsa da, nazik davranmaktan vazgecmemelisiniz. Aşırı soyucu ve tahriş edici bakımlardan kacının. Temizleyici olarak AHA urunleri tercih edin. Siyah noktaların temizlenmesi yararlıdır. Ancak bunu uzmanlara yaptırın.

Sivilceleri kaşımak ve sıkmak yuzde iz kalmasına neden olabilir. Akneli cildin hassasiyeti arttığı icin, daha fazla iz kalmaya meyillidir. Ayrıca yuz tahriş olduğunda, kılcal damarlarda catlamaya sebep olabilir.

Yağsız nemlendiriciler, akneli ciltleri sakinleştirir ve rahatlatır.

Akneli ciltlere, yuz yıkadıktan sonra hemen nemlendirici surulmez. Yeni yıkanan cilt gerilir. Bu yuzden nemlendiriciyi gereğinden fazla emer. Yıkandıktan 15 dakika sonra cilt kendine gelir ve surulen nemlendiriciyi ihtiyacı oranında kullanır.

Akneli ciltler, makyaj malzemelerinde her zaman hafifi ve yağsız olanı tercih etmelidirler.

Akneli cildi fırcalamak her zaman doğru değildir. Eğer mutlaka bu yontemi kullanmak istiyorsanız, sivilcesiz bolgelerde uygulamalısınız.